Hansen crede ca "exuberanta bazata pe politicile lui Trump a inceput si ea sa se diminueze, in primul rand din cauza indoielilor ca noul presedinte va putea sa le puna in practica". De asemenea, "datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a sustine o revenire. Acest lucru a devenit evident in primul trimestru, cand titeiul a intampinat rezistenta al nivelul de $55/baril, in pofida sprijinului din partea fondurilor, care aveau la acel moment pozitii bullish de peste 1 miliard de barili", mai scrie Hansen.

Analiza Trimestriala Saxo Bank: Rece ca gheata

Taurii marfurilor au intrat in Q1 purtati de valul entuziasmului generat de comertul reflationist (preturi mai mari) planuit de Trump, dar realitatea le-a oferit un dus rece, care s-a transformat intr-un bonus pentru aur si o scadere pentru petrol.

"Sentimentul fragil care a avut ca rezultat o corectie dramatica in martie s-ar putea sa nu dispara foarte rapid".

Pretul petrolului nu este pregatit pentru o revenire

Tot entuziasmul care a cuprins sectorul marfurilor imediat dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, in noiembrie trecut, plus acordul OPEC de a reduce productia au generat o crestere dramatica de tranzactii speculative: un trend care a durat pana in februarie a.c. A devenit destul de evident ca preturile nu vor rezista in acest ritm, astfel incat sa justifice aceasta crestere speculativa.

Trimestrul I s-a incheiat si presiunea de taiere a productiei in statele OPEC si non-OPEC s-a diminuat.

Exuberanta bazata pe politicile lui Trump a inceput si ea sa se diminueze, in primul rand din cauza indoielilor ca noul presedinte va putea sa le puna in practica.
Indicele Bloomberg commodity – un cos al marfurilor principale - a fost tranzactionat dincolo de marjele minime, lucru care s-a accentuat anul trecut in special pe petrol: in martie, a.c., am vazut o vanzare record a pozitiilor din partea fondurilor de investitii.

Al doilea trimestru 2017 e putin probabil sa aduca o schinbare majora in miscarea indicelui; persista inca multe riscuri, in diverse sectoare. Dolarul ar putea primi un suport odata ce acest trend bullish incepe sa scada, mai ales versus celor doua valute majore: euro si yenul.

Datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a sustine o revenire. Acest lucru a devenit evident in primul trimestru, cand titeiul a intampinat rezistenta al nivelul de $55/baril, in pofida sprijinului din partea fondurilor, care aveau la acel moment pozitii bullish de peste 1 miliard de barili.

Efortul tarilor OPEC si non-OPEC de a reduce productia s-a bucurat de multa atentie. Punerea in practica a acordului, totusi, a avut de suferit pentru ca anumiti membri nu s-au conformat, iar productia a crescut in alte zone. Sentimentul fragil care a avut ca rezultat o corectie dramatica in martie s-ar putea sa nu dispara foarte . OPEC ar trebui sa extinda reducerea productiei inca 6 luni de-acum incolo pentru a reusi sa echilibreze piata.

In SUA, productia continua sa creasca. Numarul platformelor de extractie a revenit la valorile din septembrie 2015, preturile au scazut iar productia per platforma a crescut. Cu peste 35% din productia estimata pe 2017 deja extrasa (sursa: Goldman Sachs), ar fi nevoie de o miscare semnificativa a pretului in jos pentru a determina o modificare a nivelului de extractie in SUA.

Previziunea noastra - $50/baril inainte de call pe $60/baril – s-a adeverit in primul trimestru, iar pretul pare sa continue drumul catre revenire. Credem ca cea mai buna piata la care putem spera e cea cu petrolul Brent la $50/baril, dar nu putem exclude nici o cadere temporara la $45/baril. Coboram pragul previziunii de finald e an la $58/baril, cu convingerea ca va creste cererea si productia va fi redusa.

Aurul trebuie sa vada dolarul si dobanzile la obligatiuni in scadere

Aurul s-a vazut din nou sub presiune inainte de cresterea de Fed si, ca in precedentele ocazii, anuntul a marcat un prag scazut al pretului de la care investitorii incep sa se intoarca. Din cauza evolutiilor geopolitice din Europa si SUA, metalele pretioase erau intens tranzactionate inainte de reuniunea FOMC de la 15 martie, la care Fed a decis modificarea dobanzii.

Investitorii au pastrat o atitudine distanta fata de aur, cu un trend de crestere al pozitiilor bullish inaintea sedintei FOMC. Asta arata ca, inainte de a creste-n pret, aurul trebuie sa vada dolarul si dobanzile la obligatiuni in scadere. Pe de alta parte, lumea se confrunta cu o serie de riscuri geopolitice la un grad nemaiintalnit de ridicat, de ceva vreme.

Metalele industriale au aratat ceva semne de slabiciune, in pofida unor intreruperi de productie – mai ales pentru cupru. Fondurile hedge au pozitii long pe argint de 3 ori mai mari decat media pe cinci ani, in vreme ce pe aur sunt abia la jumatate.

Am putea vedea argintul luptandu-se cu pretul relativ la aur. Raportul aur-argint s-a tranzactionat anul acesta intre 68 si 72 si ar trebui sa ne mentinem spre partea de sus a marjei pentru a vedea investitori noi atrasi de piata.

Sursa: Saxo Bank