Asigurari - Premiera

04.11 | Signal Iduna a anuntat lansarea asigurarii Signal Gold, o asigurare de viata cu componenta investitionala in aur, o premiera pe piata din Romania. Acest produs va fi oferit impreuna cu Hansa Invest si Donner&Reuschel, ambele fiind membre ale Grupului Signal Iduna si unele dintre cele mai mari si mai experimentate companii de administrare a fondurilor de din Germania.
In vederea contracararii efectelor inflatiei, polita de asigurare se incheie in EUR, iar clientul are posibilitatea de a opta pentru indexarea automata a primelor de asigurare. In plus fata de protectia de baza oferita, asiguratii pot opta pentru un modul suplimentar asigurarii de baza, care cuprinde cel putin una dintre urmatoarele componente:
 • despagubire in urma unei invaliditati permanente rezultata in urma unui accident;
 • scutire de la plata primelor de asigurare pe toata perioada invaliditatii;
 • despagubire suplimentara pentru deces ca urmare a unui accident;
 • indemnizatie zilnica pentru mai mult de 3 zile de spitalizare sau in urma unei interventii chirurgicale.
Pensii Private - Trend-uri Pozitive

08.11 | Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat un material de analiza a pietei fondurilor de pensii private in trimestrul III 2010, suplimentar buletinului lunar informativ. Conform CSSPP “activele fondurilor de pensii in trimestrul III 2010 au confirmat estimarile privind evolutia acestora pana la sfarsitul anului. Astfel, la finele trimestrului III 2010, valoarea activelor inregistrate la nivelul intregului sistem de pensii private a ajuns la 4,18 mld. lei (valoare estimata: 4,11 mld. lei), reprezentand 0,82% din PIB (valoare estimata: 0,8% din PIB). Prin urmare este de asteptat ca la finele anului 2010 activele totale sa depaseasca valoarea de 4,6 mld. lei, reprezentand cca. 0,9% din PIB. De asemenea, analiza pietei evidentiaza un rezultat pozitiv din administrarea activelor atat pentru fondurile de pensii facultative (Pilon III) cat si pentru cele de tip Pilon II”.

15.11 | CSSPP a anuntat publicarea buletinului lunar aferent lunii octombrie 2010. Conform informatiilor prezentate “atat numarul de participanti, cat si valoarea activelor nete din sistemul fondurilor de pensii private au inregistrat cresteri usoare, dar cu valori mai mici decat cele din 2009 si din primele luni ale acestui an”. Astfel, in luna octombrie 2010 un numar de 5.130,3 mii de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, o crestere cu 4,4% fata de decembrie 2009, si cu 5,6% fata de octombrie 2009 iar activele nete detinute de cele noua de pensii active au inregistrat, in octombrie 2010, 4.030,7 milioane de lei (942 de milioane de EUR), o crestere cu 69% fata de decembrie 2009, cu 90,4% fata de octombrie 2009 si cu 3,8% fata de luna precedenta.

In ceea ce priveste Pilonul III, datele CSSPP arata ca la 31 octombrie 2010 un numar de 214.139 participanti contribuiau la cele 13 de pensii facultative, administrate de 10 companii, mentinandu-se trendul usor ascendent al cresterii numarului de participanti de la inceputul functionarii sistemului: o crestere fata de 2009, cu 14,4% - decembrie si cu 18,3% - octombrie iar activele nete s-au mentinut in trendul semnalat de la inceputul functionarii sistemului. Astfel, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 307 milioane lei (71,7 de milioane de EUR). Comparativ cu decembrie 2009, activele nete au crescut cu 50,5%, iar fata de octombrie 2009 cu 69,9%. Fata de luna precedenta ac., cresterea a fost cu 3,2%. Materialul integral AICI.

