In sedinta din 8 ianuarie 2019 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
  • Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an; 
  • Mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an;
  • Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Rata anuala a inflatiei IPC a coborat la 3,43 la suta in noiembrie 2018 (de la 5,03 la suta in luna septembrie si 4,25 la suta in octombrie), revenind in intervalul de variatie al tintei stationare, pe fondul unor efecte de baza si al conduitei atent calibrate a politicii monetare. Efectele de baza dezinflationiste au marcat in principal evolutia preturilor volatile si a celor administrate, influentate si de scaderile consemnate in luna noiembrie pe segmentul combustibililor si pe cel al legumelor si fructelor.

Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) si-a accentuat usor traiectoria descendenta, scazand la 2,5 la suta in noiembrie, de la 2,78 la suta in luna septembrie. Descresterea a continuat sa fie determinata in principal de segmentul produselor alimentare procesate si de cel al serviciilor, sub influenta unor efecte de baza si a evolutiei cursului de schimb al monedei nationale in raport cu euro din luna noiembrie.

Rata medie anuala a inflatiei IPC in luna noiembrie si-a mentinut nivelul de 4,6 la suta consemnat in luna octombrie (de la 4,5 la suta in luna septembrie); un parcurs similar a urmat si rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, care si-a pastrat nivelul de 4,0 la suta atins in luna octombrie (de la 3,8 la suta in luna septembrie).

Cresterea economica in trimestrul III 2018 a continuat sa se accelereze usor in termeni anuali, pana la 4,3 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul anterior, exclusiv pe seama cresterii mult peste asteptari a productiei agricole. Pe partea cererii, contributia majoritara la cresterea PIB a continuat sa apartina variatiei stocurilor, urmata de cea a consumului gospodariilor populatiei, in timp ce formarea bruta de fix si-a diminuat aportul negativ.
Exportul net si-a marit contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul incetinirii relativ mai pronuntate a cresterii exporturilor de bunuri si servicii, determinand, alaturi de deteriorarea balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, accelerarea cresterii deficitului de cont curent fata de perioada similara a anului anterior.

Cele mai recente date statistice indica evolutii mixte in luna octombrie 2018, comparativ cu trimestrul III: dinamica anuala in crestere a activitatii din comertul cu amanuntul si serviciile prestate populatiei, persistenta declinului lucrarilor de constructii, temperarea ritmului de crestere a productiei industriale concomitent cu reaccelerarea cresterii comenzilor noi in industria prelucratoare.

Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si-au restrans ecartul pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara in ultimele doua luni din 2018, iar cursul de schimb leu/euro a ramas relativ stabil pana spre finalul anului 2018.

Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat cresterea anuala in luna octombrie, iar in luna noiembrie s-a temperat usor, media acestei cresteri ramanand marginal superioara celei din trimestrul III. Evolutia a fost sustinuta de relativa revigorare a dinamicii creditului acordat societatilor nefinanciare – pe seama componentei in valuta – , precum si de prelungirea ritmului inalt de crestere al celui destinat populatiei, in usoara incetinire totusi fata de trimestrul III. Ponderea creditului in lei in total credit neguvernamental s-a majorat la 65,6 la suta in luna noiembrie, de la un minim de 35,6 la suta in mai 2012.

Cele mai recente evaluari releva perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei si a mentinerii ei pe orizontul foarte scurt de timp usor sub limita superioara a intervalului tintei de inflatie, in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din noiembrie 2018.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt amplificate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale, si de conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune. Relevante sunt si conduita politicii fiscale si a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, precum si caracterul intempestiv si continutul setului de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie.

In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile prezervarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 15 ianuarie 2019, la ora 15:00. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 7 februarie 2019, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Sursa: BNR