Unde-i Lege nu-i Tocmeala

Luna iunie a stat sub semnul modificarilor legislative. Dupa aprobarea de catre Guvern a OUG 50/2010, act normativ care transpune in legislatia nationala prevederile directivei europene pentru protectia consumatorilor completata de ANPC cu cateva norme menite sa sporeasca gardul de protectie pentru consumatorii romani, institutiile financiare au inceput sa redacteze constiincios modificarile contractelor deja existente si sa compuna noile documentatii in acord cu noua legislatie.

Ordonanta prevede, printre altele, eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru toate tipurile de cu variabila si plafonarea aceastuia la un nivel maxim de 1% pentru toate tipurile de (noi sau aflate in derulare).

De la momentul intrarii sale in vigoare practic toti creditorii de pe teritoriul Romaniei au fost obligati sa-si modifice produsele din oferta si sa-i invite pe cei care aveau deja contractat un sa semneze acte aditionale. Desi acest proces de modificare a contractelor aflate in derulare va continua pana in luna septembrie (ordonanta a instituit un termen limita de 90 de zile), toate comisioanele de rambursare anticipata au fost eliminate sau plafonate incepand cu data de intrare in vigoare a ordonantei. Astfel cei care nu au semnat in luna iunie un act aditional pentru schimbarea comisionului de rambursare anticipata insa au dorit sa-si ramburseze inainte de termen creditele (partial sau total), au semnat actele pe loc, in momentul in care s-au prezentat la sucursalele creditorilor si au putut beneficia astfel de noile comisioane sau chiar s-au bucurat de lipsa acestora.

Pe langa modificarea comisionului de rambursare anticipata, OUG 50/2010 contine o serie de alte prevederi extrem de importante pentru asigurarea unui grad ridicat de protectie a consumatorilor romani. Dintre acestea amintim:
 • se limiteaza comisioanele aferente derularii contractului de la: comision de administrare , comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca e fixa, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor; suplimentar, creditorul are dreptul sa perceapa doar comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta solicitarea de creditare) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile in care este prevazuta asigurare; excluse contractele pentru descoperit de cont, creditul de consum s.a.m.d.);
 • interzicerea explicita a unor comisioane pentru operatiuni cu numerar pentru plata ratelor la sau tragerea transelor din credit;
 • obligatia de a calcula variabila in mod transparent; formula de calcul trebuie sa aiba ca referinta ROBOR/LIBOR/EURIBOR/dobanda de referinta BNR; marja fixa nu poate fi modificata de creditor pe durata contractului decat in favoarea consumatorului; in cazul creditelor cu variabila se va specifica in contract metoda de calcul si intervalele de timp la care se recalculeaza dobanda;
 • pentru contractele noi, creditorul trebuie sa prezinte consumatorului inainte de semnarea contractului un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului, inclusiv DAE, formula de calcul a dobanzii si suma totala ce urmeaza a fi rambursata;
 • creditorul trebuie sa prezinte consumatorului contractul de cu cel putin 15 zile inainte de semnare;
 • dreptul consumatorului de a renunta neconditionat, fara justificari, fara a invoca motive, in termen de 14 zile de la semnare, la un contract de .
Alte modificari legislative cu impact asupra produselor financiare au fost cele anuntate de Guvern, de reducere cu 25% a salariilor personalului bugetar in urma discutiilor cu Fondul Monetar International. Conform datelor BNR - 20 miliarde de RON (4,8 miliarde EUR) au fost acordate de banci salariatilor din sectorul public.

In aceste conditii UnCredit Tiriac Bank, Piraeus Bank dar si alte institutii financiare au declarat public intentia de a initia dialogul cu acei clienti bugetari din portofoliu pentru a le oferi solutii de restructurare (de exemplu, in cazul Unicredit este vorba despre 5000 de clienti).

Subiectul a ramas unul sensibil si ramane de vazut ce masuri vor fi luate de institutiile financiare din Romania odata cu implementarea tuturor masurilor de austeritate anuntate.

In cele ce urmeaza analistii FinZoom.ro va prezinta o sinteza a modificarilor operate de jucatorii de pe piata produselor financiare din tara noastra.

