Analiza FX: EURUSD se uita lung la 1,1500

de John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank

Chiar inainte de publicarea, saptamana trecuta, a datelor despre locurile de munca din SUA, Banca Populara a Chinei a crescut cerintele privind rezervele minime obligatorii pentru contractele forwards CNY (pentru institutiile onshore), o mutare cu obiectivul clar de impiedica deprecierea cu sens unic a CNY inaintea nivelului 7,00 la USDCNY si pe masura ce cosul RMB definit de CFETS a atins pragul de jos al intervalului sau de acum un an.

Cerintele au intrat in vigoare deja si nu au declansat o volatilitate suplimentara in afara corectiei bruste de la noile varfuri de vinerea trecuta. Data fiind aceasta mutare, focusul pe nivelul 7,00 devine si mai important caci piata evalueaza pana la ce nivel mobilizeaza China CNY-ul in conflictul comercial cu SUA dupa ce a anuntat tarife in valoare de 60 de miliarde de dolari pe produsele SUA. Acea mutare va determina garantat urmatorul raspuns taios al presedintelui Trump ce va incita sentimentul populist in turneul electoral pentru candidatii republicani la viitoarele alegeri de la mijlocul mandatului.

A se observa faptul ca China isi raporteaza rezervele FX pentru iulie peste noapte si, asa cum am indicat vineri, situatia poate lua o turnura foarte diferita daca acele rezerve au crescut (putin probabil, dar daca e asa, reprezinta un puternic semnal al intentiei de slabire a CNY), au ramas mai mult sau mai putin la fel (nu se schimba nimic) sau daca s-au redus mai mult decat se preconizase (un semn al scurgerii de capital si al faptului ca China pierde controlul situatiei la un anumit nivel).

Datele SUA de vineri au adus o turnura surprinzatoare a evenimentelor. Datele despre statele de plata si castiguri nu erau diferite si erau sub control, dar ceea ce era demn de prima pagina a ziarelor (sau ar fi trebuit sa fie, suntem surprinsi de slaba reactie a pietei) a fost faptul ca indicele ISM non-productie pe luna iulie a scazut brusc la 55,7 vs. prognoza de 58+ si fata de 59,1 in iunie.

Aceasta este una dintre cele mai mari scaderi de la o luna la alta din istoria indicelui, desi s-au mai vazut scaderi misterioase inainte, dar acestea erau cazuri izolate - va fi nevoie de un alt raport lunar pentru a intelege ca exista o tendinta in curs de dezvoltare, cat si alte date care sa sustina dovezile ca, asa cum sustin pesimistii, consumatorul american este "lefter".

Cel mai notabil factor determinant in G10 FX in aceasta saptamana este euro slab, cel mai probabil din cauza nervozitatii tot mai mari generata de discutiile despre bugetul Italiei care au loc in prezent. Liderii italieni s-au intalnit joia trecuta, iar ministrul de finante Tria a dat semne promitatoare cu privire la respectarea recomandarii UE pentru un deficit de 3%, in timp ce Salvini, liderul Lega, promite in gura mare masuri precum cota unica de impozitare si venit minim garantat, masuri ce vor face imposibila apropierea de limita respectiva. Conflictul pare a fi iminent, iar traderii sunt pe buna dreptate nervosi. Bloomberg scrie ca Salvini sustine ca guvernul va bloca "incercarile speculative de a influenta tendintele de crestere" fara a specifica cum.

In Franta, intalnirea lui May cu Macron nu a adus nicio volatilitate in plus pentru lira sterlina sau alte consecinte. Liam Fox, un cunoscut politician conservator, sustinea ca riscul unui Brexit fara acord este acum de 60-40 din cauza intransigentei UE.

Sursa: Saxo Bank