Rezumat :
  • Portofoliu total de acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) in crestere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sustinut atat de segmentul retail, cat si de cel corporate
  • Credite nou acordate in valoare de peste 5,8 miliarde de lei aprobate in primele noua luni din 2019 pe segmentul persoane fizice (credite ipotecare si nevoi personale) si microintreprinderi
  • Finantari nou acordate companiilor de peste 5,4 miliarde RON in primele noua luni din 2019, din care 45% au reprezentat finantari pentru investitii
  • Sprijin puternic pentru antreprenorii romani, stocul de acordate pentru finantarea IMM-urilor majorandu-se cu 14% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut
  • Programul Scoala de Bani a lansat Luna Educatiei Financiare in octombrie, prin care s-a ajuns la peste 350.000 de interactiuni directe cu adulti si copii prin intermediul colegilor din BCR
  • George a ajuns la 660.000 de utilizatori si a dezvoltat noi capabilitati: George Pay si primul de 100% online
  • 25 de start-up-uri si IMM-uri au participat la acceleratorul BCR-InnovX
  • BCR a inregistrat o crestere cu 7,8% a rezultatului operational, ajungand la 1.317,4 milioane de lei (278 milioane de euro).
  • Profitul net a fost de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) in primele noua luni din 2019

"Pasiunea noastra pentru transformarea modului in care raspundem nevoilor clientilor este din ce in ce mai vizibila. Este un efort de echipa, impreuna cu clienti si cu publicul larg, prin care intelegem mai bine ce isi doresc cei care folosesc servicii financiare astazi. Cel mai important este ca publicul poate beneficia de noile procese digitale indiferent de modul in care intra in contact cu noi, online sau in agentiile noastre. Le multumesc clientilor pentru increderea pe care ne-o acorda zi de zi.
Prin plasarea tehnologiei si educatiei in centrul a tot ceea ce facem, am reusit sa acceleram dezvoltarea businessurilor antreprenorilor romani si vom continua acest proces. Rezultatul operational solid ne motiveaza sa investim in inovatie si in laboratoare digitale, ceea ce va crea calea catre imbunatatirea sanatatii financiare a clientilor nostri
"- Sergiu Manea, CEO Banca Comerciala Romana.
Impactul BCR in economie

In activitatea bancara de retail, BCR a acordat noi in moneda locala pentru persoane fizice si microintreprinderi de peste 5,8 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) in primele noua luni din 2019, in principal datorita imprumuturilor de , creditelor ipotecare si celor destinate microintreprinderilor. Generarea de noi a fost constransa de regulile mai stricte cu privire la gradul de indatorare (DTI) aplicate incepand cu luna ianuarie 2019, acestea avand un impact mai mare asupra creditelor ipotecare. BCR este una dintre putinele banci de pe piata care ofera ipotecare standard cu o rata de fixa pe 5 sau 10 ani, cu scopul de a-si proteja clientii. Creditele noi pentru microintreprinderi aproape s-au triplat in trimestrul al treilea din 2019 fata de trimestrele precedente, datorita finantarilor mai mari acordate in cadrul programului Start-Up Nation.

In ceea ce priveste activitatea bancara corporate, BCR (doar banca) a aprobat corporate noi in valoare de 5,4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) in primele noua luni din 2019. Au fost sustinute sectoare importante cum ar fi industria prelucratoare (industria auto, industria chimica, industria producatoare de utilaje), energie si utilitati, agricultura si sectorul medical.
Stocul de finantari acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 13,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 5,9 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la data de 30 septembrie 2019, ca urmare a unei concentrari mai mari pe afacerile noi si pe dezvoltarea sectorului de leasing. Segmentul real estate a crescut in mod semnificativ, cu 40% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, la 2,2 miliarde de lei (460 milioane de euro), ca urmare a noilor proiecte de constructii de birouri si spatii comerciale finantate in ultimul an.

Programul Scoala de Bani a initiat, in octombrie, Luna Educatiei Financiare, prin care a ajuns la un numar total de peste 350.000 de adulti si copii in interactiuni fata in fata cu colegii din BCR in ultimii trei ani.
In primele noua luni ale anului 2019, BCR a accelerat procesele de digitalizare si simplificare operatiuni. Platforma inteligenta de banking George a ajuns la 660.000 de utilizatori, atat pentru persoane fizice, cat si pentru microintreprinderi. Peste 25% dintre clientii noi ai BCR prefera sa isi deschida un cont bancar 100% online. BCR a lansat George Credit, primul de complet digital cu o limita de pana la 110.000 de lei si o de 7,74%.

In ceea ce priveste serviciile de open banking, BCR a fost prima banca ce si-a deschis interfetele de programare a aplicatiilor (API) catre furnizori terti, ajungand la 50 de furnizori care au testat deja platforma.
BCR a continuat programul Acceleratorul BCR-InnovX, prin lansarea grupului Scale-up dedicat IMM-urilor, cu o valoare a finantarilor aprobate care depaseste un milion de euro. 25 de start-up-uri si IMM-uri au participat in bootcamp-urile Acceleratorului BCR-InnovX de la inceputul anului.

