Un nou de 206 milioane de lei prin programul Green Economy Financing Facility

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) continua dezvoltarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul rezidential din Romania prin acordarea unui nou de 206 milioane de lei (echivalentul a 45 milioane euro) catre UniCredit Bank Romania SA si UniCredit Consumer Finance IFN SA.

Beneficiarii fondurilor din noua linie de creditare pot fi persoane fizice, proprietari de gospodarii care doresc sa investeasca in imbunatatiri energetice ale caselor lor. Proiectele eligibile pentru finantare pot fi de modernizare a sistemelor de incalzire, apa, electricitate, anveloparea locuintelor sau alte masuri care sa duca la cresterea gradului de eficienta energetica a proprietatii.

Asistenta tehnica pentru acest proiect este asigurata prin granturile programului Global Environment Facility si Shareholder Special Fund al BERD.

TaiwanICDF - International Cooperation and Development Fund va contribui cu alte 29 de milioane de lei (echivalentul a 6,3 milioane de euro), finantare suplimentara.

Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru Romania si Bulgaria, a declarat: "Suntem foarte multumiti de acest parteneriat cu UniCredit si avem incredere ca prin noua linie de finantare vom putea creste reteaua de clienti ai bancii. Cu siguranta apetitul pentru accesarea fondurilor va fi unul mare intrucat cresterea gradului de eficienta energetica este o prioritate pentru noi toti, iar sectorul rezidential local are nevoie de tot sprijinul sa poata atinge strandardele energetice dorite."

Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Banci din UE a adaugat: "Acesta noua tranzactie se aliniaza strategiei BERD pentru finantarea investitiilor verzi din Romania si din alte tari in care BERD investeste. Experienta nostra de pana acum ne-a demonstrat ca investitiile in eficienta energetica au o contributie importanta la transformarea economiei nationale intr-o economie verde, mult mai sustenabila. Suntem incantati sa avem UniCreditul de partea noastra in acest efort".

Septimiu Postelnicu, Coordonatorul Diviziei de Retail UniCredit Bank, a adaugat: "Suntem bucurosi ca am finalizat acest acord cu unul dintre partenerii nostri cei mai vechi, BERD. Acesta finantare vine ca o dovada in plus a interesului nostru si sustinerii pe care le-am oferit investitiilor de eficienta energetica in sectorul rezidential romanesc de-a lungul timpului. Prin acest nou acord ne intarim pozitia de contributor la dezvoltarea unei economii verzi in Romania".

Imprumutul semnat astazi este al doilea pe care BERD il acorda Romaniei prin programul Green Economy Financing Facility (GEFF). Lansat in 2017, cu o finantare totala de 100 de milioane de euro, programul are ca obiectiv cresterea investitiilor de eficienta energetica din sectorul rezidential local. Imprumutul se acorda prin intermediul partenerilor locali institutii financiare.

GEFF este parte din initiativa Green Economy Transition prin care BERD tinteste sa isi creasca volumul anual de verzi la 40% din total pana in 2020.

In 2017, BERD a investit in Romania peste 525 de milioane de euro in 26 de proiecte, urmand ca pana la finalul acestui an sa depaseasca 8 miliarde de euro investite in tara, de la inceperea operatiunilor si pana acum.

Sursa: BERD