Credite – Adaptare la Norme

In categoria creditelor, desi si-au exprimat, prin vocea presedintelui ARB, domnul Radu Gratian Ghetea, nemultumirea privind noile reglementari implementate fara consultarea lor, institutiile financiare nu au avut de ales si s-au conformat noilor prevederi ale OUG 50/2010. Totodata, ca si in lunile anterioare, in categoria creditelor au avut loc modificari ale dobanzilor, prelungiri si lansari de promotii dar si nelipsitele actualizari ale dobanzilor in functie de indicii de referinta.

01.06 | Millennium Bank a publicat noile valori ale indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR 3M (0,7% respectiv 6,77%) luate in calculul dobanzilor percepute pentru creditele noi acordate in luna iunie, urmand ca la 01.07 sa actualizeze din nou aceste valori de referinta.

01.06 | GE Money a prelungit pana la data de 31 iulie, promotia la creditul de achizitie, constand in 1% reducere la .

01.06 | MKB Romexterra Bank, incepand cu luna iunie, nu mai acorda auto persoanelor fizice.

04.06 | BCR a decis reducerea cu 0,2 pp a marjei de perceputa pentru creditele Prima Casa acordate clientilor cu istoric BCR. Astfel noua oferta aduce dobanzi calculate in functie de EURIBOR 3 M + marja de 3,75% pentru clientii cu istoric iar dobanzile pentru clientii fara istoric au ramas calculate in functie de EURIBOR 3 M + marja de 3,95%.

21.06 | BCR a anunta alinierea produselor la cerintele Ordonantei de Urgenta Nr.50/2010 privind contractele de pentru consumatori aprobata de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial in data de 11 iunie 2010. Astfel, banca a eliminat comisionul de rambursare anticipata in cazul creditelor cu variabila, iar pentru imprumutul cu fixa, comisionul este de 1%, mai putin in ultimul an de creditare cand comisionul de rambursare anticipata devine 0,5%. Comisionul de analiza a documentatiei de se aplica doar in cazul creditelor acordate.

04.06 | Romanian International Bank (RIB) a inceput sa acorde prin programul guvernamental Prima Casa. Pentru plafonul de 1.078.167 EUR (echivalent in lei), banca a lansat produse cu o rata a dobanzii EURIBOR 3M + maxim 4% pe an (credite in EUR), respectiv ROBOR 3 M + maxim 2,5% (credite in RON). Marjele includ si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

07.06 | Banca Romaneasca a actualizat valorile de valabile pentru creditele de nevoi personale. Astfel pentru creditele de consum cu sau fara garantie imobiliara in RON , de baza unica, care se aplica pentru calculul dobanzilor variabile, este de 8,63%. Pentru creditele de consum cu si fara garantie in EUR si CHF dobanzile de baza au ramas nemodificate, respectiv: 3,134% pentru creditele in EUR si 2,910% pentru creditele in CHF.

25.06 | Banca Romaneasca a modificat structura si nivelul dobanzilor practicate pentru creditele acordate. Astfel, incepand cu aceasta data dobanzile sunt compuse dintr-un indice de referinta (EURIBOR/ROBOR/LIBOR 3M, in functie de moneda creditului) la care se adauga o marja fixa stabilita in functie de tipul creditului. Ca urmare emiterii OUG nr.50/2010 privind contractele de pentru consumatori, Banca Romaneasca a modificat definitia dobanzii variabile si a eliminat comisionul de rambursare anticipata pentru creditele ipotecare si creditele de consum cu garantii imobiliare.

07.06 | Bancpost a anuntat modificari suferite de creditele garantate cu ipoteca. Astfel banca a eliminat pachetul cu asigurare de viata si a majorat cu 1 pp dobanzile bonificate pentru creditele in RON. Totodata pentru creditele Prima Casa oferite, banca suporta taxa de evaluare pentru primul imobil evaluat pentru toate cererile de depuse pina la 15 iulie 2010 iar comisionul de gestiune incasat de la client si datorat FNGCIMM a fost mentinut la nivelul anului trecut 0,37% (fata de 0,49% cat este in prezent; diferenta va fi suportata de catre banca).

11.06 | Emporiki Bank a lansat o campanie promotionala prin intermediul careia ofera ofera cadou un televizor LCD Philips pentru creditele ipotecare si creditele de nevoi personale cu ipoteca in EUR, USD si RON contractate in perioada 01 iunie – 09 iulie.

