Guvernul aduce noi informatii despre contributiile la Pilonul II de Pensii pentru cei peste 7 milioane de romani, dupa ce acesta va deveni optional.

Romanii care au conturi la Pilonul II, ar trebui sa ramana automat, in acest pilon, iar cei care vor sa contribuie doar la Pilonul I ar trebui sa faca o cerere pentru asta, conform declaratiilor presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Cei care doresc sa treaca la Pilonul I contributia sa faca o cerere scrisa, ceilalti care nu fac acest lucru raman in continuare cu contributia la Pilonul II".

Citeste si: Pilonul II de Pensii devine optional?

Contributii "zero" la Pilonul II

Conform informatiilor prezente in spatiul public, Guvernul ar pregati mai multe scenarii, prin care ar fi desfiintate contributiile la pilonul II, iar banii ar urma sa ajunga, doar in pilonul I, insa aceste informatii au fost negate de catre seful PSD, Liviu Dragnea si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

Citeste si: Pensii: Lipsa economisirii condamna romanii la saracie

Pensii mai mici pentru romani

Chiar daca initial, valoarea contributiei trebuia sa ajunga la 6% in 2016, dupa mai multe intarzieri, contributia a ajuns la 5,1% in 2016 si 2017 si a scazut la 3,75% in 2018.

Citeste si: UE despre afectarea Pilonului II din Romania

"Din cauza nerespectarii legii, romanii au acum, dupa 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici in contul personal decat ar fi avut daca legea ar fi fost respectata. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contributii nevirate)", arata APAPR.

APAPR solicita autoritatilor sa prezinte public si sa justifice intentiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel incat fiecare participant la Pilonul II sa poata decide in mod constient si informat cu privire la siguranta sa financiara in viitor.

Citeste mai multe informatii in acest articol: APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II