Imprumutul BERD completeaza finantarea UE

Fondul de Coeziune al UE si BERD isi unesc fortele pentru modernizarea si imbunatatirea serviciilor de apa si canalizare in Dolj, judet aflat in sudul Romaniei.

BERD acorda un de 57 milioane RON (13,6 milioane euro), cu maturitate la 15 ani, pentru a cofinanta un program regional de in valoare de 150,28 milioane euro, aprobat de Uniunea Europeana, ce include finantari nerambursabile din partea UE.

Programul de modernizare va fi implementat de Compania de Apa Oltenia S.A., beneficiarul imprumutului, care este furnizorul local de servicii de apa. Se asteapta ca aceasta modernizare sa duca la reducerea pierderilor de apa, optimizarea costurilor si alinierea serviciilor la standardele si directivele de mediu ale UE.

Jean-Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu a declarat: "BERD si-a exprimat angajamentul pentru imbunatatirea infrastructurii urbane in Romania, in special a serviciilor de apa si canalizare, si pentru facilitarea absorbtiei fondurilor UE. Acest va permite companiei sa modernizeze infrastructura de apa si canalizare in 11 aglomerari urbane din Dolj."

Imprumutul BERD face parte din Programul Cadru de Co-Finantare a proiectelor regionale de apa din Romania, lansat in 2010. Compania din Dolj este a 18-a companie din Romania care beneficiaza de un astfel de pentru modernizarea serviciilor de apa si canalizare. Pana in prezent, Banca a investit peste 240 milioane de euro sub acest program cadru si a mobilizat peste 1,5 miliarde euro din Fondul UE pentru serviciile de apa si canalizare destinat Romaniei.

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit aproximativ 6,4 miliarde euro in peste 330 de proiecte si a mobilizat peste 12 miliarde euro din alte surse de finantare.

Sursa: Comunicat BERD