21.06 | UniCredit Tiriac Bank a modificat dobanzile practicate in campania „Niciun Comision”, atat la creditele cu fixa, cat si in cazul unora dintre cele cu variabila. Astfel dobanzile au suferit majorari cu 0,09 pana la 0,9 pp pentru produsele in EUR si de 0,67 pana la 0,9 pp pentru cele in RON.

24.06 | UniCredit Consumer Financing a lansat un de nevoie personale pentru acoperirea costului MBA-ului, adresat studentilor Maastricht School of Management. Creditul poate fi obtinut prin intermediul UniCredit Tiriac Bank pe o perioada maxima de 10 ani cu o fixa sau variabila mai mica cu 2,5 pp decat standard aplicata "Creditului pentru Orice fara Ipoteca". Suma maxima obtenabila este 20.000 EUR. De asemenea, institutia nu percepe comisioane de analiza, administrare sau rambursare anticipata.

28.06 | BCR a micsorat dobanzile practicate pentru creditele ipotecare/imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca in EUR (cu 0,75 pana la 1,25 pp). Noile dobanzi sunt calculate in functie de EURIBOR 6 M + 5,25% (pentru clientii cu istoric) sau 5,75% (pentru cei fara istoric) in cazul creditelor ipotecare/imobiliare si 5,75% (pentru clientii cu istoric) sau 6,25% (pentru cei fara istoric) in cazul creditelor de consum garantate cu ipoteca.

30.06 | Intesa SanPaolo Bank a eliminat comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca si ipotecare.


Carduri de Credit – Securitate Sporita

In categoria cardurilor de , conform datelor ARB preluate de nocash.ro, anul 2010 a adus o imbunatatire a securitatii oferite de catre emitentii acestor produse. Astfel, portofoliul de de bancare migrate la tehnologia CIP a crescut in primele 3 luni ale anului de la 26,05% la 32,13%, numarul cardurilor valide aflate in circulatie crescand de la 1,56 milioane la 1,59 milioane.

Conform informatiilor publicate de nocash.ro o noutate importanta adusa de luna iunie o reprezinta lansarea de catre TransFonD, impreuna cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), a Liniei de Urgenta pentru Carduri – LUC. Serviciul se bazeaza pe folosirea de catre posesorii de a unui singur numar: 021.CARDURI (021.2273874), care redirectioneaza apelul automat, intr-un interval maxim de 30 de secunde sau prin operator uman, la banca sau institutia financiara non-bancara emitenta. Numarul poate fi apelat din tara sau din strainatate, de pe linii telefonice fixe sau mobile, 24 ore din 24, 7 zile din 7.

Serviciul este disponibil pentru toti emitentii de din Romania chiar daca nu sunt membrii APERO. In prezent, serviciul este utilizat de cinci banci care detin peste 60% din piata cardurilor bancare: BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost si CEC Bank. Obiectivul declarat atat al APERO cat si al Transfond este ca in urmatorii doi ani, serviciul sa acopere 90% din piata cardurilor.

01.06 | GarantiBank a incheiat un parteneriat cu Rompetrol prin intermediul caruia utilizatorii cardului de Bonus Card au putut beneficia de o reducere cu 2% a valorii cumparaturilor in perioada 01 iunie – 1 iulie. Tot in luna iunie banca a relansat site-ul cardului de "Bonus Card", cu o noua structura prin intermediul careia utilizatorii vor putea vedea informatii complete despre toti comerciantii parteneri si campaniile promotionale aflate in derulare.

10.06 | Piraeus Bank a lansat o promotie prin intermediul careia nu percepe pentru platile efectuate la comercianti in primele 3 luni de la contractarea cardurilor de Visa Classic si Visa Exclusive Gold. Promotia a fost valabila pe parcursul intregii luni iunie 2010.

04.06 | Credit Europe Bank a anuntat incheierea unei colaborari cu librariile Humanitas colaborare ce le va aduce posesorilor CardAvantaj posibilitatea de a achizitiona in bilete la concertele organizate de catre Events, de oriunde din tara, in locatiile librariilor Humanitas.

