Creditele neperformante, gradul de indatorare ridicat la nivelul populatiei, insolventele, precentul mare de in valuta, sunt principalele provocari ale sistemului bancar romanesc.

Clink aici pentru Lectii invatate in cei cinci ani de criza si asteptari pentru 2014


Perioada 2002-2008 a fost una de crestere galopanta a gradului de intermediere financiara, care a condus la un grad de indatorare ridicat la nivelul populatiei, potrivit economistului sef de la Raiffeisen Bank, Dl. Ionut Dumitru.

Astfel in 2008 aveam 43% din populatia activa indatorata (4.3 milioane) in conditiile in care gradul de indatorare era de 62% la populatia cu venituri apropiate de salariul minim pe economie. Gradul de indatorare total, serviciul datoriei, era de doar 20%, dar acest grad de indatorare la nivelul populatiei este calculat pentru intreaga populatie a Romaniei. In 2009, serviciul datoriei ca procent din venituri a ajuns la 22,9%, apoi a inceput treptat sa scada, fiind astazi in jur de 19%.

In ceea ce priveste firmele, indatorarea bancara nu este una ridicata, comparativ cu tarile Europei, in Romania raportul datorii pe fiind de 24,4%, iar datoriile cele mai mari ale IMM-urilor romanesti nu sunt catre banci, ci catre actionari.

Din 630.000 companii in Romania, doar 1.652 au cifra de afaceri peste 50 milioane euro, restul (de aproximativ 628.000) fiind in categoria intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Numarul companiilor cu bancare este de 75.000, din care 74.000 sunt IMM-uri. Astfel ca doar ~12% din IMM-uri au bancare.

Insa majoritatea IMM-urilor nu se califica pentru un bancar, in special fiindca nu fac profit, o conditie primordiala pentru obtinerea unui bancar (mai putin de 40% dintre IMM-uri fac profit), iar din trei companii profitabile doar una are bancar.

IMM-urile la noi sunt vazute in special ca vehicule de optimizare fiscala (pentru a deduce diverse cheltuieli si a incasa venituri cu taxe mai mici). Concluzia Dlui Ionut Dumitru este ca "ar fi loc de indatorare bancara daca angajamentul actionarului ar creste si capitalizarea companiilor ar fi mai buna".

Conform unui sondaj derulat de BNR in randul companiilor, in perioada aprilie-septembrie 2013, printre primele trei probleme ridicate de IMM-uri, nu se afla problema finantarii - a declarat Valentin Lazea, economist sef BNR. Primele trei probleme sunt: nivelul ridicat al fiscalitatii, competitia si lipsa cererii.

La intrebarea "cum si-au acoperit nevoie de finantare?", firmele au raspuns: prin reinvestirea profitului, prin vanzarea de active, prin de la actionari si prin comercial.

Cele mai mari provocari: creditele neperformante, creditele noi, insolventele

Suntem pe locul doi in Europa, dupa Grecia, la numarul de neperformante. Vestea buna este ca gradul de acoperire cu provizioane este cel mai mare din Europa, astfel ca daca nu s-ar mai plati niciunul dintre aceste (scenariu extrem), sistemul bancar nu ar avea prea mult de suferit.

O alta provocare este procentul mare al creditelor acordate in valuta, din total , unul dintre cel mai mare din Europa (dupa Croatia si Bulgaria).

Eficienta sistemului bancar, raportul dintre costuri si venituri, este de 60%. Astfel ca, pentru a nu avea o presiune maxima pe costuri, cresterea veniturilor pentru banci este obligatorie, iar principala modalitate de a creste veniturile, este sa dea credite. Astfel, nicio banca nu isi poate permite sa spuna ca nu isi concentreaza activitatea in viitor pe acordarea de , volume noi.

Directorul general Piraeus Bank, Catalin Parvu, se declara un adept al cresterii veniturilor prin cresterea creditelor (banca avand raportul costuri pe venituri de 43%). Dumnealui a identificat doua greseli facute de banci: ca au avut aroganta de a nu se gandi ca vine o criza si sa o ia in considerare si, a doua greseala, a fost lipsa de comunicare cu clientii si cu media.

Insolventa este una din cele mai mare probleme ale sistemului bancar actual, sustine Dl. Catalin Parvu. Legislatia in domeniul insolventei este defectoasa si nu exista informatii stocate despre cei care baga o firma in insolventa (cum avem Biroul de Credit pentru persoane fizice). Sunt persoane care inchid o firma doar pentru a nu mai plati datoriile la stat si la banci, apoi muta activitatea pe o alta firma si cer de la o alta banca, fara nicio problema.

Gradul de insolventa al companiilor este unul foarte ridicat in Romania, mai mare de 5%, ceea ce demonstreaza ca firmele de la noi abuzeaza de acest lucru. Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, recunoaste ca banca are probleme in a da companiilor din cauza insolventelor. De exemplu, sunt firme in insolventa, unde exista subordonat dat de actionari, care au majoritate la masa credala.

De asemenea, fraza care reprezinta sistemul bancar este "infrastructura mare la volume mici". Numarul de unitati bancare la 100 locuitori este mai mic decat in tarile europene, insa daca ajustam acest numar cu gradul de urbanizare (in mediul rural sunt foarte putine unitati bancare), atunci cifra de penetrare este mai mare decat media europeana.

Lectiile practice invatate de Banca Transilvania

Banca Transilvania a fost una dintre bancile care a crescut pe timp de criza, in principal prin cresterea segmentului de acordate companiilor. Potrivit Dlui Andrei Dudoiu, Director General Adjunct al Diviziei Companii din Banca Transilvania, cele cinci lectii invatate in perioada de criza au fost:
  1. Reputatia, credibilitatea si implicarea actionarului este vitala in perioada de criza
  2. Decizia de creditare n-ar trebui sa se ia pe baza de garantii, ci pe reputatia si principiile solide ale investitorului
  3. Domeniul pe care il creditam se alege in primul rand dintre domeniile care aduc valoare adaugata prin munca (nu care plimba hartii)
  4. Acele companii care au elemente diferentiatoare, sunt cele care rezista crizelor
  5. Companiile care au avut dispersie din punct de vedere al clientilor si furnizorilor, au rezistat mai bine