In perioada 4 - 5 noiembrie 2013, Dna Ligia Golosoiu - consilier directie in Banca Nationala a Romaniei si doctor in economie, autorul manualelor de "Educatie Financiara" pentru invatamantul primar, a fost invitata sa participe la Banca Centrala Europeana, la a doua reuniune regionala pentru Europa si Asia Centrala organizata de Child and Youth Finance International (CYFI) in colaborare cu Banca Centrala Europeana (BCE).

La eveniment, au participat specialisti din domeniul educatiei si incluziunii financiare, reprezentanti din unele autoritati de reglementare financiara, personalitati din domeniile financiar-bancar, politic si educational, precum si oficialitati si membri ai unor guverne, fundatii, universitati, organizatii non-guvernamentale, mari companii, media etc. Participantii au discutat pe tema importantei educatiei financiare la nivel regional, precum si rolul institutiilor europene in incluziunea si educatia financiara din Europa si Asia Centrala.

Reuniunea a fost deschisa cu un discurs de bun venit tinut de vice-presedintele Bancii Centrale Europene, dl.Vitor Constancio. In discursul sau, acesta a recunoscut rolul BCE in asigurarea incluziunii financiare a tineretului european si a afirmat faptului ca, Banca Centrala Europeana joaca un rol direct in atingerea obiectivelor de incluziune financiara.

In cadrul evenimentului, Dna Ligia Golosoiu a prezentat proiectul Romaniei de educatie financiara, aratand metode formale si non-formale de predare a educatiei financiare in scolile din Romania, lucru apreciat de participanti ca buna practica in implementarea educatiei si incluziunii financiare. In acest context, proiectul are si o conotatie internationala si constituie un exemplu despre felul in care se poate realiza o invatare autentica. Copiii au propus, deja, dascalilor povesti interesante din lumea banilor si doresc sa paraseasca spatiul clasei si sa traiasca dincolo de zidurile scolii. Ei se vad mergand la banca si deschizand un cont bancar. Concluzia este ca, dupa parcurgerea unui astfel de optional, copiii vor deveni mai responsabili in gestionarea banilor si vor fi mai atenti cu economiile lor si ale familiei.

Ca elemente formale au fost prezentate: manualul, caietul elevului si ghidul profesorului “Educatie Financiara – Banii pe intelesul copiilor”, literatura finanaciara pentru invatamantul primar din Romania.

De asemenea, audienta a fost foarte incantata de metodele non-formale prezentate: machete de banci realizate de copii, desene realizate pe tema banilor, compuneri, vizite ale copiilor la banci si muzeul BNR, la Imprimaria BNR, dar si de lectiile practice prezentate. De exemplu, lectia practica despre calculul profitului la Scoala gimnaziala “Iosif Moldovan” din Arad, unde copiilor li se cereau:
  • confectionarea unor jucarii din legume si materiale reciclabile si valorificarea acestora prin vanzare;
  • calcularea preturilor estimative si a profitului obtinut.

Lectia practica despre calculul profitului la Scoala gimnaziala Iosif Moldovan din Arad

Reuniunea s-a incheiat cu discursul domnului Mario Draghi, Presedintele Bancii Centrale Europene. Dl Draghi adresandu-se tinerilor participanti le-a spus:

"Asa cum educatia, in general, este esentiala pentru sanatatea si bogatia societatii, tot asa este si educatia financiara. In lumea moderna, indiferent de tara in care locuiti, este esential sa aveti abilitatile si cunostintele necesare pentru a va gestiona banii si sa stiti cate ceva despre modul in care functioneaza economia. Daca veti avea aceste cunostinte, aveti mai multe sanse sa detineti un cont bancar si, apoi, sa puteti face economii sau chiar pentru a infiinta o mica afacere."

Reuniunea a fost un succes si din discutiile purtate se pot trage urmatoarele concluzii:
  • Importanta si necesitatea realizarii educatiei financiare la nivel global;
  • Necesitatea includerii de catre Ministerul Educatiei a disciplinei Educatie Financiara in curriculum-ul national, ca disciplina de studiu pentru invatamantul prescolar si preuniversitar (primar, gimnazial si liceal);
  • Necesitatea implicarii tuturor autoritatilor nationale (banca centrala, ministerul educatiei, banci, autoritatea pentru protectia consumatorului) ale unei tari in efectuarea educatiei financiare;
  • Necesitatea asigurarii literaturii financiare (auxiliarele curriculare pentru copii si tineri);
  • Necesitatea imbinarii educatiei financiare din scoala (teoria) cu practica din banci, prin asigurarea unor vizite ale copiilor la banci, de valori pentru realizarea unei educatii practice;
  • Reducerea somajului si recalificare cu usurinta a tinerilor pentru noi locuri de munca, precum si administrarea si utilizarea eficienta a propriilor finante prin educarea copiilor si a tinerilor in domeniul financiar si antreprenorial.
Mai multe detalii privind agenda reuniunii se regasesc pe site-ul Child&Youth Finance International
.