15.06 | Credit Europe Bank a anuntat extinderea facilitatii “3 fara dobanda” si pentru tranzactiile efectuate cu de CardAvantaj la comerciantii din strainatate. Promotia este valabila pana la sfarsitul lunii septembrie 2010 pentru toate cumparaturile efectuate, indiferent de valoare si de comerciant.

15.06 | RBS Romania a lansat o noua campanie promotionala pentru detinatorii de de RBS MasterCard. In functie de valoarea tranzactiilor efectuate in perioada campaniei (15 iunie – 15 septembrie 2010), posesorii de pot primi inapoi pana la 500 RON/luna. Totodata fiecare 500 RON cheltuiti cu de RBS inseamna o sansa pentru tragerea la sorti a marelui premiu: un autoturism decapotabil Volkswagen Eos.

22.06 | Piraeus Bank a scazut cu pana la 3,22% dobanzile la cardurile de . Noile dobanzi sunt:
Card de Visa Classic:
Cumparaturi : 20,68% (ROBOR 3M + 15%);
Retragere numerar: 25,68% (ROBOR 3M + 20%).
Card de Visa Gold:
Cumparaturi : 18,68% (ROBOR 3M + 13%);
Retragere numerar: 25,68% (ROBOR 3M + 20%).
23.06 | BRD Groupe Societe Generale a lansat serviciul “Activation During Shopping”. Acesta permite inrolarea cardurilor in sistemul 3D secure chiar in timpul tranzactiilor online.

28.06 | Banca Transilvania a anunta la randul sau implementarea procedurii “Activation During Shopping”.


Depozite si Conturi de Economii – Dobanzi mai Mari prin Internet Banking

Nici categoria depozitelor nu a fost ferita de modificari legislative. Desi aflata inca la nivel declarativ pe parcursul lunii iunie 2010, decizia guvernului de a impozita castigurile obtinute din dobanzile bonificate pentru produsele de economisire nu a ramas fara ecou. Astfel trend-ul descrescator general al dobanzilor pentru depozite a fost intrerupt, unele institutii alegand sa majoreze dobanzile bonificate pentru anumite termene sau chiar sa lanseze produse menite sa-si apere posesorii de diminuarea castigurilor prin impozitare.

01.06 | ATE Bank Romania a modificat oferta pentru depozitele la termen si a micsorat cu 0,25 pp dobanzile bonificate pentru depozitele la termen in RON. Pe langa modificarile de , banca a lansat depozitul Ziua Ta, un produs cu scadenta la 12 luni, dobanzi de 8% pentru RON si 4,5% pentru EUR, oferind facilitati pentru mentinerea depozitului pana la scadenta si pentru reinnoire (a 13-a oferita la termen si bonusuri de 0,25 pp pentru noile dobanzi in RON sau 0,15 pp pentru noile dobanzi in EUR). Depozitul permite si desfiintarea fara penalizari in data la care posesorul isi aniverseaza ziua de nastere.

01.06 | BCR a modificat dobanzile bonificate pentru depozitele la termen in RON si EUR din oferta si a prelungit perioada de acordare a depozitelor promotionale pe 24 luni. Modificarile dobanzilor au constat in:
 • scaderi cu 0,05 pp pana la 0,6 pp ale dobanzilor pentru produsele in RON (in functie de termen si suma depusa) cu o singura exceptie (dobanda bonificata pentru depozitul Succes cu variabila si plata lunara pentru sume peste 10.000 – RON la termen de 1 luna a crescut cu 0,25 pp)
 • majorari cu 0,15 pp pana la 0,2 pp ale dobanzilor bonificate pentru depozitele la termen in EUR pe termene scurte (1, 2 sau 3 luni).
01.06 | BCR a anuntat dobanzi cu 0,25 pp mai mari pentru depozitele in RON si respectiv cu 0,15 pp pentru cele in EUR pentru depozitele constituite in perioada 1 iunie - 31 iulie 2010 prin intermediul canalelor alternative BCR (Click 24 Banking BCR si Alo 24 Banking BCR).

14.06 | BCR a lansat doua depozite la termen promotionale prin intermediul carora bonifica dobanzi mai ridicate decat cele bonificate in cazul produselor standard.

Primul promotional bonifica o de 7,5% si poate fi constituit pe termen de 2 luni cu o suma minima de 1.000 RON.

