Legea nr. 76 din 24 mai 2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila da batai de cap institutiilor financiare.

Video - Click aici

Astfel, marul discordiei dintre banci si reprezentantii Ministerului de Justitie il reprezinta modificarile aduse legii clauzelor abuzive (193/2000), in speta modificarea articolului 13 cu:

Art. 13. - (1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale.
(2) In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la art. 16.
(3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit.
(4) Hotararea este supusa numai apelului.

Ce inseamna aceasta modificare pentru clientii bancilor?

Practic, de la intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila prevazuta pentru data de 1 februarie 2013, in baza unei sesizari, instantele de judecata vor putea impune bancilor modificarea tuturor contractelor care contin clauze abuzive.

Totodata, in cazul in care un singur client al unei institutii va avea de cauza in instanta, toti ceilalti clienti cu contracte similare vor putea invoca cazul sau evitandu-se astfel procese lungi si costisitoare.

Ce spun bancile ...

Confruntate cu numeroase procese aflate pe rolul instantelor de judecata, institutiile bancare fac presiuni pe langa Banca Nationala si pe langa Ministerul de Justitie pentru modificarea acestei prevederi. Miza o reprezinta castigurile pe care acestea le incaseaza in baza contractelor semnate inainte de intrarea in vigoare a legilor pentru protectia consumatorilor: OUG 174/2008 si ulterior celebra OUG 50/2010.

Bancile estimeaza aceste castiguri la peste 600 de milioane de euro pe an, o cifra similara celei vehiculate la aparitia OUG 50/2010.

Dar banii sunt ai clientilor ...

Ceea ce nu se spune insa, este faptul ca aceste pierderi pentru banci reprezinta sumele pe care le-ar incasa in baza redactarii si utilizarii unor contracte abuzive pentru clienti. Este vorba despre acele contracte care inainte de aparitia OUG 174/2008 cu greu puteau fi obtinute si studiate de catre cei care aplicau pentru , acestia vazandu-se de cele mai multe ori obligati sa le semneze in graba la sediul bancii.

Aceiasi clienti sunt captivii situatiei economice din Romania si ai propriilor lor venituri. Comparativ cu perioada anterioara anului 2009, in 2012 exista cu dobanzi mai avantajoase si conditii mai usor de suportat pentru ei insa in conditiile in care, veniturile in tara noastra s-au diminuat si pe fondul revenirii la grade de indatorare mai prudente, la initiativele BNR, clientii nu dispun de alte solutii. In perioada de boom a economiei se acordau cu grade de indatorare chiar si de 70% din venituri facand astfel posibila obtinerea unor sume mai mari. Cei care s-au inhamat la acele nu pot beneficia de refinantari decat in masura in care veniturile lor au crescut vazandu-se astfel nevoiti sa plateasca mai mari chiar daca ar putea avea mai mici in urma unei refinantari.

Daca toti clientii care se regasesc in situatia de mai sus si-ar refinanta creditele, cel mai probabil, "pierderile" invocate de sistemul bancar ar fi similare dar clientii ar beneficia de conditiile corecte impuse de legislatia in vigoare.

Atentie la contracte!

Odata cu intrarea in vigoare a OUG 50/2010, multi clienti au semnat acte aditionale pentru contractele lor, acestea inlocuind de regula prevederile abuzive. In acest caz clientii pot invoca in instanta doar perioada scursa de la semnarea contractului pana la semnarea actelor aditionale, pe durata careia au fost practicate abuzurile.

In egala masura, constransi de situatia financiara, o alta parte a clientilor a semnat acte aditionale pentru reesalonarea/restructurarea creditelor, conforme cu legislatia in vigoare la momentul semnarii lor. Si aceasta categorie de clienti a inlocuit clauzele abuzive cu cele prevazute in actele aditionale.

Se va Repeta Scenariul Ordonantei 50/2010?

Ramane de vazut daca si aceasta noua lege va fi modificata inainte de intrarea in vigoare la 1 februarie 2013, asa cum OUG 50/2010 a fost modificata pe ultima suta de metri de catre Parlamentul Romaniei prin legea de aprobare.Sursa: Digi24.ro