Anul 2017 marcheaza 10 ani de existenta a sistemului de pensii private obligatorii in Romania. Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anuntat ca la sfarsitul lunii septembrie 2017, existau 7 milioane de participanti la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulata in conturile lor fiind de peste 38 de miliarde de lei, iar castigul total fiind de cca. 7 miliarde de lei. Potrivit acelorasi date, valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, in timp ce peste un milion de participanti au peste 10.000 de lei in cont. Pentru acest prim deceniu, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridica la 9,1%.

Cum se impoziteaza pensia din Pilon II si cum se mosteneste, afla din acest articol: Intrebari si Raspunsuri privind Pilonul II de Pensii

Populatia imbatraneste si scade

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS) ne confruntam cu o scadere si imbatranire demografica a populatiei, varsta medie a depasit 41 de ani.


Urmeaza o criza demografica majora

Conform informatiilor prezentate de ANAPR in cadrul unei conferinte de presa, numarul de persoane active va scadea.

In prezent o persoana activa sustine 1,35 pensionari, insa viitorul este putin sumbru, conform datelor prezentate, in 2042 o persoana activa va sustine 2,5 pensionari.


Romanii au asteptari mari la pensie

Conform unui studiu realizat in perioada 25-29 septembrie pe 1.827 de respondenti, mai mult de 57% dintre acestia isi doresc o pensie intre 500-1.000 de euro, in realitate, doar 1,03% din actualii pensionari primesc o pensie in acest interval.

Aproximativ 25% considera un nivel decent al pensiei sub 500 de euro, in prezent aceasta valoare fiind primita de 98,88% dintre actualii pensionari, iar peste 18% isi doresc la batranete o pensie care sa depaseasca 1.000 de euro, avand in vedere ca doar 0,09% dintre pensionari primesc aceasta suma.

Vezi Calculator pensie privata

Nu reusim sa economisim

Studiul "Atitudinea romanilor fata de sistemul de pensii" prezentat de APAPR la bilantul a 10 ani de pensii private obligatorii in Romania, arata ca romanii nu reusesc sa economiseasca.

Doar peste 28% dintre respondenti au afirmat ca reusesc sa puna lunar de-o parte peste 300 de lei, peste 36% economisesc sume sub 300 de lei, iar 35% afirma ca nu economisesc deloc.

Principalul impediement in procesul de economisire al romanilor este reprezentat de veniturile mici (peste 70%).