Perspectiva Saxo pentru T3: S-ar putea termina foarte prost...

Saxo Bank, specialistul Fintech de top cu expertiza in tranzactionarea multi-active si in investitii, a publicat perspectiva sa trimestriala pentru pietele globale si ideile cheie de tranzactionare pentru T3 2018, cu accent pe reducerea cresterii globale si a impulsului de creditare, complacerea pe riscurile unui razboi comercial pe masura ce intram in cea mai periculoasa perioada pentru economia globala de la caderea Zidului Berlinului incoace.

Toata lumea vorbeste acum de "razboaie comerciale", iar Saxo arata cu degetul lipsa de viziune a guvernelor lumii care escaladeaza tensiunile comerciale inainte de alegerile mid-term din SUA, programate la 6 noiembrie a.c., cand presedintele Trump trebuie sa demonstreze ca obtine un "targ mai bun" pentru America, deci am putea sa ne confruntam cu o criza severa.
Perspectiva Saxo pe Q3 acopera toate asseturile principale ale bancii: FX, actiuni, valute, marfuri si obligatiuni, dar si o serie de teme macro importante.

Vorbind despre ce va urma, Steen Jakobsen, economist sef si CIO, Saxo Bank, a declarat:

"Nu exista castigatori intr-un razboi comercial: trendul ne duce intr-o directie gresita, iar agenda nationalista erodeaza cadrul de lucru al institutiilor globale. Istoria ne invata ca asta se poate termina foarte prost. Daca perdantul e o putere mare economica sau politica, va impune restrictii – tarife, de exemplu – pentru a contracara dezavantajul competitiv.

Ceea ce face probleme comerciale mai dificile azi este ca valutele nu mai au dinamica de altadata, sau pe cea pe care o asteptam. O tara care are surplus de cont curent ar trebui sa aiba o moneda mai puternica, dar, in lumea de azi, toate economiile cu surplus de cont curent incearca sa reduca puterea monedelor proprii in raport cu dolarul SUA, pentru a-si pastra competitivitatea si a evita deflatia.

De asemenea, nu e vorba doar despre Trump. Este si despre China si eforturile ei de a-si creste puterea la nivel global. Viziunea dominanta a Chinei este una mercantila: se vede asta si in munca depusa in proiecte de tipul "O Centura, Un Drum" ("Drumul Matasii" – n.r.). Beijingul pare sa fi renuntat la SUA drept principala piata de export – dar oricat isi mentine cota de piata, se bucura. SUA, desigur, paraseste in mod activ toate acele organizatii care au sustinut cresterea si globalizarea dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si caderea Zidului Berlinului.

Un razboi comercial imediat poate fi evitat, dar asta ar insemna sa ignoram alegerile mid-term din SUA.
"

Actiunile – tehnologia este un sector cu totul unic

In timp ce actiunile globale au avut probleme anul acesta, sectorul tehnologiei continua sa aduca profituri solide pentru investitori, ceea ce le face si mai atractive. O caracteristica interesanta a companiilor tech este leverage-ul mic al datoriei (datoria neta este -0.62, cum arata indicele MSCI World Information Technology), ceea ce face sectorul foarte putin afectat de schimbarile politicilor monetare.

Peter Garnry, Head of Equity Strategy Saxo Bank, a declarat:

"Sectorul tech are cel mai mare profit vs. capital investit si foloseste mai putin capital cheltuit fata de alte industrii. Combinatia acestor factori a stimulat cresterea valorii actiunilor tech cu 27%, ceea ce un pret bun pentru singurul sector care ofera cresteri trimestru dupa trimestru.

Tehnologia informatiei este de departe cel mai dominant sector de pe piata actiunilor din SUA, dar pe plan global e pe locul al doilea, dupa finante, cu o cota de piata de 15,8%. Masurat ca grup industrial, grupul Software & Services a foarte aproape sa detroneze bancile (9,9%), drept cel mai important grup industrial de pe planeta. Sectorul tehnologiei s-a schimbat: de la dominatia hardware a trecut la cea software, mult mai atractiva pentru actionari. Recomandam investitorilor sa ramana preponderent in software.

