Pensii Private – Se Anunta Vremuri Grele

Pe fondul dezbaterilor privind diminuarea contributiei pentru pensile private obligatorii de la 2,5% la 0,5% anuntata de ministrul de finante, luna iunie a adus in categoria fondurilor de pensii private noi reglementari dar si retragerea autorizatiei pentru unul dintre fondurile de pensii private facultative.

07.06 | Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat publicitatii Raportul Anual de Activitate al CSSPP pentru anul 2009. Conform raportului (care poate fi vizualizat integral AICI), la 31 decembrie 2009, s-au inregistrat 4.565.116 participanti la Pilonul II, in crestere cu 13% fata de decembrie 2008 si cu 43% fata de prima luna de colectare, mai 2008. Valoarea activelor nete a fost de 2.384,4 milioane lei, echivalenta cu 564 milioane euro, reprezentand 92% din totalul activelor nete ale fondurilor de pensii private.

In cazul fondurilor de pensii facultative, Pilonul III, la sfarsitul anului 2009 numarul participantilor a fost de 187.172 persoane, cu 24% mai mult fata de decembrie 2008 si de 4 ori mai mare in perioada decembrie 2009/decembrie 2007. Valoarea activelor nete a fost de 204,04 milioane lei, echivalenta cu 48 milioane euro, in crestere de 2,4 ori fata de decembrie 2008 si de 14 ori mai mare in perioada decembrie 2009/decembrie 2007.

15.06 | CSSPP a publicat buletinul lunar aferent lunii mai 2010. Potrivit datelor publicate in cadrul buletinului, fondurile de pensii private din Romania au inregistrat, in mai 2010, o crestere usoara, pastrand ritmul lunar mai lent inregistrat incepand din a doua jumatate a anului trecut. (Pentru vizualizarea integrala a materialului click aici).

23.06 | CSSPP a retras autorizatia Fondului de Pensii Facultative AVIVA PENSIA MAX la cererea S.C. AVIVA Asigurari de Viata S.A. din cauza necolectarii niciunei contributii de la data autoarizarii (29 aprilie 2009).

30.06 | CSSPP a aprobat Norma privind autorizarea administratorilor de de pensii private, preluarea administrarii fondurilor de pensii facultative si organizarea activelor si pasivelor la nivelul administratorilor de fonduri de pensii private care inlocuieste norma CSSPP nr. 24/2008, aducand o serie de imbunatatiri:
  • reglementarea detaliata si in spiritul protectiei participantilor a procesului de preluare a administrarii unui fond de pensii facultative, prin impartirea acestuia in doua etape, preluare prealabila si preluare definitiva, carora le corespund doua autorizari ale CSSPP;
  • masuri de siguranta pentru participanti in cazul preluarii unui fond de pensii facultative: prevederi referitoare la notificarea publica si modul de informare a participantilor cu privire la intentia de preluare a administrarii fondului de pensii la care sunt participanti, precum si modul in care acestia se pot transfera la un alt fond in cazul in care nu sunt de acord cu oferta de preluare si schimbarea prospectului schemei de pensii;
  • detalierea amanuntita a operatiunii de preluare a unui fond de pensii facultative, in sensul specificarii documentatiei necesare, a termenelor si a modului de desfasurare;
  • reglementari cu privire la organizarea activelor si pasivelor la nivelul
  • administratorilor de de pensii private;
  • introducerea prevederilor referitoare la justificarea modului de alocare a capitalului social pentru desfasurarea activitatii pe Pilonul II respectiv Pilonul III;
  • reglementarea autorizarii unei societati de pensii ca administrator de de pensii private si eliminarea cerintelor de a dubla depunerea de documente la CSSPP, in cazul in care nu au existat modificari, fata de documentele depuse cu ocazia primei autorizari;
  • reglementarea transferului arhivei de la administratorul acceptant al
  • preluarii, catre administratorul ofertant;
  • introducerea si definirea unor notiuni noi, utilizate in continutul proiectului de act normativ, precum: notificare publica, oferta de preluare, preluarea administrarii unui fond de pensii facultative.
Asigurari – Noi Produse

09.06 | Asirom, parte a Vienna Insurance Group (VIG), a lansat un nou produs de asigurare, ce se adreseaza clientilor RCA si ofera posibilitatea platii daunelor de catre companie, in cazul in care accidentul este cauzat de catre alt sofer. Conform informatiilor publicate de money.ro, prin polita numita Casco Partener, Asirom preia dosarul de daune rezultat in urma accidentului si plateste clientului banii in termen de 7 zile, urmand ca asiguratorul sa isi recupereze pagubele de la firma care a asigurat pe responsabilul accidentului. Oficialii companiei sustin ca cei care opteaza pentru acest tip de polita vor pierde mai putin timp pentru recuperarea pagubelor produse din vina altora.

18.06 | Omniasig a redus cu 15% tariful pentru politele RCA adresate pensionarilor.

Diana Tarus - Analist Financiar
FinZoom.ro