O stagnare in termeni nominali, dar o scadere in termeni reali este principala caracteristica a rezultatelor membrilor UNSAR in primele trei trimestre din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Motive de optimism exista insa. Nu cu mult timp in urma subscrierile de prime raportate de companii indicau scaderi importante si in termeni nominali, fapt care reflecta un inceput de redresare a pietei. Apeland la cifre, vom spune ca la nivel agregat (asigurari generale si asigurari de viata) membrii UNSAR au inregistrat un volum al primelor subscrise de circa 5,5 mld lei la sfarsitul lunii septembrie 2012 si aproximativ aceeasi cifra la sfarsitul lunii septembrie 2011.

Pe cele doua mari clase de asigurare, nu s-au inregistrat schimbari majore in perioada de raportare. Asigurarile auto continua sa reprezinte motorul pietei de profil atat prin ponderea subscrierilor de prime in totalul asigurarilor generale cat si prin influenta acestora in portofoliul companiilor membre UNSAR. Analiza comparativa a cifrelor de vanzari de automobile in primele trei trimestre din 2012 si 2011 pe de o parte si a rezultatelor companiilor de asigurari pe segmentul asigurarilor CASCO reflecta dependenta pietei asigurarilor de cifrele inregistrate de industria auto. Astfel, conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule, la sfarsitul lunii septembrie 2012 vanzarile de autoturisme inregistrau o scadere de 22,5 % comparativ cu aceeasi perioada din 2011. Practic este vorba de o intoarcere in timp la nivelul anului 2000 in ce priveste numarul de autoturisme vandute in aceasta perioada. Scaderea vanzarilor de masini a afectat semnificativ sectorul asigurarilor auto CASCO. Dupa primele trei trimestre din 2012, membrii UNSAR au inregistrat o scadere a subscrierilor pe aceasta linie de asigurare de circa 7%, de la 1,5 mld lei in 2011, la 1,4 miliarde lei in 2012. Cum evolutia vanzarilor de automobile continua sa fie marcata de criza economica, redresarea sectorului asigurarilor auto se lasa asteptata.

La scaderea volumului de subscrieri in sectorul asigurarilor auto au contribuit nu doar asigurarile CASCO ci si cele de raspundere civila auto - RCA. Chiar daca gradul de cuprindere in asigurarea RCA n-a cunoscut fluctuatii mari in perioada de referinta, mentinerea nivelului primelor de asigurare la un nivel scazut a influentat rezultatul final. Astfel daca la sfarsitul lunii septembrie 2011 membrii UNSAR totalizau impreuna prime brute subscrise la asigurarile RCA in valoare de 1,5 mld lei, in aceeasi perioada din 2012 subscrierile indicau aproximativ aceeasi valoare, in termeni nominali. In termeni reali insa, scaderea este semnificativa intrucat aceste cifre trebuie corelate cu rata inflatiei care, conform statisticilor BNR a fost de circa circa 5% in perioada la care ne referim. Pentru o imagine completa la acest calcul trebuie avuta in vedere si devalorizarea monedei nationale in raport cu moneda euro.

In ce priveste despagubirile platite in perioada de raportare un fenomen semnificativ este acela al cresterii valorii acestora pe segmentul vatamarilor corporale si deces aferente RCA cu circa 46 % la nivelul intregii piete. Cum membrii UNSAR cumuleaza peste 90% din totalul pietei asigurarilor RCA, procentajele sunt relevante. Nu in ultimul rand trebuie spus ca despagubirile pentru vatamari coroporale si deces reprezentau dupa primele trei trimestre din 2012 circa 19 % din totalul despagubirilor platite de asiguratorii RCA. Comparativ, ponderea lor pe intreg anul 2007 a fost de 2,7%, conform datelor CSA.

La fel ca si asigurarile auto, asigurarile facultative de locuinte au marcat o scadere a numarului de contracte incheiate si a veniturilor din prime de asigurare in trimestrul trei din 2012. Situatia PAID, schimbarile si revenirile de ordin legislativ in legatura cu asigurarea locuintelor, au constituit factori care au influentat negativ gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania. Astfel, daca pe primele trei trimestre din 2011, societatile membre UNSAR au raportat un numar de peste 4,6 mil de contracte de asigurare facultative in vigoare, in aceeasi perioada a anului 2012 numarul acestora a scazut la 3.2 milioane.

In ce priveste asigurarile de viata, cifrele care indica subscrierile de prime de asigurare sunt in general aceleasi in termeni nominali in perioada de raportare. Ceea ce este demn de semnalat este cresterea in portofoliul companiilor a ponderii asigurarilor traditionale, ajunse la sfarsitul lunii septembrie la 62% din total. Trebuie mentionat faptul ca politele Unit-Linked continua sa ocupe un segment important in portofoliile companiilor in pofida decalajului fata de politele traditionale.

Printre putinele linii de asigurare care au inregistrat cresteri in aceasta perioada mentionam asigurarile de sanatate, atat cele care fac parte din categoria asigurarilor generale cat si cele aferente asigurarilor de viata. In asteptarea noii legi a sanatatii, asiguratorii UNSAR au dezvoltat si oferit pietei polite facultative care raspund nevoii de servicii medicale a populatiei. Exemplificand vom spune ca primele subscrise s-au dublat, de la circa 14 mil lei in 2011 la 31 mil lei dupa trei semestre din 2012.

Una dintre parghiile importante care ar duce la dinamizarea acestui sector ramane acordarea deductibilitatii primelor de asigurare atat la angajator cat si la angajat intr-o limita care sa faca atractiva aceasta asigurare in randul unei largi categorii de populatie.

Sursa: Comunicat UNSAR