Parlamentul European a aprobat pe 10 decembrie Directiva Europeana privind Creditul Ipotecar (Mortgage Credit Directive), care urmareste sa asigure ca toti consumatorii care achizitioneaza o proprietate cu ajutorul unui sunt informati si protejati impotriva riscurilor care pot sa apara. Astfel, propunerea acopera toate imprumuturile acordate consumatorilor in scopul de a cumpara o , precum si toate creditele pentru consumatori, care sunt garantate printr-o ipoteca sau o alta garantie comparabila.

De ce se actioneaza la nivel european?

Datorita impactului pe care l-a avut criza financiara asupra cetatenilor U.E, multi dintre acestia si-au pierdut increderea in sectorul financiar. Recenta criza financiara a demonstrat ca efectele unei creditari iresponsabile se pot raspandi rapid dincolo de granitele nationale. De aceea, de mai multi ani Comisia a analizat pietele ipotecare rezidentiale din UE pentru a asigura functionarea eficienta a pietei unice. Astfel, sunt necesare standarde comune in intreaga pentru promovarea unei piete unice eficiente si competitive, cu un nivel ridicat de protectie a consumatorilor.

Care sunt obiectivele directivei?

Principalul obiectiv este de a crea o piata unica eficienta si competitiva pentru consumatori, creditori si intermediarii de , cu un nivel ridicat de protectie a consumatorilor si promovarea stabilitatii financiare prin asigurarea ca pietele de ipotecare functioneza intr-un mod responsabil.

Care sunt beneficiile pentru consumatori?

In mod direct, directiva ar trebui sa imbunatateasca increderea consumatorilor in creditorii si intermediarii care ofera ipotecare.

Principalele beneficii:
  • Transparenta sporita: directiva imbunatateste informatiile furnizate consumatorului in etapa precontractuala prin intermediul unui document standardizat cu informatii detaliate privind caracteristicile imprumutului, inclusiv avertismente specifice in cazul creditelor cu rata variabila si in valuta.
  • Masuri de protectie: creditorii sunt obligati sa efectueza o evaluare documentata a capacitatii de rambursare a clientului inainte de acordarea imprumutului. De asemenea, bancile nu pot conditiona acordarea imprumutului de incheierea unei asigurari de la o anumita societate de asigurare.
  • Rambursarea anticipata a creditului: Prezenta directiva solicita statelor membre sa garanteze dreptul debitorilor de a rambursa ipotecare lor inainte de sfarsitul contractului, astfel încat acestea sa poata profita de beneficiile rezultate.
  • Asigurarea unei bune activitati de creditare: Directiva stabileste principii importante pentru a garanta ca creditorii si intermediarii de actioneaza in interesul consumatorului
  • Standarde de calitate: directiva introduce standarde de calitate pentru prestarea de servicii legate de ipotecare, si anume obligatia ca personalul ss posede cunostintele si competentele corespunzatoare in domeniile relevante pentru desfasurarea activitatilor lor, obligatia de a furniza explicatii adecvate consumatorilor la etapa pre - contractuala, precum si standarde pentru servicii de consultanta.
Care sunt masurile pentru a reduce riscurile asociate creditelor in valuta?

Directiva va asigura ca atunci cand un creditor sau intermediar ofera un contract de in valuta, debitorul este informat prin informatii si explicatii personalizate cu privire la riscurile valutare aferente, precum si efectele acestora asupra costurilor de . In special, informatiile furnizate consumatorului ar trebui sa includa informatii despre formula de calcul utilizata pentru revizuirea ratei dobanzii aferente creditului, precum si avertismentele privind riscurile clare cu privire la riscurile de creditare in valuta.

Care sunt etapele procedurale ramase inainte de intrarea in vigoare a directivei?

Conform informtiilor publicate pe site-ul UE, directiva privind creditul a fost aprobata cu majoritate de voturi de Parlamentul European in data de 10 decembrie. Directiva urmeaza sa fie aprobata formal de Consiliul UE, iar apoi va fi publicata in Jurnalul Oficial. Dupa acest moment, statele membre au la dispozitie doi ani pentru a implementa directiva. Cel mai probabil, aceste reguli ar putea deveni obligatorii si in Romania din 2016.