Astazi a fost incheiat un nou acord politic intre Parlamentul European si statele membre ale Uniunii Europene (UE) cu privire la noile norme privind sistemele de garantare a depozitelor (SGD), facandu-se astfel un pas important spre finalizarea cadrului unic de reglementare privind gestionarea situatiilor de criza, pentru institutiile de din UE.

Aceasta noua directiva vine la doar cateva zile dupa ce a fost semnat acordul privind recuperarea si rezolutia bancara (BRRD), tot intre Parlamentul European si statele membre UE. Conform acestui acord, pierderile unei banci in caz de faliment vor fi suportate mai intai de actionarii bancii, apoi de catre detinatorii de obligatiuni si, in ultima instanta, din depozitele negarantate ale deponentilor - sume de peste 100.000 EUR.

Directiva SGD consolideaza sistemul existent de garantare a depozitelor nationale si, in plus, vine cu solutii pentru a raspunde la punctele slabe pe care criza financiara le-a relevat.

Deponentii vor continua sa beneficieze de o acoperire garantata in limita sumei de de 100.000 EUR pe banca, dar si accesul la suma garantata va fi mai usor si mai rapid. Termenul de rambursare va fi redus treptat de la nivelul actual de 20 de zile lucratoare la 7 zile lucratoare in 2024.

Vor creste taxele pe care bancile trebuie sa le plateasca pentru a acoperi costurile in cazul unui faliment bancar. Astfel toate statele membre ale UE si Parlamentul European au convenit asupra reformelor necesare pentru a constitui de rezerva de pana la 0,8% din depozitele existente in sistemul bancar.

"Aceasta este o zi buna pentru contribuabili si pentru deponenti. Am rupt in continuare legatura dintre contribuabili si banci, iar deponentii isi vor putea primi banii mai repede", a declarat Peter Simon, negociator sef al Parlamentului European.

Michel Barnier, Comisarul European responsabil cu aceste reforme a mentionat ca "De aceste noi reguli vor beneficia toti cetatenii UE: nu numai ca vor fi economiile lor mai bine protejate, dar ei vor putea de asemenea alege cele mai bune produse de economisire disponibile in orice tara din UE, fara griji privind diferentele in nivelul de protectie. Noua directiva va necesita si o mai buna informare a deponentilor, pentru a se asigura ca acestia sunt constienti de modul in care depozitele lor sunt protejate de schemele de garantare".

Irina Chitu - Analist Financiar FinZoom.ro