Orice plata aditionala la rata lunara aduce o economie importanta la costul unui credit. Calculeaza singur cat ai de castigat din platile anticipate la credit.

In articolul publicat luni, 10 ianuarie, vorbeam despre avantajele rambursarii anticipate partiale. Orice plata in plus, mai ales in prima perioada de viata a creditului, va poate scuti de plata a mii de euro si poate taia cateva luni bune sau chiar ani din perioada totala de rambursare.

In urma interesului dumneavoastra fata de acest subiect, va punem la dispozitie un calculator (format Excel) care permite aplicarea unor date personalizate.

Cei care au credite in derulare trebuie sa introduca soldul curent al creditului, perioada de rambursare ramasa si anuala anuala efectiva (DAE - ce include si costul comisioanelor exprimate ca procent din sold). Aceste date sunt disponibile in scadentarul creditului. Daca DAE nu este exprimata in scadentar, atunci aceasta se poate obtine de pe 
site-ul Finzoom - nu trebuie decat sa introduceti datele de acum ale creditului (soldul, rata de , comisioane etc.)

Pentru un calcul corect, rata lunara afisata in calculul Excel pe coloana din dreapta trebuie sa coincida cu cea pe care o platiti acum.

Durata creditului trebuie sa fie exprimata in ani. Astfel, numarul total de luni ramase trebuie impartit la 12, numarul obtinut fiind cel utilizabil. Spre exemplu, daca au mai ramas de plata 57 de luni din credit, atunci numarul ce trebuie introdus este 4,75.

Apoi, daca toate datele introduse sunt corecte, se pot face simulari de rambursare anticipata. Exista o casuta ce permite alocarea unei sume suplimentare in fiecare luna, insa sumele pot fi introduse si individual, pentru fiecare rata in parte (de ex. 2-3 plati pe an).

Cateva considerente
  • Platile mai mari in prima parte de viata a creditului au o eficienta foarte ridicata. Pe masura ce creditul ajunge la final, desi rambursarea anticipata aduce economii, aceasta nu mai are aceeasi eficienta.
  • Asigurati-va ca va permiteti sa va lipsiti de sumele aditionale platite. Daca este posibil, ar trebui sa aveti economii utilizabile in cazul unor evenimente neprevazute.
  • Puteti face plati anticipate chiar si daca ati avut in trecut intarzieri la plata ratelor - lucru ce ingreuneaza de regula obtinerea unei refinantari.
  • Cei care au credite cu dobanzi variabile sunt cei mai avantajati pentru ca nu platesc niciun comision, dar si cei cu credite cu dobanzi variabile vor obtine economii substantiale, fiind nevoiti insa sa plateasca cel mult 1% din suma platita in avans (de ex. la o plata de 200 euro se platesc in plus 2 euro).
  • In cazul creditelor cu variabila, calculul efectuat este unul estimativ, singura certitudinte fiind aceea ca ati mai platit ceva din datoria catre . Insa, daca nu variaza foarte mult, atunci va puteti face o idee despre economiile pe care le puteti obtine.
  • Daca creste, atunci economia dumneavoastra la credit este mai mare, daca aceasta scade, atunci eficienta rambursarii anticipate este mai mica.
Nota. Fisierul Excel este realizat pe baza unui template Microsoft, modificat de Money.ro.

Sursa:
Money.ro