17.11 | Consiliul CSSPP a aprobat Norma privind prospectul schemei de pensii facultative. Conform CSSPP actul act normativ reglementeaza procesul de autorizare si continutul prospectului schemei de pensii facultative, precum si procedura de avizare a modificarilor acestuia. Noua norma structureaza continutul prospectului schemei de pensii facultative in doua parti: prospectul detaliat si prospectul simplificat. Totodata, actul normativ aduce o serie de modificari si completari importante la:
 • procedura si documentele necesare autorizarii;
 • procedura si etapele de modificare ale prospectului schemei de pensii facultative;
 • procedura de informare si solicitare a acordului participantilor cu privire la modificarea prospectului schemei de pensii facultative;
 • procedura de publicare si republicare a prospectului schemei de pensii private.
23.11 | BCR Pensii a lansat un serviciu gratuit de notificare printr-un sms in momentul inregistrarii contributiei lunare pentru clientii BCR Prudent.

Fonduri Mutuale - Lansari

16.11 | SAI Certinvest SA este noul nume al SAI Aviva Investors Romania SA. Documentele de constituire si functionare (prospectul de emisiune, prospectul simplificat, regulile fondului si contractul de constituire) pentru fondurile deschise de administrate de SAI Certinvest SA au fost modificate. Dintre modificari mentionam redenumirea fondurilor in:
 • Certinvest Plus - pentru Aviva Investors Capital Plus,
 • Certinvest Obligatiuni - pentru Aviva Investors Orizont,
 • Certinvest Monetar - pentru Aviva Investors Tezaur,
 • Certinvest Dinamic - pentru Aviva Investors Intercapital,
 • Certinvest XT Index - pentru Aviva Investors XT Index.
17.11 | Citibank Romania a anuntat lansarea unui parteneriat cu Pioneer Investements prin intermediul caruia Citibank Romania va distribui noi produse de ce acopera diferite clase de active dintr-o serie vasta de piete financiare, oferind clientilor persoane fizice, posibilitatea de a obtine un portofoliu echilibrat si diversificat. Fondurile de distribuite de Citibank Romania ofera o serie de avantaje clientilor, prin comparatie cu instrumentele financiare clasice, printre care:
 • Gestionarea profesionala a portfoliului (managerul de fond se asigura in permanenta ca instrumentele financiare selectate contribuie la mentinerea si imbunatatirea performantei portofoliului);
 • Diversificarea (plasarea disponibilitatilor banesti intr-un fond de reprezinta o solutie de diversificare);
 • Cresterea potentiala (prin plasarea disponibilitatilor in de , clientii au posibilitatea obtinerii unor castiguri potentiale pe termen lung mai mari decat in cazul utilizarii instrumentelor clasice de economisire. Castigul potential este determinat de fondul de selectat, orizontul de timp pentru care clientul doreste sa investeasca si atitudinea sa fata de risc);
 • Diversitatea (fondurile investesc in aproape orice tip de instrument financiar, in diferite piete, sectoare si regiuni ale lumii);
 • Reinvestirea dividendelor (dividendele si castigurile de pot fi reinvestite in mod automat de catre administratorul fondului in vederea achizitionarii de noi unitati de fond, fara niciun cost suplimentar din partea detinatorului).
22.11 | SAI Carpatica Asset Management a incheiat cu firma de audit extern Ernst&Young Assurances Services SRL un parteneriat privind auditarea situatiilor financiare ale fondurilor administrate de aceasta, respectiv FDI Carpatica Global si FDI Carpatica Stock. Totodata, SAI Carpatica Asset Management lanseaza „Programul prestabilit de subscrieri”. Acest program vine in intampinarea dorintelor investitorilor de a investi lunar o suma redusa de bani, urmand ca, dupa minim un an, sa fie recompensati printr-un premiu.

Sumele minime, ce pot fi subscrise lunar in cadrul programului, difera in functie de profilul fondului ales. Astfel, suma minima pentru FDI Carpatica Stock este de 100 RON. Acest fond se adreseaza investitorilor cu nivel de risc mediu-ridicat, avand in vedere ca are plasamente in actiuni de peste 65%, din care aproximativ 10% la Fondul Proprietatea. Investitorii care isi asuma un grad de risc mediu-scazut, pot investi la FDI Carpatica Global suma minima de 200 RON. Nivelul plasamentelor in actiuni la acest fond este de aproximativ 20%, din care 10% la Fondul Proprietatea.