Analiza marfuri: Petrolul pierde teren in timp ce teatrul alegerilor partiale din SUA ajunge in pietele financiare

de Ole Hansen, Director Strategie Marfuri, Saxo Bank

Bursele globale de valori s-au redresat, iar dolarul a scazut in urma comentariilor presedintelui Trump ca discutiile comerciale cu China "avanseaza bine" si dupa ce s-ar parea ca a comandat, dar apoi a negat ca a facut-o, o versiune a acordului SUA-China. Marfurile s-au chinuit, in ciuda dolarului mai scazut, titeiul indreptandu-se catre cea mai rea saptamana a sa din februarie incoace ca reactie la cresterea productiei si la un posibil impact al sanctiunilor asupra Iranului mai scazut decat se preconizase.

Dolarul a atins un nou varf pe ultimele 16 luni fata de un cos de valute inainte sa intre intr-o lichidare lunga ca reactie la optimismul legat de Brexit, la anuntul Chinei cu privire la masuri suplimentare pentru stimularea economiei si, nu in ultimul rand, comentariul comercial mentionat anterior al presedintelui Trump.

Trump si Xi Jinping se vor intalni la sedinta G20 din Argentina din perioada 30 noiembrie - 1 decembrie. Saptamana aceasta, presedintele SUA a amenintat ca va aplica tarife tuturor importurilor chineze care au ramas, insa o convorbire telefonica, prima in sase luni, dintre cei doi lideri a dus brusc la cresterea asteptarilor ca este posibila gasirea unei solutii. Sugeram ferm ca aceasta nu este nimic altceva decat un teatru conceput sa impulsioneze piata inaintea alegerilor partiale de joia viitoare.

Apetitul mai mare pentru risc nu a reusit sa se extinda si la marfuri, Bloomberg Commodity Index tranzactionandu-se in scadere pentru a patra saptamana consecutiva. Indicele, care urmareste 24 de materiale brute principale in domeniul energiei, metalelor si agriculturii, a fost afectat negativ de o lichidare continua in sectorul energetic si de obtinere a profiturilor dupa alegerile din Brazilia in sectorul zaharului si cafelei.

Dolarul mai scazut mai ales fata de yuanul chinez a ajutat la impulsionarea metalelor. John Hardy, strategul Forex al Saxo Bank, o remarcat ca: "In ultimele doua zile am speculat ca impulsionarea CNY ar putea fi o miscare a Chinei de a-si indeparta valuta mult de nivelul presupus (7.00 in termeni USDCNY) inaintea intalnirii G20".

Cu toate acestea, aceste evolutii au ajutat la ridicarea metalelor industriale si, prin aceasta, a cererii pentru metale semipretioase de investitii precum argintul si platina. Ambele s-au chinuit sa tina pasul cu aurul in ultimele cateva saptamani. Argintul sa semne de viata cu o depasire a pragului de 14,85$/uncie, ceea ce indica o posibila extensie, initial la 15,23$/uncie.

Cea mai mare evolutie a inregistrat-o titeiul care a fost lovit de o doza tripla de stiri cu impact negativ pentru pret care au ajutat si mai departe la sustinerea elanului negativ care aparuse progresiv in urma respingerii abrupte la nivelul de peste 80$/baril de acum doar cateva saptamani.

In schimb, titeiul Brent a revenit la intervalul sau intre 70$/b si 80$/b ce a predominat in perioada aprilie - august. Desi inca ne mentinem parerea ca titeiul Brent ar putea ajunge la 80$/b inainte de finalul anului, riscul extinderii peste acest prag a fost mult redus in aceasta saptamana datorita schimbarii sentimentului ce a fost generata de urmatorii trei factori principali:

