• Fondurile cu componenta de actiuni au reprezentat motorul randamentelor in 2017. Astfel, OTP AvantisRO a obtinut un de 21,15%, OTP Global Mix de 8,13%, iar OTP Premium Return de 6,17%;
  • OTP Asset Management si-a crescut activele cu peste 5% in ultimul an, iar numarul de investitori a crescut cu 8%;
  • Strategiile implementate pe portofoliile de obligatiuni si de actiuni au dat roade in 2017, in principal mizand pe corporatii si tehnologie;
  • Noile teme investitionale in care au incredere protfolio managerii OTPAMR pentru 2018 sunt legate de cresterea dobanzilor si continuarea raliului actiunilor globale.
OTP Asset Management Romania a ajuns la data de 31.12.2017 la active administrate de 667 milioane lei, in crestere cu peste 5% fata de anul precedent, marindu-si numarul de investitori cu 8%, fata de 2016. Clientii OTP si-au exprimat preferinta catre cu componenta de actiuni, mai mult decat media industriei fondurilor de din Romania. OTP Global Mix, fond diversificat pe pietele globale de actiuni si obligatiuni, a incheiat anul cu un numar de 2,8 ori mai mare de investitori decat la final de 2016, in conditiile in care si-a triplat activele administrate, ajungand la active de 32 milioane lei.

Anul 2017 a fost un an de exceptie pentru majoritatea activelor riscante tranzactionate pe pietele financiare. Astfel, au avut de castigat portofoliile de actiuni, fie ca ne referim la fondurile de actiuni, diversificate sau de Absolute-Return administrate. OTP AvantisRO a obtinut un de 21,15%, mizand pe piata locala a actiunilor si a beneficiat atat de oportunitatile oferite de companiile platitoare de dividende, cat si de tranzactionarea noilor corporatii listate la Bursa de Valori Bucuresti.

FDI OTP Global Mix a adus celor care au detinut unitati de fond in anul 2017 un de 8.13%, fiind cu atat mai de apreciat, cu cat acesta a inregistrat un de 7.96% si in anul 2016. OTP Premium Return a inregistrat un de 6.17%, in conditiile unui risc mediu si a unei pe termen de minim 1 an. Tema investitionala care a adus companiei cel mai mare pe portofoliile internationale de actiuni a fost cea legata de politica administratiei Trump de a convinge marile corporatii americane sa produca din nou acasa, fapt care a impulsionat foarte mult dezvoltarea tehnologiei si a automatizarii. De asemenea, marii "colosi" din tehnologie FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) au condus raliul in anul 2017, iar aceasta evolutie a facut ca si celelalte sectoare economice din S&P 500 sa ii urmeze.

In ceea ce priveste portofoliile de obligatiuni, atat din cadrul fondurilor diversificate, de Absolute-Return, cat si de obligatiuni, principala tema investitionala a anului 2017 a fost cresterea economica si revenirea inflatiei, atat in Romania, cat si in SUA. De asemenea, pentru Zona Euro, OTP Asset Management a mizat pe o revigorare a cresterii economice si o crestere cu "pasi marunti" a inflatiei. Pentru a creste randamentul fondurilor, compania a ales riscul de in fata riscului de . In Romania era asteptata cresterea inflatiei si a randamentelor la obligatiunile de stat in RON, de aceea administratorul de a decis reducerea ponderii obligatiunilor de stat in a doua parte a anului, conservand randamentul obtinut pana atunci.

Desi volatilitatea a fost scazuta in 2017, tinand cont de profilul clientilor OTP, compania a preferat prudenta, alegand sacrificarea unor randamente potentiale, pentru protejarea investitorilor conservatori. Cu toate acestea, fondurile administrate de OTP Asset Management au obtinut performante solide, cu mult superioare instrumentelor clasice de economisire.

"Credem ca expunerile pe actiuni din domeniul financiar bancar european si american vor fi castigatoare pe parcursul anului 2018", apreciaza reprezentantii companiei. "Rotatia din companii de tip Growth in companii de tip Value va continua, cel putin in prima jumatate a anului 2018. Chiar daca actiunile americane, in ansamblul lor, sunt, in termeni relativi, scumpe, consideram ca anumite companii de tip Growth pot oferi potential de crestere, in conditiile in care rezultatele financiare ale acestora sunt pe un trend puternic ascendent."

Dividendele companiilor listate la BVB raman o tema investitionala preferata pe piata locala. De asemenea, expertii OTPAMR considera ca domeniile serviciilor medicale si bunurilor de consum discretionar au potential de crestere. In ansamblul pietei locale, compania se asteapta ca randamentul adus de catre dividende sa fie mai ridicat decat aprecierea de .

"In conditiile in care actiunile americane sunt din punct de vedere al multiplilor la maxime istorice, este de asteptat ca pe parcursul anului sa existe momente de volailitate ridicata. O corectie de aproximativ 10% pentru indicele S&P 500 poate avea loc pe parcursul anului. Cu toate acestea, in conditiile in care rezultatele financiare ale companiilor sunt in crestere, iar economia mondiala inregistreaza performante solide, ne asteptam sa inchidem anul cu valori ale principalilor indici bursieri internationali peste nivelurile actuale," a declarat Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Romania.

"Cu sprijinul Fundatiei Dreptul la Educatie, vom continua sa ne indreptam atentia catre activitati de educatie financiara, in arii cat mai diverse, pentru a contribui la sustinerea si cresterea numarului de investitori in de per total, cat si a diversificarii acestora in cu componenta de actiuni, acestea fiind cele care aduc potentiale randamente semnificative. Istoria ne-a demonstrat ca investitiile diversificate sunt cea mai simpla cale de protejare impotriva inflatiei", conchide CEO-ul OTP Asset Management Romania.

Sursa: Comunicat de presa OTP Asset Management