Economiile sunt importante pentru fiecare dintre noi. Chiar daca castigurile sunt foarte mici, romanii inca se gandesc sa economiseasca, iar depozitele bancare raman forma de economisire preferata.

Daca ne referim strict la depozitele gospodariilor populatiei, intr-un comunicat BNR se precizeaza ca "Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,8 la suta, pana la 106972,7 milioane lei. La 30 iunie 2017, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 9,8 la suta (8,8 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2016."

Cat mai castiga romanii din depozite?

Pentru o imagine completa asupra depozitului constituit, comparati DAE si Castigul Real din Depozite pe FinZoom.ro: www.finzoom.ro/depozite/la-termen

Nr crt. Banca Produs DAE
Dobanda 
Compusa
Castig 
net (lei)
Castig 
real (lei)
1 Libra Internet Bank Online - Digital Depo - RON 1,61% 1,91% 16,08 16,08
2 Marfin Bank Romania Marfin Flexi - RON 1,44% 1,71% 14,37 14,37
3. Banca Transilvania Depozit la scadenta - RON 0,65% 1,26% 10,52 6,52
4. Intesa Sanpaolo Bank Romania Depozit la termen standard -RON -0,54% 1,74% 14,65 -5,35
5. Banca Comerciala Feroviara Depozitul Intercity - RON -0,93% 1,74% 14,65 -9,33
* In cazul in care se iau in considerare si produsele constituite online

Sursa: http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/


Sursa video: TVR 1

Doar la trei banci puteti obtine un real pozitiv

Castigul real pozitiv pentru un de 1000 lei pe 12 luni constituit online poate fi maxim 16,08 lei, iar in cazul unui standard castigul poate ajunge pana la 14,37 lei. Acesta este "afectat" in principal de comisioanele de cont curent (deschidere, administrare lunar sau anual, inchidere) si de comisionul de retragere numerar la scadenta (la ghiseul bancii). Cea mai mare pierdere in cazul unui astfel de poate fi de 67,65 lei.

Comisioanele - "inamicii" depozitului tau?

Constituirea unui presupune deschiderea unui cont curent bancar, purtator la randul lui de comisioane pentru: deschidere cont, administrare cont (lunar/anual) si comision de retragere numerar - la scadenta.

Castigul dintr-un este diminuat atat de comisioanele de cont curent, cat si de impozitul de 16%.

Comparati DAE si Castigul Real din Depozite pe FinZoom.ro: www.finzoom.ro/ depozite/la-termen

DAE Depozite = Dobanda reala (care tine cont de taxe si comisioane, pe toata perioada depozitului)
Castig Net = Castig din – impozit (16%)
Castig Real = Castig din – impozit (16%) – comisioane

Recomandari FinZoom pentru depozite
  • Comparati depozitele in functie de DAE si castigul real obtinut (dobanda, minus taxe / 16% si minus comisioane / de cont curent si retragere numerar in ziua scadentei).
  • Nu "spargeti" depozitul inainte de termen fiindca pierdeti .
  • Daca vreti sa aveti oricand acces la , alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand , fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru Conturi de economii pe FinZoom.ro.
  • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza la dobanda).
  • Alegeti o banca fara comision de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din doar in ziua scadentei – pentru ca in celelalte zile veti plati comision de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din + banii depusi in de dumneavoastra).
  • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
  • Daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero. Va puteti transfera banii din , la scadenta, pe card fara costuri.
  • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra).