Luna noiembrie continua cresterea ponderii restantelor in totalul creditelor acordate. Astfel, conform celor mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), restantele au cunoscut in luna octombrie o crestere cu 0,31 pp fata de ponderea de 3,25% inregistrata in cursul lunii septembrie, ajungand la 3,56% din soldul total al creditelor aferent acestei luni. Restantele pentru creditele in RON au ajuns la 5,05% (de la 4,75% in septembrie) iar cele pentru creditele in valuta 2,58% (fata de 2,25% in luna precedenta) din totalul creditelor acordate in RON si respectiv in valuta.

Meniu de navigare rapida
Credite
Carduri
Depozite
Conturi bancare
Fonduri mutuale
Fonduri de pensii
RCA

La nivelul Uniunii Eurpene, la inceputul acestei luni, a intrat in functiune un sistem care le permite intreprinderilor sa debiteze direct contul unui client situat intr-o alta tara a UE. La acest sistem adera, pe langa cele 27 de state membre, si Elvetia, Islanda, Liechtenstein, Monaco si Norvegia.

Conform site-ului Comisiei Europene aceasta masura va fi in interesul proprietarilor de case de vacanta, al studentilor si al pensionarilor care traiesc intr-o alta tara. Pentru bancile situate in afara zonei euro, termenul limita pentru implementare este noiembrie 2014.

O alta masura care se va aplica in tara noastra bazata pe o directiva a Comisiei Europene (directiva 48) presupune diminuarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1% pentru creditele de consum fara garantii valori cuprinse intre 200 si 75.000 EUR, termenul limita pentru aplicarea acesteia fiind luna iunie 2010. Desigur, initial se discuta despre eliminarea acestui comision, insa probabil s-a agreat o abordare progresiva. Asteptam cu interes un nou termen pentru disparitia acestui comision, astfel sistemul bancar din Romania va face un pas catre alinierea la cutumele existente in spatiul UE.

Pe plan intern luna noiembrie a marcat si inceputul unei noi etape a programului Rabla, noi modificari legislative dar si infiintarea Uniunii Mediatorilor Bancari.

Noutatile aduse de Programul Rabla destinat reinnoirii parcului auto includ: posibilitatea ca persoanele juridice sa cumpere autoturisme si autoutilitare usoare noi, introducerea notiunii de tichet valoric (cu echivalentul primei de casare) si posibilitatea data persoanelor fizice si juridice de a casa maxim trei masini primind pana la 11.400 RON prin trei tichete valorice destinate achizitiei unor autoturisme noi.

Uniunea Mediatorilor Bancari (UMB) are ca activitati de baza promovarea medierii si medierea conflictelor din sistemul bancar, al societatilor de leasing si al asigurarilor. UMB considera ca medierea este cea mai convenabila cale de solutionare a conflictelor intre banci si clientii lor. Prin formele de exercitare a profesiei membrilor sai, UMB va contribui, ca si in alte state, in mod real la stingerea conflictelor aparute intre banci, societatile de leasing, societatile de asigurare-reasigurare si clientii acestora.

In cadrul programului guvernamental Prima Casa, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anuntat la jumatatea lunii un numar de 8.000 de contracte aprobate din 8.300 de cereri, pentru garantii de 330 milioane EUR (33% din buget).

Banca Romaneasca a anuntat, la randul sau, aprobarea/pre-aprobarea a aprox. 450 de dosare de in cadrul Programului, dosare in valoare de 17 milioane EUR din plafonul alocat bancii dupa redistribuirea plafoanelor initiale, de 27,4 milioane EUR. Totodata banca nu exclude posibilitatea solicitarii unei suplimentari a acestui plafon dupa epuizarea acestei sume.

In cadrul categoriilor disponibile pe www.FinZoom.ro noutatile lunii noiembrie includ micsorari si modificari ale dobanzilor, lansari de produse si servicii, toate acestea fiind detaliate de analistii FinZoom.ro in cele ce urmeaza.
sus

Credite

In categoria creditelor luna noiembrie a adus, pe langa obisnuitele actualizari ale dobanzilor in functie de indicii relevanti, atat modificari ale dobanzilor cat si lansari de produse si promotii.

Astfel Intesa Sanpaolo si Millennium Bank au actualizat dobanzile pentru creditele imobiliare/ipotecare in functie de valorile indicilor ROBOR, EURIBOR.

02.11 – GE Money a lansat o noua oferta de creditare. Principalele caracteristici modificate de institutia financiara nebancara au constat in:
  • Eliminarea comisionului de analiza
  • Un nivel al dobanzilor adaptat pe tipul de produs si pe tipul de proprietate prezentat de catre client (EURIBOR 6M + marje fixe pornind de la: 7% pentru creditul de achizitie, 8,6% pentru creditul de cu ipoteca, 7,3% pentru creditul de refinantare si 9,2% pentru creditl destinat consolidarii datoriilor).
  • Timpul de raspuns redus la maxim 3 zile lucratoare pentru obtinerea preaprobarii in baza sumei maxime ce poate fi imprumutata si a tipului de produs adecvat profilului de client ce rezulta din analiza de credit
05.11 – Emporiki Bank Romania a lansat doua noi produse: Creditul Ipotecar “Prima Casa” si “Refinantarea”. Creditul Prima Casa este disponibil in EUR si RON in conditiile programului guvernamental, dobanzile sunt calculate in functie de indicii de referinta EURIBOR si ROBOR la 3 luni iar marjele bancii sunt 2,5% pentru RON si 4% pentru EUR. Banca nu percepute comisioane de acordare sau alte comisione pe perioada de derulare a creditului.

Creditul pentru refinantari dispune de o perioada de acordare de maximum 120 luni pentru creditele de nevoi persoanale fara ipoteca si de maxim 480 luni pentru creditele cu garantie imobiliara si este disponibil in RON, EUR si USD iar costurile practicate sunt cele disponibile pentru creditele corespondente din oferta bancii.

10.11 – Alpha Bank a lansat o oferta promotionala pentru creditele destinate investitiilor imobiliare Alpha Housing in doua variante: generala (destinata tuturor solicitantilor) si salary (destinata persoanelor care isi incaseaza salariul intr-un cont deschis in cadrul bancii). Promotia se desfasoara pana la sfarsitul anului si include importante reduceri de costuri, precum si conditii avantajoase de acordare.

Durata de rambursare a creditului se poate extinde pe o perioada de 35 de ani, avansul minim necesar este de la 20% din valoarea imobilului, iar imobilul achizitionat nu trebuie sa fie prima locuinta a clientului.

In functie de moneda in care este contractat creditul, este compusa din EURIBOR 6M+6,5%p.a. pentru EUR sau de referinta BNR+6,5% p.a. pentru lei. Mai mult, clientii persoane fizice, care incaseaza salariul prin Alpha Bank beneficiaza de o marja de 6%. Pentru acest nu se percepe comision de administrare, iar comisionul de acordare este de doar 1%, fiind perceput o singura data, la acordarea creditului.

Promotia Alpha Housing include o serie de beneficii suplimentare, precum: emiterea gratuita a unui de AlphaCard Visa Credit sau Alpha MasterCard Credit, posibilitatea utilizarii serviciului de Internet Banking, Alpha Click, fara taxa de conectare si fara abonament, precum si reduceri si facilitati la magazinele partenere prin intermediul Alpha Club, netranzactional oferit de catre Alpha Bank impreuna cu facilitatile de ce depasesc 30.000 EUR sau echivalent.

12.11 – UniCredit Tiriac Bank a redus dobanzile practicate pentru creditele imobiliare/ipotecare acordate in EUR cu 1,5 pp, rata dobanzii pentru acest tip de ajungand la 7,29%.

15.11 – Banca Transilvania (BT) a redus cu 0,5 pp dobanzile de referinta pentru creditele acordate in RON, EUR si USD, acestea ajungand la valori de 11% pentru RON si 6% pentru valuta.

