De la lectiile privind teoria economica si politicile monetare, fiscale amintite de Dl. Misu Negritoiu (Chairman ING Bank), pana la lectiile practice mentionate de Dl. Andrei Dudoiu (Director General Adjunct - Divizia Companii Banca Transilvania), dezbaterea gazduita ieri de BNR a reunit vorbitori de top din domeniul bancar, analisti economici, consultanti de business, din domeniul informatic si medical.

Clink aici pentru Lectiile invatate de sectorul bancar

Pe fondul problemelor actuale privind insolventele si creditele neperformante, a taxelor mai mari in asteptare, a investitiilor din ce in ce mai putine, care "mai avem putin si vor disparea", moderatorul Cristian Ionescu a definit aceasta perioada ca fiind una de "stagnare, inactiune si asteptare nesanatoasa".

Potrivit Presedintelui Consiliului de Administratie Bancpost, Dl. Mihai Bogza, criza este inca in desfasurare si s-ar putea ca peste inca cinci ani sa nu mai fie aceleasi lectii invatate in ultimii cinci ani de criza. Recesiunea s-a incheiat oficial in trimestrul patru din 2010, PIB-ul a crescut acum la 2.7%, dar a crescut si somajul cu 0.5%, au crescut restantele la banci cu 3%, ajungand la 21.5%.

Chiar daca dupa cifre am iesit oficial din criza, PIB-ul nominal fiind mai mare in 2013 decat in 2008, daca nu vom face ceva constructiv in continuare, nu se intrevede o crestere economica anuala mai mare de 2-3%. Anul acesta avem crestere economica datorita industriei de export si agriculturii. Chiar daca rezultatele din agricultura sunt sezoniere, Melania Hancila - manager Deloitte estimeaza ca va creste contributia agriculturii in formarea PIB deoarece au inceput sa se faca in agricultura, care conduc la de rentabilitate ridicate. Potential au si serviciile - exporturile au crescut in 2013 si pe componenta serviciilor, cu 30%! Astfel anul acesta s-a intamplat ceva ce nici nu speram anterior, echilibrarea balantei de cont curent (asteptarile sunt de -1% din PIB).

Recuperare economica fara . Se poate?

In Europa, in zona noastra, cam una din trei recuperari economice (modeste) este insotita de dezintermediere (scaderea volumului creditelor).

Dl. Mihai Bogza spune ca nu avem inca o dezintermediere mare (daca vorbim de creditul neguvernamental) si ea va creste mai mult. Creditul guvernamental a fost cel care a crescut foarte mult in ultimii ani si am avut totusi o crestere economica in Romania.

Dezintermedierea este inevitabila in aceasta perioada, dar este si un proces de insanatosire, atat pentru gospodarii, cat si pentru companii si banci - de reasezare si eficientizare. Directia in care se indrepta bancile este acum creditul "de casa" - acordat clientilor care isi vireaza salariul la aceeasi banca, sau beneficiaza si de alte produse, orientarea catre pietele de acasa, catre oportunitatile de business locale.

"Criza ne-a adus cu picioarele pe pamant. Cand piata creste, oricine poate fi de succes. Cand piata scade, se vede cine are strategii viabile. Solutia pentru banci este intoarcerea la banking-ul de baza - back to basis" a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Solutii de iesire din criza

Solutia general valabila, miracolul pe care il asteapta toata comunitatea de afaceri din Romania, este cresterea absortiei de europene. In 2014-2020 Romania are alocate 26 miliarde euro din structurale si 10 miliarde euro pentru economie. Daca reusim sa atragem acesti bani, vom putea avea chiar 4-5% crestere economica, in loc de maxim 3% daca ne rugam sa ploua, pentru a avea un an agricol bun.

Reforma sectorului public (eficientizarea acestuia, infrastructura), atragerea investitiilor straine, predictibilitatea si stabilitatea in adoptarea de politici noi la nivelul guvernului (pe baza unor analize de impact), guvernul sa faca un efort minim de a consulta investitorii existenti, sunt doar cateva dintre solutiile mentionate la dezbatere.

Iar ca alternative la creditarea bancara pentru companii: cresterea capitalurilor si o mai mare implicare a actionarilor, listarea pe si reinvestirea profitului.

Sunt si companii care au crescut in criza

Pentru compania Romsys ultimii cinci ani au fost de crestere. Acest lucru s-a datorat unei gandiri mai apropiate de ceea ce vrea clientul si promovarii de solutii inovative proprii de eficientizare a proceselor - procese preluate, transformate si reutilizate. "Decizia unei in tehnologie s-a redus la criterii cum sunt recuperarea investitiei (ROI) rapid si independenta tehnologica" a mentionat Dl. Razvan Olteanu - Deputy CEO Romsys. Fidelizarea clientilor este de asemenea importanta, deoarece "posibilitatea de a-ti pleca un client, care are cel putin trei solutii sau proiecte implementate de la tine, este mai mica de 10%".

Reteaua privata de sanatate Regina Maria a crescut in anii de criza, prin (in 2010 a cumparat Euroclinic si Centrul Medical Unirea), dar si prin vanzarea de servicii integrate - abonamente medicale, astfel ca anul 2013 a fost unul neasteptat de bun, conform presedintelui companiei, Dl. Warga Enayati.

Asteptari pentru 2014

Melania Hancila, manager Deloitte - Crestere economica mai lenta (maxim 2%), contributia agriculturii se va mai diminua, dar si cresterile de la export vor fi mai mici. Este foarte bine daca Guvernul incearca sa stimuleze consumul, dar investitiile trebuie sa fie prioritare pentru o crestere economica robusta. Se asteapta ca BNR sa reduca cheie cu 0.5%, precum si rezervele minime obligatorii, mai intai la lei, apoi si la euro.

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank - Abia incepand cu anul 2015 vom vedea o stopare a procesului de dezintermediere. Ciclul financiar va fi mai amplu si mai lung decat ciclul economic. Astfel, dupa revenirea activitatii economice (2010-2011) vor mai trece patru-cinci ani pana sa revina activitatea in zona financiara - deci in maxim doi ani, daca mergem pe cifre istorice mondiale.

O radiografie exceptionala a evenimentului in imagini si cuvinte, poarta semnatura lui Paul Dumitru: