Banca Comerciala Romana (BCR) a redus, incepand cu luna septembrie, comisioanele percepute pentru platile interbancare in euro in Comunitatea Europeana, pe care le aliniaza la nivelul celor aplicate platilor similare in lei. Noile comisioane percepute de BCR reprezinta, in acest moment, cele mai mici costuri percepute de o banca din Romania pentru astfel de plati.

Astfel, comisionul perceput de BCR pentru platile interbancare in lei efectuate la ghiseul bancar (15 lei in cazul persoanelor fizice si maxim 13 lei pentru persoane juridice, in functie de valoarea platii), precum si cel aplicat la tranzactiile prin internet banking (3 lei pentru persoane fizice si cel mult 12 lei pentru persoane juridice) va fi valabil si pentru transferurile interbancare in euro efectuate catre tari din Comunitatea Europeana (zona SEPA) realizate prin aceleasi canale de plata.

Reducerea comisioanelor pentru platile interbancare in euro are in vedere punerea in aplicare a Regulamentului UE care prevede alinierea, pana la 15 decembrie 2019, a costurilor platilor transfrontaliere in euro la cele aferente platilor nationale corespondente.

Comisioanele aplicate de BCR vor fi valabile pentru toate platile efectuate in Romania, cat si catre bancile din Zona Unica de Plati in Euro (Single Euro Payments Area - SEPA). Din zona SEPA fac parte toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Elvetia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Monaco si San Marino.

Comisioanele nu se modifica pentru tranzactiile efectuate in tari care nu fac parte din zona SEPA, respectiv 0,20% din valoarea platilor efectuate la ghiseele bancii, si 0,10% din valoarea platilor efectuate prin internet banking pentru persoane fizice si 0,15% pentru persoane juridice; comisioanele aplicate in cazul acestor plati au o valoare minima de 25 de euro.

Sursa: Comunicat de presa BCR