Tranzactionarea digitala a obligatiunilor: e timpul sa lasam tehnologia sa-si faca treaba ului
de Simon Fasdal, director venituri fixe, Saxo Bank

Piata obligatiunilor este una dintre cele mai vechi si mai de incredere clase de investitii, ce ofera finantari cheie pentru guverne, corporatii, ipoteci si proiecte mai mari de infrastructura, de exemplu. Dar, in ciuda indelungatei popularitati a pietei de 50 de trilioane de dolari atat in randul investitorilor institutionali, cat si al celor retail, digitalizarea a fost incredibil de lenta. Timp de prea multa vreme tranzactionarea venitului fix a fost obstructionata de operatiunile sale demodate, iar in aceasta epoca a inteligentei artificiale si a automatizarii, este o surpriza pentru majoritatea faptul ca tranzactionarea obligatiunilor este inca executata manual, in general, de obicei prin intermediul unui apel telefonic.

Lansarea solutiei digitale a Saxo Bank pentru tranzactionarea obligatiunilor, la finalul anului 2016, si-a propus sa schimbe acest lucru si a fost motivata de recunoasterea faptului ca piata obligatiunilor era pregatita pentru inovatia digitala si pentru democratizare. Cum se poate ca una din cele mai recunoscute forme de investitii financiare sa fie inca blocata in evul mediu al procesarii manuale cand exista tehnologie ce poate fi aplicata in moduri diferite pentru ca tranzactionarea venitului fix sa fie mai accesibila tuturor investitorilor - nu doar traderilor profesionisti - dar si mai ieftina?

Prin combinarea capacitatilor tehnologice sub forma roboticii cu relatiile cu cei mai mari furnizori de lichiditati de pe pietele de obligatiuni, putem acum sa oferim atat clientilor retail, cat si celor institutionali prima solutie complet digitala din lume pentru venit fix ce aduce mai multa transparenta, preturi mai mici si acces mai eficient la oportunitatile de tranzactionare ale venitului fix.

De ce a durat atat de mult digitalizarea tranzactionarii obligatiunilor? Unul dintre factorii principali este faptul ca piata obligatiunilor este mult mai fragmentata decat alte piete, de exemplu piata de capitaluri proprii. Nu exista un loc unic de executare pentru tranzactionarea obligatiunilor, iar formarea pretului este extrabursiera cu un cocktail opac format din stabilirea pretului per indicatie si un profil de lichiditate si comportament de tranzactionare foarte diferite pentru obligatiuni si piete diferite.
De asemenea, amploarea pietei obligatiunilor este vasta in comparatie cu piata de capital propriu. Exista aproximativ 43 000 de actiuni in lume si milioane de obligatiuni. O companie poate avea o actiune, dar poate emite zeci de obligatiuni cu diferite scadente si un cadru legal unic. Fiecare dintre aceste obligatiuni vor avea o lichiditate variabila, iar unele pot fi mai dificil de tranzactionat.

In ciuda complexitatilor tranzactionarii obligatiunilor, zilele in care tranzactionarea venitului fix era apanajul a doar catorva fonduri mari, banci si investitori s-au terminat. Prin combinarea tehnologiei robotice si a conectivitatii, democratizam oferta pentru tranzactionarea obligatiunilor si uniformizam conditiile de concurenta intre institutii si investitorii retail ce doresc sa accese aceasta piata.

Solutia noastra complet digitala nu necesita implicare umana. Aceasta conecteaza fiecare client cu intreaga piata globala a obligatiunilor intr-o maniera directa, competitiva si eficienta. Fiecare ordin de obligatiuni este directionat catre o licitatie optimizata de dealer care este selectata prin intermediul roboticii dintre aproape 40 din cei mai mari furnizori de lichiditate pentru obligatiuni. Acest lucru nu doar ca are un impact enorm asupra vitezei tranzactiei, dar, mai important, clientii au parte de economii enorme ale costurilor datorita lantului valoric direct si a naturii competitive a mediului multi-dealer.

A fost un proiect ambitios pentru noi, dar rezultatele vorbesc de la sine. In acest moment, peste 50% din toate tranzactiile cu obligatiuni sunt executate prin intermediul platformei noastre digitale, iar aceasta cifra creste in fiecare luna de la lansare incoace. Aceasta schimbare are loc progresiv, pe masura ce clientii isi schimba obiceiurile si simt puterea democratizarii, insa schimbarea chiar are loc.

Cred ca investitorii recunosc faptul ca platforma noastra digitala ofera avantaje enorme pentru ei atat din punct de vedere al imbunatatirii pretului, cat si in termeni de viteza a executarii, ceea ce s-a reflectat in adoptarea rapida a tehnologiei. Datele noastre arata ca aproape jumatate dintre tranzactiile realizate de clientii nostri pana la aceasta data au avut o imbunatatire a pretului de 0,10% in comparatie cu pretul mediu din piata, iar altii au avut parte de avantaje ale preturilor si mai semnificative. In combinatie cu preturile noastre competitive pentru comisioane si conversii ale valutelor, fara indoiala acesta reprezinta un avantaj enorm pentru investitorii nostri.

In paralel cu avantajele legate de preturi, am dovedit ca tranzactionarea digitala a obligatiunilor este mai rapida decat metoda traditionala de tranzactionare manuala. Statisticile noastre arata ca, pentru toate tranzactiile clientilor nostri de la lansare pana acum, este nevoie de nu mai mult de 41 de secunde pentru ca o tranzactie sa fie executata si rezervata in contul clientului prin intermediul platformei noastre digitale de tranzactionare a obligatiunilor. Aceasta reprezinta o imbunatatire dramatica fata de metoda manuala de tranzactionare de obligatiuni ce poate lua minute, ore sau chiar zile pentru a executa.

Pe langa proprii nostri clienti, unele dintre cele mai mari succese, masurate in actiuni, vin din partea multora dintre bancile care ne sunt clienti si care sunt foarte entuziasmati de tehnologia digitala pentru obligatiuni, deoarece vad o buna oportunitate de a reduce costul si complexitatea si de a adauga o valoare concreta clientilor lor finali.

La Saxo, avem ca obiectiv strategic sa devenim furnizorul preferat de infrastructura de tranzactionare si investitii pentru marile banci si institutii financiare. Este o calatorie pe care am inceput-o in 2001, atunci cand am semnat primul contract white label, si este o viziune pe care o extindem constant, cel mai recent cu lansarea produsului nostru "banking as a service".

Companiile care ne sunt partenere pot vedea ca e nevoie de multa vreme si de multe investitii pentru a crea o platforma de tranzactionare cu functionalitatile avansate pe care le oferim noi. Decat sa o ia singuri de la zero, acestia isi pot da seama de valoarea parteneriatului cu noi pentru a fi cu un pas in fata concurentei.

Aceste inovatii sunt toate posibile prin utilizarea si aplicarea inteligenta a tehnologiei si a roboticii. Desi in trecut tranzactionarea si investitiile erau rezervate doar investitorilor de elita, acum noi am putut sa democratizam tranzactionarea obligatiunilor astfel incat sa nu mai existe nicio bariera de acces. Acum este momentul sa lasam tehnologia sa-si faca treaba.

Sursa: Saxo Bank