Analiza marfuri: razboiul comercial duce din nou marfurile in declin
de Ole Hansen, director strategie marfuri / Saxo Bank

Sectorul marfurilor a inregistrat a treia luna consecutiva de pierderi in august, din cauza razboiului comercial si a problemelor din tarile emergente. Titeiul a crescut, pe de alta parte, datorita semnelor ca productia din Iran a inceput sa scada, ca raspuns la sanctiunile americane. Aceste evolutii, cu suisuri si coborasuri, pot fi legate in mod direct de deciziile luate in ultimele luni de administratia SUA si Rezerva Federala.

O economie americana puternica a crescut sansele ca Fed sa inaspreasca politicile fiscale, ceea ce a generat o anumita presiune pe tarile emergente care se lupta cu un nivel crescut al datoriei lor externe, in dolari. Avem, apoi, razboiul in derulare intre China si SUA, despre care presedintele Trump a spus ca s-ar putea sa escaladeze in septembrie, pentru ca are in vedere impunerea de tarife aditionale la bunuri chinezesti in valoare de 200 de miliarde de dolari. Prin urmare, piata se ingrijoreaza referitor la cresterea globala si, odata cu asta, la cererea de marfuri cheie in 2019.

Asta e o sursa semnificativa de griji pentru China, o tara dominanta cand vine vorba de cererea de metale industriale. Ca raspuns la tarifele americane, Beijingul a permis monedei chinezesti sa scada, adaugand presiuni suplimentare pe preturile marfurilor, in special pe aur si cupru.
Pe piata cerealelor, sezonul problematic de recolta din afara SUA, care a dus la cresterea preturilor in iulie, s-a terminat in august, odata cu o recolta mare din interiorul SUA. Acest lucru, combinat cu tarifele impuse de China pe soia provenind din SUA, a tras preturile in jos cu 7% in decurs de o luna (august).

Luna august a fost o luna buna pentru energie, cu cateva exceptii. Petrolul a recuperat dupa sell-ff-ul de la mijlocul lunii (august), care a fost provocat de narativul tensiunilor comerciale sino-americane.

Ne mentinem opinia ca titeiul va oscila in marja $70 - $80/baril.

Dupa atingerea unor pozitii record, de aproape 1,1 miliarde de barili in martie, fondurile hedge au redus cu aproape …40% acest volum, ajungand la un minim pe ultimele 11 luni. Urmarind graficul, vedem cum piata ramane bullish, desi cu mai putin elan decat la inceputul anului. Crescand peste pragul de $75/baril, petrolul testeaza acum pretul de $78.50, sau poate chiar $80/baril.

Aurul se tranzactioneaza din nou peste $1.200/uncia, continuand sa recupereze dupa socul de la mijlocul lunii august. Recuperarea nu a fost suficienta pentru a scapa metalul pretios de cea de-a 5-a luna consecutiva de pierderi. Aceasta slabire in pret se datoreaza, in mare parte, unui dolar mai puternic. Dar avem si lipsa de dorinta de diversificare a portofoliilor, deoarece actiunile de la bursa americana cresc continuu.

Piata urmareste acum cand vor incepe fondurile hedge sa abandoneze pozitiile lor record in futures COMEX pe aur. Pana la 21 august, acumulasera 79.000 de loturi, adica de 3,3 ori mai mult decat recordul din decembrie 2015. Totul pare sa se lege de evolutia dolarului…

Aurul s-a stabilizat saptamana trecuta la peste $1200/uncia, dupa ce a esuat in incercarea de a testa un nou prag de rezistenta, la $1217/uncia. O incercare reusita va permite aurului sa isi fixeze o noua tinta, cel mai probabil la $1235/uncia; atunci vom vedea si o reducere in pozitiile detinute mult mai agresiva.

Sursa: Saxo Bank