16.11 – Intesa Sanpaolo Bank a redus creditelor de fara garantii acordate in RON pana la 16% pe an. Dobanda, fixa pe toata perioada de creditare, scazuse cu 5 pp (de la 21%) de la sfarsitul lunii iunie pana in noiembrie.

16.11 – Piraeus Bank a micsorat dobanzile practicate pentru creditele de “Simplu de luat” (a fost micsorata marja bancii cu 1 pp pentru RON si cu 0,9 pp pentru EUR), creditul de cu garantie reala (a fost micsorata marja bancii cu 1 pp pentru EUR), creditele imobiliar Casa Prosper si ipotecar CasAcum (a fost micsorata marja bancii 0,75 pp). Totodata banca a eliminat din oferta creditele de Happy End si creditele ipotecare si imobiliare cu fixa (Creditul la fix pentru casa ta).

26.11 – Banca Comerciala Carpatica a operat reduceri de pana la 9 pp pentru creditele aflate in oferta bancii. De aceste reduceri au beneficiat creditele ipotecare/imobiliare in RON si EUR, creditele de cu ipoteca in RON si EUR si creditul auto in EUR ale caror dobanzi anuale efective au scazut cu 4,38 pp, 2,65 pp, 4,11 pp, 2,6 pp si respectiv 8,9 pp.

26.11 – Banca Romaneasca a redus ratele dobanzilor de baza pentru creditele din oferta bancii cu 0,39 puncte procentuale pentru imprumuturile in RON, la 11,38%, cu 1,45 pp pentru cele in EUR, la 3,64%, si cu 0,87 puncte pentru cele in CHF, la 3,53%. La aceste dobanzi de banza se adauga marjele fixe diferentiate pe categoriile de produs din oferta bancii. Important de mentionat este faptul ca, de aceste reduceri, beneficiaza atat viitorii clienti ai bancii cat si cei care au in derulare un contractat de la Banca Romaneasca.
sus

Carduri

In categoria cardurilor, luna noiembrie a adus lansari de produse noi, imbunatatiri ale serviciilor si securitatii produselor dar si promotii pentru posesorii acestui tip de produse.

5.11 – Raiffeisen Bank si RêvEurope Payments LTD au lansat un de debit, Visa, preplatit in reteaua magazinelor Diverta. Produsul, destinat in special tinerilor peste 14 ani, poate fi achizitionat pe baza actului de identitate pe loc (18 RON + suma initiala dorita – minimum 10 RON) si poate fi utilizat pentru plati online si offline precum si pentru retragere de numerar dar si transferul fondurilor prin SMS.

08.11 – Millennium Bank a lansat o campanie promotionala „Cardurile iti aduc cadouri”, campanie destinata incurajarii platilor facute prin intermediul cardurilor de Millennium Bank Visa Clasic si Visa Gold. In perioada de desfasurare a acestei campanii (pana la 31.01.2010) posesorii acestor tipuri de Millennium Bank beneficiaza de bonusuri cadou de pana la 20% din valoarea cumparaturilor facute la magazinele de decoratiuni Bam Boo. Bonusurile se vor acorda pe baza unui cupon transmis prin posta detinatorilor de de Millennium Bank Visa Clasic si Visa Gold.

12.11 – BCR, in parteneriat cu Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), VISA si o serie de alti parteneri, a anuntat demararea unui proces de instalare in Bucuresti a unor bancomate special echipate pentru reincarcarea cardurilor de transport in comun emise de RATB. Aceste bancomate au integrata tehnologia contactless, care permite efectuarea operatiunii doar la simpla apropiere a cardului de un spatiu special dedicat aflat sub ecranul ATM-ului.

Conform comunicatului de presa, Bucurestenii vor beneficia de multiple posibilitati de reincarcare a cardului contactless pentru transportul in comun: la ATM-urile BCR, pe internet, la POS-urile instalate in chioscurile RATB. Reincarcarea cardului de transport la ATM se poate face cu orice de debit sau , indiferent de banca emitenta, cu comision zero.

