Pe masura ce se intarzie publicarea legii de adoptare a OUG 50/2010, dezbaterea publica pe marginea acesteia a continuat si in cursul lunii noiembrie 2010. Astfel, la inceputul lunii, reprezentantii ANPC s-au intalnit cu reprezentanti ai Comisiei Europene (CE) dupa ce in octombie 2010, in urma plangerilor primite din partea institutiilor bancare si nebancare din Romania, CE ceruse un punct de vedere din partea autoritatilor romane referitor la conformitatea articolului 95 din OUG 50/2010 (articolul care instituie conformarea contractelor aflate in derulare prevederilor OUG 50/2010) cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 48/2008 (“Prezenta directiva nu se aplica contractelor de existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare”). In urma acestei intalniri, ANPC a precizat intr-un comunicat de presa faptul ca reprezentantii Comisiei au inteles intentiile autoritatilor romane si doresc sa gaseasca impreuna “o solutie care sa asigure echilibrul intre drepturile si obligatiile partilor”. Totodata Comisia “va lua in calcul discutiile avute si va veni cu propuneri care ar putea conduce la obtinerea unui rezultat pozitiv. Ambele parti s-au aratat deschise in vederea continuarii dialogului pentru gasirea unei solutii optime”.

In cursul lunii noiembrie 2010 au continuat discutiile pe marginea prevederilor OUG 50/2010. Dintre masurile cu care Comisia de Buget, Finante, Banci din cadrul Camerei Deputatilor a ajuns aparent la o concluzie amintim:
  • instituirea obligativitatii de reesalonare / refinantare la cererea clientului a unui aflat in derulare cu un din oferta curenta in cadrul aceleiasi banci fara alte costuri sau analize suplimentare (in cazul in care costurile creditului vor depasi gradul de indatorare validat de BNR);
  • plafonarea valorii comisionului de administrare la nivelul maxim al comisionului de administrare a contului curent;
  • modul de calcul al dobanzilor variabile in functie de indicii de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/ la o anumita data sau din rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul va adauga o marja fixa pe toata perioada derularii contractului;
  • instituirea obligativitatii ca viitorii clienti sa poata opta pentru egale sau descrescatoare;
In timp ce Asociatia Romana a Bancilor (ARB), prin vocea dlui Presedinte Radu Ghetea a continuat sa atraga atentia asupra faptului ca OUG 50/2010 ar periclita chiar acordarea de persoanelor fizice, in ajutorul taberei adverse au venit declaratiile presedintelui Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, dl Aurel Saramet. Domnia sa, in cadrul unui seminar organizat de BNR, Alpha Bank si ARB, a aratat faptul ca bancile nu isi asuma riscuri nici cand este vorba de creditele de retail dar nici cand vine vorba despre creditele acordate intreprinderilor, preferand sa transfere toate riscurile fie pe umerii clientilor fie pe umerii institutiilor de garantare.

Daca ANPC a luat in calcul interzicerea unui produs bancar la nivel national atat reprezentantii BNR cat si presedintele Romaniei s-au pronuntat in favoarea anularii prerogativelor de suspendare a activitatii unei institutii financiare conferite de OUG 50/2010 Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

In mijlocul incertitudinilor s-au gasit clientii cu contracte de creditare in derulare, bulversati de informatiile contradictorii si de lipsa unor rezolutii finale cu privire la viitorul contractelor pe care le-au semnat. Pe de alta parte, cei care au dat in judecata cea mai mare banca din Romania s-au lovit de refuzul instantei de judecata de a le admite solicitarile legate de suspendarea ratelor pentru perioada procesului si de plata a cheltuielilor de judecata.

Tot in luna noiembrie 2010 a fost publicat un sondaj realizat si publicat trimestrial de BNR. Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei a aratat faptul ca bancile se asteapta la o revenire usoara a cererii de din partea populatiei in ultimul trimestru al anului 2010 dupa ce in trimestrul 3 al anului 2010 standardele la creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut o tendinta de relaxare, in timp ce pentru imprumuturile de consum nu s-au inregistrat modificari de evolutie. De asemenea bancile au anuntat adoptarea unei politici de reducere a costurilor creditarii prin diminuarea atat a spread-ului fata de ROBOR 1 M, cat si a altor costuri in afara de dobanzi.

Diana Tarus - Analist Financiar FinZoom.ro