Analiza marfuri: evolutia pretului petrolului dupa alegerile din SUA arata ca titeiul s-ar putea stabiliza undeva intre $70-$80/baril

de Ole Hansen, Director Strategie Marfuri, Saxo Bank

Petrolul a inceput ziua alegerilor midterm din SUA in defensiva completa. Si asta neaparat din cauza rezultatelor care, totusi, nu au adus surprize majore. Democratii au esuat in incercarea de a crea ”Valul Albastru”, iar republicanii nu au vazut "Repetitia Rosie", ceea ce a dus la cedarea controlului Camerei Reprezentantilor a Congresului.

In schimb, am asistat la continuarea aceleiasi povesti cu productie supradimensionata si cu risc de crestere a acesteia in 2019, poveste care a dus titeiul Brent la pragul cheie de suport de $71.5/baril, adica foarte aproape de pragul psihologic de $70. Introducerea sanctiunilor americane Iranului nu a reusit sa creasca piata, mai ales ca 8 state (printre care primele trei importatoare de titei din lume) vor beneficia de o perioada de gratie in care pot importa petrol din Iran. SUA a declarat ca aceasta masura a fost menita sa evite o crestere brusca a pretului si sa permita producatorilor sa creasca extractia.

La aceasta s-a adaugat si raportul pe noiembrie al US Energy Information Administration care a anuntat ca anticipeaza ca productia americana de petrol sa creasca in 2019 cu 0.3 milioane de barili/zi, atingand un record de 12.06 milioane de barili/zi, in timp ce cererea globala va scadea, ajungand la 1.4 milioane de barili/zi.

Ca raspuns la cererea lui Trump de a creste productia pentru a evita o crestere a pretului, titeiul a pierdut $15 din pret din octombrie, ceea ce ar putea insemna ca productia va fi temperata pentru a echilibra pretul. La sfarsitul saptamanii, va avea loc intalnirea Comitetului Ministerial de Monitorizare OPEC/nonOPEC in Abu Dhabi, reuniune la care s-ar putea discuta si o reducere a stocurilor pentru 2019.

Atat petrolul WTI, cat si Brent si-au revenit dupa aparitia acestei perspective si, in opinia noastra, confirma ideea ca pretul iiieiului Brent s-ar putea stabiliza undeva intre $70 si $80/baril.

Sursa: Saxo Bank