Ajunsi in dificultati financiare, 33% dintre romanii cu activitati in domeniul medical (personal spital, farmacii, clinici de specialitate, doctori, farmacisti, etc.) au imprumutat bani pentru a-si redresa bugetul casei. Mai prudenti, numai 21% dintre angajatii din zona serviciilor (croitor, coafor, terapeut-maseur, etc.) s-au imprumutat pentru acelasi motiv.

Grupul KRUK a comandat la inceputul lunii octombrie 2017 o cercetarea sociologica implementata de KANTAR TNS in sapte tari europene unde grupul desfasoara operatiuni: Polonia, Romania, Republica Ceha, Slovacia, Germania, Italia si Spania. Rezultatele acestei cercetari ne infatiseaza imaginea situatiei financiare a reprezentantilor celor 9 ramuri profesionale incluse in cercetare: servicii, comert, constructii, transporturi, finante, IT, medicala, educationala si servicii publice.

In ceea ce priveste situatia financiara a angajatilor din domeniul serviciilor, spaniolii si romanii sunt respondentii cei mai afectati de reducerea bugetului lunar. Tot romanii, alaturi de slovaci isi evalueaza situatia financiara ca fiind cea mai precara, comparativ cu toate celelalte tari din cercetare. De asemenea, angajatii romani din domeniul serviciilor spun ca adesea isi depasesc bugetul lunar.

Pe de alta parte, 1/3 dintre angajatii romani din ramura medicala acceseaza adesea un , desi sunt reticenti fata de o astfel de solutie. Cea mai mare rotatie de personal in domeniul medical este vizibila in Polonia si Romania: 3/4 dintre respondenti din aceste tari au mentionat ca au avut perioade fara slujba in ultimii 3 ani.

"Cu totii trebuie sa fim informati cu privire la modalitatile de solutinare a eventualelor probleme financiare. In activitatile noastre de educare financiara am evidentiat constant importanta prioritizarii cheltuielilor si a structurarii unui buget lunar echilibrat care sa tina cont de cheltuielile recurete ale fiecaruia. O cat mai buna administrare a sumelor de plata creioneaza a imagine clara a bugetului familial si astfel se pot evita situatiile limita," a spus Tomasz Ignaczak, Director General KRUK Romania.

Studiul arata intentia de economisire a romanilor care lucreaza in domeniile IT si financiar care, in proportie de 58% si respectiv 56%, au reusit sa puna bani deoparte, 35% dintre acestia considerand ca ar reusi sa treaca peste o perioada de 3 luni fara . Pe de alta parte, angajatii din ramura transporturi detin economii doar in proportie de 36%.

Daca ne referim la perioade mai lungi de timp in care ar ramane fara slujba si ar trebui sa faca fata cheltuielilor, cei mai bine pozitionati sunt respondentii cu activitati in domeniul financiar, 19% dintre acestia au mentionat ca au suficiente economii pentru 6 luni sau chiar un an. La polul opus se afla angajatii cu activitati in ramura servicii, care numai in proportie de 6% ar face fata unei perioade similare fara .

Esantionul total de cercetare in cele sapte tari a fost de 7.000 persoane, cate 1.000 de respondenti pentru fiecare tara inclusa in sondaj, cu varsta intre 18 si 65 de ani, reprezentativi la nivel national, cu cel putin 100 de respondenti reprezentativi la nivelul fiecarei ramuri profesionale mentionate.

Sursa: Kruk