Cel de-al doilea este destinat clientilor care isi primesc salariile sau pensiile prin BCR. De asemenea, depozitul este accesibil si clientilor care semneaza in perioada promotiei cererea de virare a salariului/ pensiei prin BCR si au deja incheiat un contract de Direct Debit prin BCR sau care semneaza un contract de Direct Debit, concomitent cu cererea de virare a salariului/ pensiei. Acesta poate fi constituit in RON pe termen de 3 luni cu o de 8%.

Ambele produse pot fi constituite in perioada 14.06 – 31.07.2010. Dupa expirarea promotiei rata de aplicabila va fi egala cu standard practicata de banca la acel moment.

07.06 | Millennium Bank a micsorat dobanzile bonificate pentru depozitele la termen (atat cele constituite in sucursale cat si pentru cele create prin intermediul serviciului de Internet Banking) in RON cu 0,25 pana la 0,5 pp, cele mai ridicate dobanzi ajungand la valori de 7,5% pentru depozitele constituite in sucursale si respectiv 7,75% pentru cele constituite prin intermediul serviciului de internet banking.

07.06 | Banca Comerciala Carpatica a modificat oferta pentru depozitele la termen. Astfel banca:
 • a majorat dobanzile aferente depozitelor la termen in EUR si USD;
 • a scos din oferta depozitele Prezident, Progres, Prosper si Vivat;
 • a introdus termene de 24 de luni pentru depozitele cu plata dobanzii la scadenta (cu dobanzi egale cu cele pentru termenele de 12 luni);
 • a introdus un nou in RON cu fixa si plata dobanzii la scadenta cu dobanzi de 6,75% pana la 8% (in functie de termen).
08.06 | Libra Bank a micsorat dobanzile pentru depozitele la termen in RON din oferta bancii cu 0,5 pana la 1 pp (in cazul depozitului Partener), cele mai ridicate dobanzi bonificate ajungand la valori de 6,35% pentru depozitele standard si 6,60% pentru cele dedicate pensionarilor.

09.06 | Banca Romaneasca a majorat bonificata in cazul produsului Superdepozit in EUR de la 3,75% la 4,25%. Depozitul poate fi constituit pe termen de 4 luni.

09.06 | Banca Transilvania a majorat dobanzile bonificate pentru contul de economii in RON cu 0,5 pp, si la depozitul la termen cu acumulare in EUR cu 0,25 pp. Noile dobanzi se situeza intre valori de 6% - 6,75% pentru contul de economii si respectiv 3% - 4% in cazul depozitului la termen, in functie de sumele depuse.

24.06 | Banca Transilvania a lansat un in EUR cu scadenta la 111 zile. Produsul bonifica dobanzi de 4% si poate fi constituit cu suma minima de 150 EUR.

17.06 | Alpha Bank - In urma masurilor de impozitare a castigurilor obtinute din depozite preconizate de Guvern, banca a anuntat lansarea Alpha Tax Protect, un cu garantarea intregii dobanzi ce va putea fi constituit pe o perioada de 4 saptamani. La depozitul Alpha Tax Protect, dobanzile vor fi exprimate net, valoarea castigurilor obtinute nefiind afectata de implementarea impozitului pe castigurile din dobanzi.

28.06 | Alpha Bank a lansat un cu platita in avans. Produsul poate fi constituit pe termene de 3, 6, 9 sau 12 luni, este disponibil in RON, EUR sau USD si bonifica dobanzi de 8% pentru RON, 3,75% pentru EUR si respectiv 3,25% pentru USD. Sumele minime pentru constituirea noului produs sunt: 500 RON, 250 EUR sau 250 USD.

Pensii Private – Se Anunta Vremuri Grele

Pe fondul dezbaterilor privind diminuarea contributiei pentru pensile private obligatorii de la 2,5% la 0,5% anuntata de ministrul de finante, luna iunie a adus in categoria fondurilor de pensii private noi reglementari dar si retragerea autorizatiei pentru unul dintre fondurile de pensii private facultative.

07.06 | Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat publicitatii Raportul Anual de Activitate al CSSPP pentru anul 2009. Conform raportului (care poate fi vizualizat integral AICI), la 31 decembrie 2009, s-au inregistrat 4.565.116 participanti la Pilonul II, in crestere cu 13% fata de decembrie 2008 si cu 43% fata de prima luna de colectare, mai 2008. Valoarea activelor nete a fost de 2.384,4 milioane lei, echivalenta cu 564 milioane euro, reprezentand 92% din totalul activelor nete ale fondurilor de pensii private.

