Efectuat cu elevii clasei a IV-a C dupa 10 saptamani de studiu la Optionalul Educatie financiara
Nr. de elevi: 15 (3 absenti)

Raspundeti la urmatoarele intrebari:
  • Ce va place cel mai mult la acest optional?
Cele mai multe puncte l-a obtinut "jocul de rol" (12), apoi caietul cu 10 puncte. Foarte aproape cu 9 puncte desenele, iar cu 6 puncte cartea. Pe ultimul loc sunt fisele cu 4 puncte.
Aceste rezultate confirma caracterul concret-intuitiv al gandirii scolarilor, dar si insusirea ludica, inca prezenta la sfarsitul perioadei de copilarie pe care o traiesc copiii de 10-11 ani
  • Ce inseamna pentru tine banii?
Acelasi cuvant are un ecou diferit in inimile si mintile elevilor din clasa a IV-a C. Banii inseamna: iubire; fericire; ceva necesar ca si hainele; un lucru pretios; un lucru valoros, dar nu sunt o fericire; un ajutor; o munca; o dorinta: sa-mi cumpar haine; sursa de unde pot cumpara alimente, haine; o suma pe care o pot cheltui sau pastra.
Perceptia copiilor asupra banilor este una pur materiala de care depinde fericirea, iubirea, asigurarea celor necesare vietii si nu este gresita. Cunosc valoarea banilor, stiu ca ii pot cheltui sau pastra, ceea ce este foarte bine. Cand vor creste mari vor afla ca nu poti cumpara totul cu bani si ca iubirea de arginti este o patima care ne indeparteaza de oameni si de Dumnezeu.
  • Daca ai primi de la cineva 100 de lei, ce ai face cu ei?
3 copii au raspuns ca i-ar pune in pusculita, 3 copii -ca ar cumpara bunuri de consum, iar ceilalti au ales urmatoarele actiuni: i-ar pune in portofel; ar cumpara carti, haine; ar da la saraci o parte si o parte ar pune-o la banca; ar cumpara o doza monster, o sapca monster, un tricou monster, iar restul i-ar pastra; i-ar economisi pentru un telefon nou; i-ar da parintilor lui; ar cumpara dulciuri, jucarii, mancare, si ar da si la Casa de copii.
Din raspunsurile lor se poate trage concluzia ca acesti copii au o usoara tendinta spre economisire, spre donatie, milostenie. Dar cea mai des intalnita este actiunea de a cumpara bunuri de consum, pentru ca acestea le vad si le simt poate uneori lipsa.
  • Care este cea mai mare dorinta a ta?
Intrebare dificila, pentru ca in general copiii au multe dorinte. A trebuit sa aleaga una: sanatate; sa ajung un mare fotbalist; sa am un catel; sa invat bine si sa primesc o papusa-bebe de la Mos Craciun; sa fiu bogat; sa-mi cumpar o tableta; sa nu-i supar pe parintii mei; sa am un BMX (bicicleta); sa merg in Spania in vacanta; o carte cu povesti; sa devin politist; sa am mancare si haine; sa invat bine; copiii din clasa mea sa se joace si sa vorbeasca cu mine.
Cele mai multe dorinte sunt din lumea materiala: catel, papusa, bogatii, tableta, bicicleta, carte, mancare, haine. Dar si partea spirituala este atacata prin dorintele: sanatate, sa ajunga fotbalist sau politist, sa nu supere parintii, invatatura si atentia colegilor. Raspunsurile sunt corecte si complete pentru ca omul este alcatuit din trup si suflet si este firesc ca dorintele sa reflecte necesitatile acestor doua componente.