a. Productia de petrol in crestere in SUA si Rusia. EIA a raportat in aceasta saptamana ca productia americana de petrol a crescut cu 3,8% in august pentru a atinge un nou record de 11,346 milioane de barili/zi, o crestere uluitoare de la an la an de 2,1 milioane de barili/zi. Intre timp, Rusia a spus ca productia sa din octombrie a atins 11,412 milioane de barili/zi, un record post-sovietic.
b. Sondajele cu privire la productia Opec ale Reuters si Bloomberg pentru luna octombrie au aratat, ambele, ca productia, in ciuda scaderii din Iran, a atins cel mai inalt nivel din 2016 incoace. Cele mai importante cresteri au venit din Libia (+170 000 b/d), Arabia Saudita (+150 000 b/d) si Emiratele Arabe Unite (+80 000 b/d). Productia din Iran a scazut cu doar 10 000 b/d si este in scadere cu 400 000 b/d incepand din luna mai, cand sanctiunile au inceput sa se faca simtite.
c. Era preconizat ca SUA sa dea unui numar de opt tari, printre care China si India, derogari de la sanctiunile impotriva Iranului. Aceasta miscare ar trebui sa asigure un impact mai mic decat se crezuse initial asupra exporturilor iraniene, astfel ajutand la prevenirea cresterii pretului petrolului din cauza sanctiunilor.

In timp ce productia de petrol din SUA creste intr-un ritm record, Opec a abandonat acordul colectiv cu privire la limitarea productiei. Acest lucru vine ca reactie la amenintarile din ultimele cateva luni ca sanctiunile SUA impotriva Iranului ar putea declansa o crestere a pretului care ar duce relativ repede la distrugerea cererii si la preturi mult mai mici.

Dupa oprirea evolutiei pozitive de la inceputul anului 2017 si media mobila pe 200 de zile, titeiul Brent pare ca vizeaza testarea sustinerii la 70$/b, pragul inferior al intervalului ce a predominat in perioada aprilie-august. Credem ca titeiul va gasi sustinere in curand si ca va incepe sa urce din nou catre pragul superior al intervalului mentionat. Motivele sunt o reducere abrupta a pozitiilor long ale fondurilor speculative, capacitatea neutilizata redusa ce lasa piata expusa la o viitoare intrerupere si, mai ales, impactul inca necunoscut al sanctiunilor SUA impotriva Iranului.

Aurul a avut o saptamana cu suisuri si coborasuri care l-a adus aproape de intervalul neschimbat pentru aceasta perioada. Acestea, in urma unei lichidari de la mijlocul saptamanii, cand actiunile, dolarul si randamentele obligatiunilor, toate in crestere, l-au impins sa caute sustinere. Luni, am exprimat cateva ingrijorari legate de capacitatea pe termen scurt a aurului de a avansa dupa ce s-a aflat ca fondurile speculative taiasera ceea ce au fost considerate pariuri de crestere record cu 74% in doar doua saptamani. Dat fiind ca situatia favorabila data de acoperirea short a inceput sa se diminueze, am concluzionat ca aurul avea tot mai multa nevoie de elemente fundamentale de sustinere care sa-l duca mai sus.

Inversarea mentionata mai sus cu privire la dolar, mai ales fata de yuanul chinez, combinata cu o crestere constanta a titlurilor in randul fondurilor tranzactionate la bursa sustinute de aur, a ajutat la sprijinirea unei redresari puternice care, din perspectiva tehnica, a lasat metalul galben cu doua niveluri cheie pe care sa se concentreze pe termen scurt.

Dupa ce a intampinat rezistenta la 1,240$/uncie, inversarea temporara de 38,2% din timpul lichidarii din aprilie-august, apoi aurul a incercat si a gasit sprijin la 1,211.6$, primul prag, conform graficului de mai jos. Ne mentinem o perspectiva optimista pentru aur si am incepe sa ne ingrijoram in legatura cu o corectie mai profunda doar daca pretul ar scadea sub 1,192$/uncie.

Un dolar mai scazut nu doar ca ar sustine aurul, data fiind corelatia sa inversa, dar ar si sustine o crestere a cererii din partea consumatorilor din piata emergenta si a bancilor centrale care au avut de suferit de pe urma cresterii dolarului. Cu toate acestea, alegerile partiale din SUA de saptamana viitoare vor ajuta la determinarea directiei dolarului si, posibil, si a aurului. Daca Trump, in ciuda estimarilor actuale, va pierde atat Senatul, cat si Congresul, agenda sa locala ar ramane suspendata. In schimb, si-ar redirectiona atentia, cel mai probabil, catre agenda sa internationala. Dat fiind comentariul sau ca un razboi comercial este usor si se poate castiga, aceasta ar putea duce la un apetit scazut pentru a cauta un compromis cu China.

Traderii de aur se concentreaza acum pe 1211$/uncie si 1,243$/uncie pentru semne ale viitoarei evolutii.

Sursa: Saxo Bank