In cazul fondurilor de pensii facultative, Pilonul III, la sfarsitul anului 2009 numarul participantilor a fost de 187.172 persoane, cu 24% mai mult fata de decembrie 2008 si de 4 ori mai mare in perioada decembrie 2009/decembrie 2007. Valoarea activelor nete a fost de 204,04 milioane lei, echivalenta cu 48 milioane euro, in crestere de 2,4 ori fata de decembrie 2008 si de 14 ori mai mare in perioada decembrie 2009/decembrie 2007.

15.06 | CSSPP a publicat buletinul lunar aferent lunii mai 2010. Potrivit datelor publicate in cadrul buletinului, fondurile de pensii private din Romania au inregistrat, in mai 2010, o crestere usoara, pastrand ritmul lunar mai lent inregistrat incepand din a doua jumatate a anului trecut. (Pentru vizualizarea integrala a materialului click aici).

23.06 | CSSPP a retras autorizatia Fondului de Pensii Facultative AVIVA PENSIA MAX la cererea S.C. AVIVA Asigurari de Viata S.A. din cauza necolectarii niciunei contributii de la data autoarizarii (29 aprilie 2009).

30.06 | CSSPP a aprobat Norma privind autorizarea administratorilor de de pensii private, preluarea administrarii fondurilor de pensii facultative si organizarea activelor si pasivelor la nivelul administratorilor de de pensii private care inlocuieste norma CSSPP nr. 24/2008, aducand o serie de imbunatatiri:
 • reglementarea detaliata si in spiritul protectiei participantilor a procesului de preluare a administrarii unui fond de pensii facultative, prin impartirea acestuia in doua etape, preluare prealabila si preluare definitiva, carora le corespund doua autorizari ale CSSPP;
 • masuri de siguranta pentru participanti in cazul preluarii unui fond de pensii facultative: prevederi referitoare la notificarea publica si modul de informare a participantilor cu privire la intentia de preluare a administrarii fondului de pensii la care sunt participanti, precum si modul in care acestia se pot transfera la un alt fond in cazul in care nu sunt de acord cu oferta de preluare si schimbarea prospectului schemei de pensii;
 • detalierea amanuntita a operatiunii de preluare a unui fond de pensii facultative, in sensul specificarii documentatiei necesare, a termenelor si a modului de desfasurare;
 • reglementari cu privire la organizarea activelor si pasivelor la nivelul
 • administratorilor de de pensii private;
 • introducerea prevederilor referitoare la justificarea modului de alocare a capitalului social pentru desfasurarea activitatii pe Pilonul II respectiv Pilonul III;
 • reglementarea autorizarii unei societati de pensii ca administrator de de pensii private si eliminarea cerintelor de a dubla depunerea de documente la CSSPP, in cazul in care nu au existat modificari, fata de documentele depuse cu ocazia primei autorizari;
 • reglementarea transferului arhivei de la administratorul acceptant al
 • preluarii, catre administratorul ofertant;
 • introducerea si definirea unor notiuni noi, utilizate in continutul proiectului de act normativ, precum: notificare publica, oferta de preluare, preluarea administrarii unui fond de pensii facultative.
Asigurari – Noi Produse

09.06 | Asirom, parte a Vienna Insurance Group (VIG), a lansat un nou produs de asigurare, ce se adreseaza clientilor RCA si ofera posibilitatea platii daunelor de catre companie, in cazul in care accidentul este cauzat de catre alt sofer. Conform informatiilor publicate de money.ro, prin polita numita Casco Partener, Asirom preia dosarul de daune rezultat in urma accidentului si plateste clientului banii in termen de 7 zile, urmand ca asiguratorul sa isi recupereze pagubele de la firma care a asigurat pe responsabilul accidentului. Oficialii companiei sustin ca cei care opteaza pentru acest tip de polita vor pierde mai putin timp pentru recuperarea pagubelor produse din vina altora.

18.06 | Omniasig a redus cu 15% tariful pentru politele RCA adresate pensionarilor.

Diana Tarus - Analist Financiar
FinZoom.ro