La invitatia Dianei Florescu, (Money TV) – Diana Tarus, analist FinZoom.ro, analizeaza evolutia dobanzilor din Romania in contextul recentelor decizii de reducere a dobanzilor pentru creditele ipotecare in lei de catre unele dintre cele mai importante banci din sistem si despre clauzele abuzive din contractele de .

Video - Click aici

Despre Evolutia Dobanzilor

Media dobanzilor anuale efective calculata de analistii FinZoom.ro a scazut cu 0,81 pp in luna iunie comparativ cu valoarea inregistrata la finalul lunii precedente, fapt datorat in principal bancilor mari prezente in Romania. Practic, primele pozitii in clasamentul dobanzilor anuale efective pentru produsele standard sunt disputate de BRD, BCR, Raiffeisen Bank si ING.

Scaderi de un sfert de punct procentual pentru finantarile in lei s-au inregistrat si in categoria creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca.

Contrabalansate de ofertele promotionale oferite de cateva dintre institutiile financiare din piata, dobanzile medii pentru depozite au ramas neschimbate comparativ cu nivelurile inregistrat la finalul lunii mai 2013.

Index-urile DAE FinZoom.ro se calculeaza pentru toate bancile care au produse ce corespund criteriilor de cautare pe fiecare categorie (suma, garantii, perioada etc.) in functie de cota de piata astfel: se ia in considerare DAE pentru cel mai bun produs al categoriei oferit de fiecare institutie. Valorile DAE sunt ponderate cu valoarea cotei de piata a fiecarei banci.

In cazul depozitelor se ia in calcul valoarea DAE (dobanda compusa), utilizandu-se aceeasi metoda de calcul ca si in cazul produselor de creditare.

Pentru mai multe infomatii despre evolutia dobanzilor in luna iunie
click aici.

Pentru grafice si valori ale index-urilor FinZoom.ro
click aici.

Despre Clauzele Abuzive

Implementarea prevederilor din Codul de Procedura Civila referitoare la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de similare ale unei banci in urma unei sentinte favorabile pentru un client a fost amanata pana la data de 1 octombrie 2013.

Bancile au invocat pierderi foarte mari in urma aplicarii unor astfel de prevederi pe care clientii o asteapta insa cu nerabdare.

Dl Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR anunta ca implementarea acestei legislatii va avea un impact major asupra sistemului bancar si asupra deponentilor. Este important sa recunoastem faptul ca sistemul bancar va suferi pierderi in contextul economic actual insa, este la fel de important sa precizam faptul ca acestea vin din practicarea unor clauze abuzive care au generat pierderi in buzunarele clientilor, pierderi pe care bancile vor trebui sa le recunoasca si sa si le asume.


Sursa: MoneyTV