John Hardy, seful analizei FX la Saxo Bank, comenteaza la cald evolutia lirei sterline dupa decizia premierului Theresa May de a organiza alegeri la 8 iunie.
"Avem o stire dramatica si atunci cand ai o noua stire intr-o piata care este foarte puternic speculativa la pozitia short GBP, primul instinct este de a acoperi pozitionarea pentru a evalua situatia" - e de parere Hardy.


De ce se redreseaza lira sterlina

Am observat o redresare masiva a lirei sterline in urma vestii ca primul ministru al Marii Britanii cere alegeri pentru data de 8 iunie. Ceea ce determina redresarea lirei sterline cred ca este o combinatie de factori, unul dintre acestia fiind pur si simplu o acoperire a pozitiei short. Avem o stire dramatica si atunci cand ai o noua stire intr-o piata care este foarte puternic speculativa la pozitia short GBP, primul instinct este de a acoperi pozitionarea pentru a evalua situatia. Cred ca in mare parte este vorba de o acoperire short. Am avansat, de asemenea, prin mai multe niveluri tehnice foarte importante, mai ales in GBPUSD.

Am avut un varf recent chiar peste 1.26, iar media mobila pe 200 de zile se afla tot aici. Si, de asemenea, sunt si aceste niveluri pana aproape de 1.28, care a fost minimul anterior important imediat dupa votul Brexit din iunie anul trecut – chiar si acesta a fost intrerupt. Desigur, nenumaratele ordine resting stop agraveaza miscarea, si cred ca la fel si cu lichiditatea in scadere caci ne aflam in aceasta perioada de asteptare inaintea primei runde a alegerilor prezidentiale din Franta. Desi este o evolutie impresionanta, cred ca este in mare parte determinata de ordine resting si lichiditate scazuta. Cred ca este foarte important ceea ce se va intampla saptamana viitoare, dupa prima runda a alegerilor din Franta.

In termeni EURGBP, cat de multa incredere mai acorda piata lirei sterline se poate determina observand modul in care piata vede euro.

Care este perspectiva politica din acest moment? Cred ca vor fi necesare multe raspunsuri la intrebarile legate de aceste alegeri din iunie, dar in mod clar May a considerat ca este o oportunitate pentru obtinerea unui mandat mai bun pe plan local ca liderul real al partidului care a fost ales in mod popular, in loc sa-si asume doar puterea in momentul in care Cameron a demisionat. De asemenea, poate si extinderea acelui mandat spre credibilitate si in negocierile cu omologii sai din UE pe tema Brexit. Acesta va fi un factor cheie, de asemenea, daca isi vor schimba atitudinea in vreun fel.

Nu se va intampla neaparat, dar conduce catre ideea si catre motivul pentru care lira sterlina e mai puternica, ca poate asta inseamna un Brexit mai lin, un risc mai redus al unui asa zis ‘hard Brexit’ in care Marea Britanie pleaca furioasa si trebuie sa mearga pe propriul drum cu riscuri mai mari de probleme pentru companiile britanice, iar alte banci mari, de exemplu, sa se mute pe continent.

Trebuie sa luam aceasta redresare la valoarea sa directa. Cred poate fi putin depasita pe termen scurt din cauza conditiilor de lichiditate subtire, iar testul cheie nu va fi publicat pana la inceputul saptamanii viitoare.

Sursa: Saxo Bank