In anul 2001, Alpha Bank Romania lansa primul imobiliar, deschizand astfel piata finantarilor pentru achizitia de locuinte prin bancar. Alpha Bank continua traditia de pionierat in banking, pregatind acum lansarea primului program de obligatiuni ipotecare din Romania, in baza Legii nr. 304/2015.

Adunarea Generala a Actionarilor Alpha Bank Romania a aprobat implementarea unui program-cadru de obligatiuni ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul in alte valute).

Obligatiunile ipotecare reprezinta o solutie de finantare des intalnita pe pietele financiare internationale, prin care urmareste sa isi diversifice sursele de finantare, cat si sa scada costul mediu al acestora, atragand noi pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale.

Potrivit Legii nr. 304/2015, aceste obligatiuni sunt garantate cu un portofoliu de creante decurgand din contractele de ipotecar/de imobiliare aflate in derulare, fara ca emisiunea de obligatiuni ipotecare sa atraga modificari in privinta termenilor contractuali agreati anterior cu clientii bancii sau a garantiilor aferente contractelor de .

Lansarea in peisajul financiar din Romania a obligatiunilor ipotecare poate aduce beneficii esentiale pentru economie, printre care amintim:
  • Imbunatatirea procesului de gestionare a activelor si pasivelor, in sensul unei corelari mai bune a scadentelor dintre imprumuturile acordate si sursele de finantare atrase;
  • Scaderea costurilor de finantare pentru creditele ipotecare;
  • Cresterea gradului de intermediere financiara, prin atragerea de economisire externa;
  • Dezvoltarea pietei locale de .
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de institutiile financiare sunt finantate prin emiterea de obligatiuni ipotecare, aceasta fiind o solutie frecvent utilizata de toate sistemele bancare din Europa. Prin aceasta emisiune, Romania va intra in randul tarilor care au atat o legislatie moderna, cat si o piata activa a obligatiunilor ipotecare.

Sursa: Alpha Bank