Darea in plata a marit considerabil avansul la creditele ipotecare, insa pe parcurs bancile au inceput sa le reduca, ajungand in unele cazuri chiar si la avansul practicat inainte de intrarea in vigoare a legii.

Luna ianuarie a debutat cu o decizie importanta pentru OTP Bank si anume, scaderea avansului minim cu 5 pp (puncte procentuale), respectiv de la 20% la 15%.

Citeste si: OTP Bank a redus avansul minim

Incepand cu data de 21 ianuarie 2017 si ING va reduce nivelul avansului minim solicitat pentru ipotecare la 15%, fata de 25% cat este in prezent.

Citeste si: ING reduce la 15% avansul la creditele ipotecare

In conditiile in care deciziile bancilor se bazeaza in principal pe facilitarea accesului populatiei la creditare, in acest an, tot mai multi consumatori si-ar putea lua un cu un avans minim de 15%.

Lista completa a avansului la creditele ipotecare poate fi consultata in articolul: Cu ce avansuri isi mai pot lua romanii ?

Din ce sunt formate dobanzile variabile?

In calculul dobanzilor variabile la creditele in lei intra indicele ROBOR (care se calculeaza zilnic, in functie de dobanda cu care se imprumuta intre ele 10 banci de pe piata romaneasca) si o marja fixa.

Indicele Robor la 3 luni (3M) a fost sub 1% tot anul 2016 (cea mai mica valoare inregistrandu-se in septembrie – 0.68% si a incheiat anul la valoarea de 0.9%). Evolutia zilnica a indicilor bancari o puteti regasi pe FinZoom.ro in sectiunea Statistica: http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/

Reduceri de marja

Credit Agricole a decis sa scada marjele atat la creditele ipotecare, cat si la cele de in lei. Aceasta facilitate este valabila si in cazul virarii venitului. Reducerile sunt cuprinse intre 0.6-2 pp, in functie de situatie. Pentru mai multe detalii puteti consulta Credit Agricole a scazut marjele la creditele in lei.

Si ING Bank a redus marja cu 0,45 pp la creditul Ipotecar. Mai multe detalii: ING a redus marjele la creditul ipotecar

Majorarea marjei

Banca Comerciala Feroviara a majorat marja fixa la Credit Ipotecar / Imobiliar - RON cu 0,51 pp (de la 3,99% la 4,5%). Noua dobanda a creditului este ROBOR 3M + 4,5%.

Banca Transilvania a recurs, de asemenea, la majorarea marjelor fixe la creditele de , dupa cum urmeaza:

Nume credit
Majorare marja fixa
(fata de marja initiala)
Virare Venit - Practic BT - RON +0,25
Creditul Practic BT
Virare - Credit de cu asigurare de viata si somaj - dobanda fixa - RON

+0,75
Practic BT cu dobanda fixa +0,90
Virare Venit - Practic BT cu dobanda fixa - RON +0,65
Creditul de cu asigurare de viata si somaj
Credit de cu asigurare de viata si somaj - dobanda fixa - RON

+1,00
Virare - Credit de cu asigurare de viata si somaj - RON +0,50

Citeste si: Marje mai mari la creditele de gestionate de Banca Transilvania

Garanti Bank este o alta banca care a modifcat marjele de dobanda la mai multe tipuri de . Marjele au crescut cu valori cuprinse intre 0,15 si 0,48 puncte procentuale. Detalii despre modificari gasiti in articolul Garanti Bank a marit marjele la .

Renuntare, reintroducere si lansare de produse noi in luna ianuarie

Dupa ce luna trecuta, Veneto Banca a scos de pe site creditul de si Creditele pentru Ingrijiri Medicale, in aceasta luna banca le-a reintrodus.

Totodata, a lansat Creditul de cu garantie ipotecara.

Citeste si: Veneto Banca a reintrodus pe site creditele de nevoi personale

BRD a renuntat la creditele de in lei Expresso cu dobanda variabila si la Virare Venit - Expresso cu dobanda indexabila si a reintrodus creditul Expresso cu dobanda variabila in euro.

Alte schimbari

BRD a introdus comisionul de analiza dosar in valoare de 200 lei pentru urmatoarele credite: Expresso - RON si Virare Venit - Expresso - RON.

O alta noutate este aplicarea unei dobanzi diferentiate in functie de perioada de creditare la creditul de refinantare Expresso ReStart - RON.

Si la CEC Bank s-au facut modificari. La 31 decembrie 2016 a expirat promotia pentru creditele ipotecare de cel mult 250.000 euro pentru cumpararea si construirea de locuinte, dobanda nemaifiind diferentiata in functie de avans, ci de achizitionarea cu sau fara prin card.