Cel mai mare risk pentru sectorul tehnologiei il reprezinta legislatia si intreruperile de productie (semiconductori, in special) provocate de escaladarea unui razboi comercial. In acest moment, niciunul dintre cele doua scenarii nu pare sa aiba vreun impact semnificativ asupra sectorului tehnologiei pe termen scurt.
"

FX – Un razboi comercial cu dolarul SUA negativ

Pozitia agresiva a administratiei Trump referitor la comert s-ar putea dovedi daunatoare dolarului SUA, pentru ca intreruperile comerciale vor reduce ciclul de transformare a resurselor in dolari, din moment ce partenerii SUA vor dori sa evite rezervele de dolari sau chiar dolarii in totalitate. Cea din urma cale a ales-o China, care incearca sa-si impuna propria moneda in schimburile comerciale.

John Hardy, Head of FX Strategy Saxo Bank, a declarat:

"Pe masura ce cresc volumele de import de energie ale Chinei, lansarea contractelor de titei denominate in yuani in Q1 este un gest ce ar trebui sa inlocuiasca petrodolarul cu petroyuanul. Sa tinem cont si de faptul ca disputele comerciale ale lui Trump sunt la fel de frecvente cu aliatii traditionali (NAFTA, UE) ca si cu partenerii mai putin preferati.

Un Trump care se concetreaza pe politicile Bancii Japoniei sau ale BCE si obiectivele acestora de a mentine JPY si EUR slabe ar putea schimba sensul valorilor USDJPY si EURUSD. Riscul cel mai mare este din partea unui yuan slab si un dolar puternic versus monedele statelor emergente din Asia, daca Beijingul alege sa renunte la politica sa de intarire a yuanului.
"

Macro – Numai China ne poate salva

Pana acum, China a raspuns SUA folosind aceleasi masuri, fara a cauta o escaladare. Daca Beijingul si-ar dori un razboi comercial cu adevarat, cea mai eficienta metoda ar fi sa trimita inspectori sanitari la companiile partenere ale marilor companii americane in China si le-ar inchide pentru cateva saptamani sau luni. Impactul ar fi, cu siguranta, mult mai mare decat ridicarea tarifelor propusa de Beijing.

Christopher Dembik, seful analizei macro Saxo Bank, a spus:

"China pare sa joace cartea rabdarii si sa sprijine economia globala. Privind la datele macro mai slabe si la tensiunile comerciale crescute, China a decis sa relaxeze politica monetara, pentru a 3-a oara anul acesta. Tara face ce a facut mereu cand a incetinit economia: intervine pentru a intari cresterea si a impinge impulsul de creditare in zona cu plus. Acesta din urma e inca in contractie, pe la minus 1,9% din PIB, dar poate ajunge peste 0 mai devreme decat ne asteptam, daca autoritatile chineze decid ca e timpul sa sustina economia mai mult impotriva razboiului economic.

China are mai multe optiuni pentru a contracara impactul tensiunilor comerciale. Poate relaxa politica monetara sau impulsiona stimulentele fiscale. Cresterea impulsului de creditare ar trebui sa contrabalanseze o parte din efectele tarifelor SUA pe importurile din China si ar putea furniza sprijin si pentru anumite sectoare in declin, cum ar fi piata imobiliara. E complicat, in acest moment sa anticipam cum vor evolua politicile comerciale ale SUA, dar e aproape sigur ca Beijingul va incerca sa evite un razboi total si volatilitatea ce ar veni cu acesta, pentru ca stabilitatea financiara si monetara sunt cruciale pentru dezvoltarea economica viitoare a Chinei.
"

Valute –AUD ar putea beneficia de pe urma taricelor chineze pe marfurile americane

Australia are relatii foarte bune cu China. 36% din exporturile pe anul trecut au mers catre China, adica 8% din PIB. Tensiunile crescande dintre SUA si China ingrijoreaza Australia, pentru ca aceasta din urma exporta carbune, minereu de fier si educatie in China. Dar Australia e si aliatul SUA. Cererea din China nu e doar pentru materii prime – exporturile de servicii din Australia au crescut cu 15%, anual. Turismul creste si el: peste 1,4 milioane de chinezi au vizitat Australia anul trecut, adica 1 din 4 turisti a fost chinez.

Eleanor Creagh, Market Strategist Saxo Bank, a spus:

"Australia e binecunoscuta pentru calitatea produselor, dar anumiti producatori s-ar putea trezi in situatia ca produsele lor sa nu mai fie competitive pentru exportul in China. Sectorul agricol subperformeaza de ceva ani. Suntem in mijlcoul celei de-a doua cele mai mari expansiuni economice din istorie, iar SUA au un deficit in crestere, economiile populatiei sunt in scadere, lichiditatile se contracta. In acest context, marfurile din Australia ar putea deveni atractive.

