Asociatia Participantilor in Fonduri de Pensii solicita Guvernului clarificari cu privire la viitorul sistemului de pensii private obligatorii din Romania. Asociatia are in vedere in principal masurile ce vor fi intreprinse pentru modificarea OUG 114/2018 referitoare la Pilonul 2 in vederea relaxarii cerintelor de suplimentar, masuri promise de autoritati inca de la finalul lunii martie. Asociatia Participantilor sugereaza Guvernului constituirea unui grup de lucru cuprinzand toate partile interesate pentru a ajunge la o concluzie referitoare la modul de functionare a Pilonului 2 in Romania.

"Guvernul este dator sa clarifice situatia administratorilor de de pensii Pilon 2. Modificarile aduse OUG 114/2018 prin OUG 19/2019 nu aduc clarificari, ci doar amanari in ce priveste noile cerinte de pentru acesti administratori. Este in beneficiul tuturor salariatilor care sunt participanti in aceste sa existe o certitudine din acest punct de vedere. Administratorii de de pensii Pilon 2 trebuie sa se concentreze pe administrarea si cresterea activelor fondurilor de pensii, in beneficiul viitorilor pensionari, nu sa se preocupe cum si daca vor face fata cerintelor de sau daca isi vor continua afacerile in Romania. Este, de aceea, necesar ca Guvernul sa actioneze rapid in aceasta privinta, cu implicarea tuturor persoanelor interesate in acest proces de clarificare", a aratat Consiliul Director al Asociatiei Participantilor in Fonduri de Pensii din Romania.

La finalul anului 2018, Guvernul a adoptat, fara consultare si fara nicio analiza de impact, OUG 114/2018, care modifica substantial cadrul general de existenta si functionare a Pilonului II, prin introducerea de noi cerinte de pentru administratori, de pana la 750 de milioane de euro la nivelul intregii industrii pentru anul 2019 (conform unor calcule neoficiale ale Autoritatii de Supraveghere Financiara), reducerea cu pana la 70% a comisioanelor de administrare si alte masuri, precum optionalizarea Pilonului II si eliminarea sa de facto pentru angajatii din sectorul de constructii. In urma unor consultari cu administratorii fondurilor de pensii private din Romania, la finalul lunii martie, prin OUG 19/2019, s-a suspendat pana la 31 mai 2019 aplicarea cerintelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind insa mentinute neschimbate celelalte masuri. Amanarea oferita administratorilor de de pensii private nu ofera insa predictibilitate, iar problema Pilonului 2, deja afectat de masurile OUG 114/2018, este departe de a fi rezolvata.

Sursa: Asocia?ia Participantilor in Fonduri de Pensii