Performanta financiara a BCR in primele noua luni din 2019
BCR a inregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) in primele noua luni din 2019, in scadere cu 65,6% fata de profitul net de 1.015,2 milioane de lei (218,2 milioane de euro) din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a constituirii unui provizion exceptional in al doilea trimestru din 2019, legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinte, in pofida rezultatului operational solid, a costurilor scazute de risc si a performantelor ridicate pe toate liniile de business.

Rezultatul operational a crescut cu 7,8% la 1.317,4 milioane de lei (278 milioane de euro) de la 1.222,4 milioane de lei (262,8 milioane de euro) in primele noua luni din 2018, sustinut de veniturile operationale mai mari si in pofida unei contributia mai mari in 2019 la fondul de garantare a depozitelor bancare.

Venitul net din dobanzi a crescut in mod semnificativ cu 11,1%, pana la 1.683 milioane de lei (355,2 milioane de euro), de la 1.515,1 milioane de lei (325,7 milioane de euro) in primele noua luni din 2018, pe fondul unui mediu cu ale dobanzilor mai mari, cat si de cresterea creditelor si depozitelor clientilor.

Venitul net din comisioane a crescut cu 9,1%, ajungand la 578,9 milioane de lei (122,2 milioane de euro), de la 530,4 milioane de lei (114 milioane de euro) in primele noua luni din 2018, mai ales ca urmare a unor venituri mai mari din comisioane generate din asigurari, precum si din tranzactii valutare si in obligatiuni ale clientilor persoane fizice.

Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 22,9%, pana la 251,1 milioane de lei (53 milioane de euro), de la 325,8 milioane de lei (70 millione de euro) in primele noua luni din 2018.

Venitul operational a crescut cu 6,3% pana la 2.587,4 milioane de lei (546 milioane de euro) de la 2.434,7 milioane de lei (523,4 milioane de euro) in primele noua luni din 2018, determinat in principal de veniturile nete din dobanzi inregistrate pe fondul unui mediu cu ale dobanzilor mai mari, cat si de cresterea creditelor si depozitelor clientilor.

Cheltuielile administrative generale in primele noua luni din 2019 au inregistrat valoarea de 1.270 milioane de lei (268 milioane de euro), in crestere cu 4,8% fata de 1.212,3 milioane de lei (260,6 milioane de euro) in primele noua luni din 2018, mai ales ca urmare a contributiei anuale mai mari in anul 2019 la fondul de garantare a depozitelor.
Astfel, raportul cost-venituri a fost de 49,1% in primele noua luni din 2019, fata de 49,8% in primele noua luni din 2018.

Costurile de risc si calitatea activelor
In ceea ce priveste pierderea neta rezultata din deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere, BCR a consemnat o eliberare de provizion de 122,8 milioane de lei (25,9 milioane de euro) in primele noua luni din 2019, fata de o alocare de provizion de 43,8 milioane de lei (9,4 milioane de euro) in primele noua luni din 2018. Aceasta evolutie a fost determinata de o formare foarte redusa de noi neperformante pe segmentul corporate, corelat cu un trend favorabil in ceea ce priveste recuperarile de la clienti neperformanti si insanatosirile, atat pe segmentul de retail, cat si pe cel corporate.

Rata creditelor neperformante a scazut sub pragul de 5% pentru prima data din anii anteriori crizei, ajungand la 4,9% in septembrie 2019 fata de 5,8% in decembrie 2018. Aceasta evolutie reflecta cresterea puternica a imprumuturilor acordate clientilor si imbunatatirea continua a calitatii portofoliului, sustinuta de scaderea continua a creditelor neperformante si un trend favorabil in ceea ce priveste recuperarile de la clienti neperformanti si insanatosirile. Gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 104% in septembrie 2019.

Capitalizare si finantare
Rata de solvabilitate a BCR (doar banca), in conformitate cu reglementarile privind cerintele de (CRR), se afla in august 2019 la nivelul de 20,9%, semnificativ peste cerintele Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 20,6% (Grup BCR) in iunie 2019 arata clar puternica adecvare a capitalului BCR si sustinerea sa continua de catre Erste Group. In acest sens, BCR se bucura mai departe de una din cele mai solide pozitii de si finantare dintre bancile romanesti.
BCR isi mentine in continuare rata de solvabilitate ridicata, dovedind astfel capacitatea si angajamentul de sustinere a cresterii creditarii sustenabile, atat in linia de afaceri retail cat si in linia de afaceri corporate, consolidand astfel capacitatea de a genera venituri semnificative din activitatea sa de baza.

Imprumuturile si avansurile acordate clientilor au crescut cu 8,6% pana la 39.531,1 milioane de lei (8.323 milioane de euro) la data de 30 septembrie 2019 de la 36.400,1 milioane de lei (7.805,3 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, sustinute atat de creditele din segmentul corporate (+12,4% fata de decembrie 2018), cat si de cele din retail (+7,1% fata de decembrie 2018).
Depozitele clientilor au crescut usor cu 0,2% pana la 55.216,5 milioane de lei (11.625,5 milioane de euro) la data de 30 septembrie 2019 fata de 55.099 milioane de lei (11.815 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, fiind determinate de cresterea depozitelor din retail.

Sursa: BCR