Tarifele chineze pe produse agricole ar putea oferi oportunitati exportatorilor australieni. Daca vor creste tarifele Chinei pe carnea americana, exportatorii australieni de carne de vita vor avea si avantajul pretului, si al transportului.
"

Marfurile – marfurile oscilante asteapta evolutia razboiului comercial

Dupa un start bun la inceputul anului, evolutia marfurilor a fost tot mai incercata. Cu petrolul, o crestere de mai multe luni a ramas fara suflu dupa ce natiunile OPEC+ au decis sa creasca productia pentru a stabiliza pretul. Metalele pretioase si semipretioase au fost afectate de intarirea dolarului si de imprevizibilitatea dobanzilor bancilor centrale. Metalele industriale s-au impotmolit dupa ce China a dat semne de incetinire.

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank, a declarat:

"In a doua jumatate a lui 2018 am putea vedea pretul titeiului sustinut de o cerere solida si de riscurile geopolitice continue –se apropie termenul limita pentru aplicarea sanctiunilor SUA catre Venezuela si Iran. Mai mult decat asta, poate ar trebui sa ne ingrijoreze scaderea cererii inregistrata in economiile emergente.

Performanta aurului a amai scazut luna trecuta, pe masura ce a incercat sa se apere de un dolar mai puternic si de incercarile lui Powell (presedintele Fed) de a normaliza dobanzile. Trei trimestre de crestere au fost inversate, iar investitorii au fost frustrati de incapacitatea aurului de a depasi bariera de 1360$/uncie. Corelarea negativa a aurului in raport cu dolarul SUA ramane o problema pe termen scurt, dar credem ca efectele se vor disipa in trimestrul urmator.

Argintul ramane blocat intr-o marja limitata de tranzactionare in care se zbate de 18 luni. Cele doua incercari de a depasi pragul mediei pe 200 de zile au fost imediat urmate de corectii. Sentimentul ramane neclar pe T3, mai ales daca incetinirea globala se va reflecta si in pretul metalelor industriale. In cele din urma, aurul e cel care ne poate indica directia argintului, asa ca ne putem astepta la oarece rezistenta inainte de a vedea o crestere de pret.
"

Obligatiunile – Oportunitatea vine cu teama si volatilitate

T3 va fi o perioada tranzitionala in care vom vedea o inrautatire a spreadului pe , ceea ce va duce la o inversare a curbei de profit pana la finele anului si inceputul lui 2019. Desi o curba inversata nu inseamna neaparat recesiune, Saxo crede ca o economie supraincalzita si o Rezerva Federala mai agresiva pot accelera drumul spre ea.

Althea Spinozzi, specialist obligatiuni Saxo Bank, s spus:

"Pozitiile pe asseturi mai riscante vor continua sa fie discrete; investitorii vor fugi de asa-numitele economii bazate pe lanturi de aprovizionare si sectoarele sensibile la tarife, cum sunt IT-ul si energia, din moment ce nu exista nimic clar legat de razboiul comercial. Zgomotul politic din UE va fi si el monitorizat, cu accent pe Italia, pe masura ce ne apropiem de luna octombrie, cand bugetul pe 2019 va fi prezentat.

In acelasi timp, un mediu instabil cum este cel prezent ofera si oportunitati. Sell-off-ul pe care l-am vazut in lunile anterioare a dus la o crestere a spreadurilor la , ceea ce face din obligatiunile americane si anumite obligatiuni corporate o buna investitie. Cu toate acestea, e important sa ne mentinem un portofoliu diversificat si sa plasam pozitii short, din moment ce spreadurile sunt tinute sub stres de politicile bancilor centrale.
"

Oamenii de rand au cel mai mult de suferit de pe urma ciondanelilor comerciale

Tarifele stabilite de Trump au fost folosite pentru a afecta exporturile Chinei, odata cu alte produse ale altor tari. China este partenerul comercial global nr.1 al SUA si e ”responsabila” pentru 45% din deficitul comercial al Statelor Unite din 2009 si pentru 36% din 2001, cand China a intrat in OMC.

Sursa: Saxo Bank