Pentru a clarifica informatiile aparute in spatiul public cu privire la variatiile de pret inregistrate de unele dintre actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) venim cu urmatoarele clarificari:

BVB aplica in mod automat mecanisme pentru limitele de variatie a pretului, conform descrierii acestora din Codul BVB – Operator de piata, dupa cum urmeaza:
 • variatia procentuala maxima a pretului ordinelor de pentru toate instrumentele financiare
 • mecanismul privind extinderea limitei de variatie pentru actiunile din indicii BET, BET-FI, actiunile internationale
 • pentru instrumentele financiare disponibile in cadrul ATS se vor aplica prevederile specifice din Codul BVB – Operator de sistem.
Cerintele principale pentru extinderea limitei de variatie sunt urmatoarele:
 1. Se determina pe baza ordinelor din piata principala (REGS) a simbolului vizat si se aplica numai in starea Deschisa a acestuia
 2. Daca intr-un interval de monitorizare (5 minute) se inregistreaza in mod continuu una dintre urmatoarele situatii cu privire la ordinele din registrul de ordine active pentru simbolul respectiv in piata principala:
  1. cel mai bun ordin de cumparare din registrul de ordine active este la pretul maxim curent admis; sau
  2. cel mai bun ordin de vanzare din registrul de ordine active este la pretul minim curent admis
Extinderea limitei de variatie se realizeaza automat in momentul in care sunt intrunite cerintele pentru aplicarea procedurii descrise anterior, dupa expirarea intervalului de monitorizare sistemul BVB initiind procedura automata de extindere a limitei de variatie in sensul de evolutie a pretului (crescator sau descrescator), pentru simbolul respectiv in piata principala, care consta in urmatoarele limite de variatie succesive:
 • a) + valoare procentuala fata de pretul de referinta: +25% (prima extindere); +35% (a doua extindere); +40% (a treia extindere) – pentru situatia de la pct. 2 lit. a)
 • b) - valoare procentuala fata de pretul de referinta: - 25% (prima extindere); - 35% (a doua extindere); - 40% (a treia extindere) - pentru situatia de la pct. 2 lit. b)
Informatii detaliate cu privire la aplicarea mecanismului privind extinderea limitelor de variatie sunt disponibile in Codul BVB – Operator de piata si procedurile aferente.

Sursa: Comunicat BVB