Christopher Dembik, director analiza macro la Saxo Bank, are un comentariu scurt dupa anuntarea rezultatelor din Olanda. Dembik afirma ca e foarte probabil ca si in Franta sa se intample la fel, dupa un posibil prim tur foarte strans intre Le Pen si Macron, la prezidentialele de anul acesta.

Olanda – grijile au fost ingropate


Asa cum scriam acum cateva saptamani intr-un alt comentariu despre alegerile din Olanda pe care l-am publicat, investitorii nu prea aveau de ce sa se teama legat de rezultatul procesului electoral. Probabilitatea ca partidul populist sa castige era foarte mica; la fel si cea ca aceasta formatiune sa participe la coalitia de guvernamant. Mai departe, posibilitatea unui "Olandexit" e practic nula.

Cam asa vor sta lucrurile si in cursa prezidentiala din Franta. Le Pen si Macron vor fi intr-o cursa stransa, dar e foarte putin probabil ca Frontul National sa treaca de 50% in al doilea tur. In Olanda si Franta, se pare ca alegatorii stiu ce au de facut pentru a opri partidele populiste sa ajunga la putere.

Acum, riscul politic e cam supra-apreciat pe asseturile financiare europene, mai ales pe piata obligatiunilor. Cel mai bun exemplu e tot Franta: spreadul este de 60 de puncte de baza, de la numai 20 acum cateva luni. Dupa cel de-al doilea tur al prezidentialelor franceze, in mai a.c., ma astept la o revenire a spreadului; la fel, asseturile financiare franceze si indicele CAC 40 sper sa-si revina, dupa un inceput de an dezamagitor.

Sursa: Saxo Bank