De asemenea, in a doua jumatate a anului 2010 BCR si RATB vor emite un cobrandat cu utilizare variata.

23.11 – CEC Bank a anuntat lansarea unor noi produse si servicii precum si imbunatatirea capacitatii de procesare a sistemului de si securizarea retelei proprii de ATM-uri. Institutia va incepe emiterea de cu microprocesor, va implementa serviciul de acceptare la comercianti si le va oferi clientilor posibilitatea de a plati facturi de servicii si utilitati prin reteaua proprie de bancomate
sus

Depozite

Asa cum s-a intamplat si in lunile anterioare, dobanzile practicate pentru depozitele la termen au continuat sa mentina trend-ul descendent si in luna noiembrie, 6 institutii financiare operand astfel de modificari, detaliate in cele ce urmeaza.

02.11 – BCR a modificat ratele dobanzilor practicate pentru depozitele la termen din oferta bancii. Valorile dobanzilor practicate de banca in luna noiembrie au atins plafoane maxime de 8,3% (sume < 5.000 RON), 8,4% (sume intre 5.000 – 10.000 RON) si 8,5% (sume > 10.000 RON) pentru depozitele in RON; 2,5% (sume < 5.000 EUR), 2,75% (sume intre 5.000 – 10.000 EUR) si 3% (sume > 10.000 EUR) pentru depozitele in EUR si 1,7% (sume < 5.000 USD), 1,85% (sume intre 5.000 – 10.000 USD) si 2% (sume > 10.000 USD) pentru depozitele in USD.

02.11 – UniCredit Tiriac Bank a modificat ratale dobanzilor bonificate pentru depozitele promotionale (2M/4M/7M – RON si EUR) cat si pentru cele la termen (cu fixa si variabila in RON si EUR). Noile valori ale dobanzilor ajung pentru RON, pe pafoanele practicate de banca, pana la nivele de 8,75% (sume < 5.000 RON), 9% (sume intre 5.000 – 25.000 RON), 9,25% (sume intre 25.000 – 50.000 RON) si 9,5% (pentru sume > 50.000 RON). Pentru depozitele in EUR dobanzile ating valori de 2,75% (sume < 1.500 EUR), 3% (sume intre 1.500 – 3.000 EUR), 3,25% (sume intre 3.000 – 6.000 EUR) si 3,5% (pentru sume > 6.000 EUR).

10.11 – Libra Bank a modificat dobanzile pentru depozitele in USD, noile dobanzi ajungand pana la valori de 2,50% pentru depozitele destinate persoanelor fizice si pana la valori de 2,75% pentru cele destinate pensionarilor (pe termene de 12 luni).

13.11 – Millennium Bank modifica dobanzile pentru toate depozitele la termen din oferta bancii. Astfel noile valori ale ratelor dobanzilor ajung pana la valori de 11% pentru RON (termen de 3 luni), 4.25% pentru EUR (termen de 3 luni) si 2.90% pentru USD (termen de 1 luna).

18.11 – ATE Bank Romania modifica dobanzile pentru toate depozitele la termen din oferta bancii. Noile valori ajung pana la 10,50% pentru RON (depozitele Sparta pe 4 luni si Acropole pe 3 luni) 4,75% pentru EUR (depozitele Sparta pe 4/8 luni si Acropole pe 3 luni) si pana la 3% pentru depozitul la termen in USD (pe termen de 12 luni).

27.11 – GarantiBank modifica dobanzile la depozitele in RON (au scazut cu valori cuprinse intre 0.45% si 0.50%) si in valuta EUR (au scazut cu valori cuprinse intre 0.25% si 0.50%).
sus

Conturi Bancare

Mai saraca in modificari decat alte categorii de produse, sectiunea dedicata conturilor bancare a cunoscut in cursul lunii noiembrie o lasare de produs si o modificare a dobanzilor practicate pentru conturile curente.

