Rezumat: China a anuntat o viitoare reducere a ratei rezervelor minime obligatorii (RRR) ale bancilor pentru a sustine lichiditatea, dar pietele asiatice in general nu au reusit sa dea o interpretare favorabila acestui eveniment, iar la inceputul acestei saptamani sunt nelinistite dupa inchiderea in scadere de pe Wall Street de vineri.

Miscarea Chinei de a reduce peste noapte RRR-ul bancilor a fost luata mai degraba ca un semn de slabiciune decat ca un semn de speranta ca situatia din China va fi curand pe cale sa se normalizeze. Dupa sarbatoarea nationala de saptamana trecuta, pietele de capitaluri proprii din China s-a deschis cu un decalaj si mai mare care a intrecut scaderile din principalele piete din tarile dezvoltate, desi, daca ne uitam la indicele MSCI denominat in USD din pietele emergente, acesta atinge partea cea mai de jos a ciclului. De asemenea, valuta chineza se afla sub o noua presiune, USDCNY aflandu-se la nivelul 6.90 peste care a reusit doar o inchidere zilnica inainte ca China sa sublinieze din nou ca nu va urma o politica a devalorizarii. Ingrijorarile din piata se vor inteti daca China permite ca rata sa ramana la peste 7.00 intr-un regim al intaririi puternice a USD pentru a evita cresterea CNY fata de un cos non USD.

Pietele raman nelinistite dupa ce pietele de obligatiuni americane s-au inchis in scadere vineri, cimentand si mai mult depasirea recenta a randamentelor peste nivelurile cheie pentru obligatiunile pe 10 ani si mai ales pentru cele pe 30 de ani pe parcursul saptamanii trecute. Pietele vor fierbe putin zilele acestea – a fost sarbatoare nationala in SUA, timp in care piata de obligatiuni nu va realiza tranzactii in timpul orelor de tranzactionare, insa schimburile la bursa de valori vor fi deschise.

Di Maio din Italia a depus multe eforturi pentru a fura o parte din atentia publicului de la partenerul sau de coalitie, Salvini de la Liga, prin mai multe obiectii retorice impotriva regulilor bugetare ale UE. In weekend, a declarat ca UE va avea parte de o crestere a rezistentei populare impotriva austeritatii anul viitor, ceea ce va schimba atitudinile din tot blocul dupa alegerile parlamentare UE (de la final de mai).

Randamentele Italiei au crescut din nou in aceasta luni si se dovedesc a fi un nou stres existential pentru euro. Partea UE este in continuare critica la adresa planurilor bugetare ale Italiei, chiar si dupa cateva comentarii pozitive de saptamana trecuta, cand partea italiana a sugerat ca deficitele din 2020 si 2021 ar fi mai mici decat cel planuit pentru 2019.

Cutremur in politica din Brazilia dupa ce candidatul populist al extremei dreapta si-a surclasat fara efort concurentii in sondajele pre-alegeri si a ratat cu foarte putin o majoritate directa in prima runda, ajungand la 46%. Activele braziliene si realul sarbatoresc posibilitatea unei victorii probabile a lui Bolsonaro, caci platforma sa este vazuta ca fiind mult mai prietenoasa cu pietele. Bolsonaro este un candidat populist de dreapta, al legii si ordinii, care face apel la valori traditionale si la tactica bratului de fier. Drumul este foarte dur pentru Brazilia pentru viitor, in punerea in ordine a autoritatii fiscale, mai ales asupra chestiunii spinoase a sistemului de pensii mult prea generos. Dat fiind contextul scazut al pietelor emergente, redresarea realului este impresionanta, dar ne intrebam cat de mult se poate extinde din acest punct.

Diferentele de randament tot mai mari ale obligatiunilor italiene de baza au determinat scaderea euro din aceasta dimineata, iar noi urmarim in continuare EURJPY pentru semne ale unei discontinuitati deoarece tranzactionam aproape de minimele recente si de media mobila pe 200 de zile. O inchidere la sub 130.00 incepe sa arate ca o discontinuitate ce poate duce la o sondare a unei sustineri mult mai scazute.

Sursa: Saxo Bank