Notare: Notari totale: 3 Numar total afisari: 1056
Romanii s-au bucurat de o noua emisiune de titluri de stat (valoare nominala 1 leu ) destinate populatiei din cadrul programului Tezaur- Editia Centenar, cu scadenta la 3 ani si dobanda de 4,5%, detalii aici.
Avantaje si dezavantaje Titluri de stat
Titlurile de stat sunt emise si garantate de stat si sunt alternativa cel mai putin riscanta la depozitele bancare.
Avantaje:
- Este un venit neimpozabil , nu se retine 10% impozit, ca in cazul castigului din depozite sau conturi de economii
- Nu se pierde dobanda acumulata pana in momentul vanzarii titlului, inainte de termen - ceea ce nu se intampla in cazul depozitelor bancare (se pierde dobanda acumulata, daca se retrag bani din depozit inainte de termen)
- Accesibile ca valoare
- Dobanda fixa mai mare decat in cazul bancilor, 4,5% pe 3 ani
Dezavantaje:
- Valoare titlului de stat poate scadea prin tranzactionare la bursa chiar sub valoarea nominala (in acel moment titlul valoreaza mai putini bani decat ai dat pe el).
- Titlurile de stat nu sunt garantate de Fondul de Garantare – depozitelele, conturile de economii, certificatele de depozit (sold, inclusiv dobanda datorata) in valoare de pana la 100.000 EUR (echivalent lei) pe fiecare banca, sunt garantate de FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar)
- Dobanda nu se capitalizeaza (ca in cazul depozitelor bancare) – practic nu se calculeaza dobanda la dobanda
Studiu de caz: Titluri de Stat vs Depozite Bancare
Sa presupunem ca o persoana achizitioneaza 1.000 titluri de stat (1.000 lei).
La sfarsitul celor 3 ani, detinatorul celor 1.000 titluri de stat va primi inapoi 1.135 lei (1.000 lei valoarea titlurilor de stat + dobanda de 0,045 lei/titlu de stat/an), asadar va avea un castig de 135 lei (venit neimpozabil).
In urma unui depozit cu suma de 1.000 lei pe 3 ani, un roman poate castiga in prezent maxim 108 lei, mai putin cu 27 lei fata de titlul de stat.
Concluzia principala este ca impozitul pe profit si comisioanele (deschidere, administrare, inchidere si retragere numerar la scadenta) reduc considerabil suma ce se castiga in urma unui depozit.
Acest articol este proprietatea FinZoom.ro si este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. In lipsa unui acord din partea FinZoom.ro puteti prelua maxim 500 de caractere, dar nu mai mult de jumatate din articol, cu mentionarea sursei si inserarea unui link catre articolul preluat.