Astfel, pe 18.11 Emporiki Bank a lansat contul de economii Kids Account destinat copiilor cu varste cuprinse intre o si si 18 ani. Suma minima de constituire a contului in care parintii pot depune lunar o suma de bani pana la majoratul copiilor este de 100 RON, iar banca nu percepe comisioane pentru deschiderea, administrarea sau inchiderea contului. Dobanda variabila (ROBOR 3M) se calculeaza zilnic la soldul contului si se capitalizeaza lunar.

Pe 24.11 Libra Bank a micsorat dobanzile practicate pentru conturile curente deschise in RON si EUR cu 0,15 pp (de la 0,25% la 0,10%), practicata pentru conturile curente in USD ramanand nemodificata (0,02%).
sus

Fonduri Mutuale

In categoria fondurilor mutuale luna noiembrie a venit cu noutati din partea grupului OTP. Grupul a anuntat lansarea unui pachet de economisire, OTP Premium Green. Pachetul include:
  • un cu promotionala, in RON sau EUR, cu data fixa de scadenta (2 februarie 2010) si maturitate flexibila in functie de momentul constituirii (intre 60 si 90 de zile)
  • fondul OTP Green Energy. Fondul asigura investitorilor accesul la cele mai noi oportunitati de dezvoltare a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, la nivel european, iar unitatile de fond pot fi cumparate in suma cel putin egala cu valoarea depozitului si au o maturitate de 3,5 ani. Fondul poate fi accesat si separat (fara a fi necesara si constituirea depozitului) si care ca intermediari/ distribuitori, societatea Intercapital Invest si grupul de distributie format din OTP Bank Romania si BRD Groupe Societe Generale.
In perioada 4 noiembrie – 2 decembrie, pachetul beneficiaza de garantarea in proportie de 100% a capitalului investit si de dobanzi pentru depozite de pana la 11.75% pentru RON si de pana la 5% pentru EUR.

Totodata OTP Asset Management si-a anuntat intentia de a lansa in 2010 trei de cu garantat.
sus

Fonduri de Pensii

Categoria Fondurilor de pensii private a cunoscut in luna noiembrie modificari de ordin legislativ operate de arbitrul sistemului Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

05.11 – Consiliul CSSPP a aprobat doua norme menite sa clarifice anumite aspecte referitoare la onorariile de audit platite de fondurile de pensii administrate privat si de fondurile de pensii facultative. Potrivit noilor reglementari, sunt interzise modificarile clauzelor contractului de audit cu privire la pret, in cursul unui an calendaristic, evitandu-se astfel variatiile costurilor care ulterior s-ar fi reflectat in valoarea unitara a activului net al fondului de pensii.

11.11 – Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat:
  • S.C. BCR PENSII, SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A. ca administrator de de pensii facultative si a acordat autorizarea prealabila a preluarii administrarii Fondului de Pensii Facultative BCR-PRUDENT de catre aceasta.
  • un nou prospect al schemei de pensii pentru Fondul de Pensii Facultative BCR-PRUDENT
20.11 – CSSPP a aprobat propunerile de imbunatatire a normelor de colectare a contributiilor si reglementarile privind aderarea, evidenta si repartizarea aleatorie a participantilor. Referitor la noua norma privind aderarea si evidenta participantilor in sistemul Pilonului II (care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010) CSSPP prezizeaza ca elemente de noutate introduse:
  • schimbarea modalitatii de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de 2 ani, a acelor de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti; pentru celelalte repartizarea aleatorie se va efectua proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.
  • includerea in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat a datelor referitoare la domiciliul tuturor participantilor aflati in evidenta CNPAS.
  • obligatia angajatorilor sa puna la dispozitia CSSPP si a administratorilor de din sistemul Pilonului II, datele si documentele necesare pentru identificarea participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
sus
RCA

Ca si in cazul sectiunii dedicate fondurilor de pensii, noutatile lunii noiembrie pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila au fost de ordin legislativ. Astfel reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au anuntat emiterea politelor RCA numai in format electronic incepand cu 1 ianuarie 2010.