Daca cineva spune ca vara nu este frumoasa, probabil este din cauza economiilor pe care nu le are. Cum ar fi insa sa stii unde sa economisesti si sa obtii si un ?

"Statisticile cu privire la depozitele bancare din Romania arata ca 15 miliarde de euro stau in depozite overnight", declara Adrian Tanase, Director General al BVB in cadrul Forumului Investitorilor Individuali.

"Oamenii prefera depozitele bancare din cauza confortului pe care il dau aceste tipuri de instrumente. Trebuie sa stim ca piata de capital produce pe termen lung randamente superioare celor oferite de depozitele bancare, insa randamentele vin doar daca ai o anumita disciplina si anume: sa ai orizont de timp indelungat , sa investesti banii de care nu ai nevoie in urmatorii 3-5 ani si sa o sa o faci diversificat", a adaugat acesta.

Lucian Anghel, Presedinte BVB, spunea ca "prima optiune a romanilor, desi economisim mai mult, ramane fie la saltea, fie in cont curent la banci".

Semne bune anul are…

Inca de la inceputul anului bancile si-au manifestat interesul pentru cresterea dobanzilor.

Daca sunteti curiosi sa aflati ce dobanzi ofereau bancile in primele luni ale anului, dar si modificarile aferente fiecarei banci, consultati articolul Cresc dobanzile la depozite. Tu la ce banca ai economisi?.

Si luna mai a adus surprize romanilor care au dorit sa isi constituie un , prin cresterea dobanzilor la depozite, cea mai mare fiind de 3%.

Daca inca sunteti intresat de banca care ofera un cu astfel de , cititi Surpriza lunii mai: dobanzi mai mari la depozite. Economiile tale sunt pe plus?.

Vara aceasta da tonul la dobanzi mai mari

Inceputul verii a adus majorari de dobanzi la depozitele oferite de banci. Iata care sunt modificarile!

Alpha Bank a majorat dobanzile depozitelor cu pana la 0,5 pp. Detalii despre modificari gasiti in articolul Alpha Bank ofera dobanzi mai mari la depozite.

Bancpost a modificat dobanzile Depozitului Prim, prin scoaterea din oferta a lunilor 2, 4, 5 si 9, iar nu mai este diferentiata in functie de suma. Detalii in articolul Modificari la depozitele Bancpost.

La Banca Romaneasca dobanzile depozitelor in lei au fost majorate cu 0,30 - 0,50 pp. Detalii despre modificarile fiecarui tip de gasiti in Modificari depozite Banca Romaneasca.

Incepand cu 31 mai 2018, Leumi Bank a crescut dobanzile la depozitele in lei si dolari pe diverse maturitati intre 0,10 si 0,20 pp. Detalii despre modificari gasiti aici.

Dobanzile depozitelor oferite de Libra Internet Bank au crescut cu 0,15 pp. Detalii despre depozitele care au suferit modificari gasiti in articolul Dobanzi majorate la depozitele oferite de Libra Internet Bank.

La Raiffeisen Bank dobanzile Depozitului la termen in lei au crescut cu 0,15- 0,60 pp. Modificarile aferente acestui pot fi vazute aici.

Pentru Depozitul destinat salariatilor / pensionarilor, a fost majorata de la 0,6% la 0,8%, iar pentru depozitul cu depuneri ulterioare Flexidepozit este mai mare cu 0,05 pp.

DAE, un prieten de nadejde in alegerea constituirii unui depozit

DAE este cel mai important indicator de care trebuie sa tii cont atunci cand iei decizia de a face un intrucat aceasta este care tine cont de taxe si comisioane, pe toata perioada depozitului.

Cum se calculeaza DAE si ce „inamici” poate avea depozitul tau?

DAE = Dobanda depozitului – Impozit (10%) – Comisioane de cont curent – Comision de retragere numerar la scadenta depozitului

Ia in considerare faptul ca pentru constituirea unui este necesar sa iti deschizi un cont bancar (cont curent) ce poate fi posesor de comisioane de deschidere cont, administrare cont (lunar/anual), inchidere cont si de comisionul de retragere numerar la scadenta (la ghiseul bancii).

Astfel, castigul din poate fi diminuat atat de comisioanele de cont curent, cat si de impozitul pe venit de 10%.

Doar pe Finzoom poti compara depozitele bancare din piata si vedea care este castigul real oferit de fiecare banca.

Cum se calculeaza castigul real?

Castig Net = Castig din dobanda– impozit (10%)
Castig Real = Castig din – impozit (10%) – comisioane

Atentie! Compara depozitele in functie de DAE, nu de nominala

Este important sa tii cont de Recomandarile Analistilor FinZoom pentru depozitele la termen si sa compari pe http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/ toate depozitele bancare oferite de banci in functie de DAE.

Nr crt. Banca Produs DAE Dobanda Castig real (lei)
1 TBI Bank Depozit Simplu - RON 2,52% 2,80% 25,20
2 Libra Internet Bank Online – depozit - RON 2,36% 2,63% 23,64
3 Marfin Bank Romania Marfin Flexi - RON 1,54% 1,71% 15,42
4 Telekom–Alior Bank Depozit la termen - RON 1,08% 1,20% 10,80
5 Banca Transilvania Depozit la scadenta - RON 0,86% 1,51% 8,57
Sursa: http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

Pentru un de 1000 lei pe 12 luni doar la cinci banci poti obtine un real pozitiv. Acesta poate fi maxim 25,20 lei si este "afectat" in principal de comisioanele de cont curent (deschidere, administrare lunar sau anual, inchidere) si de comisionul de retragere numerar la scadenta (la ghiseul bancii). 

Sunt insa si banci la care pentru un astfel de poti pierde maxim
90,30 lei.