Consiliul Concurentei nu a primit nicio sesizare de la institutiile publice referitoare la posibile intelegeri ilegale intre banci in ceea ce priveste creditarea companiilor.

In acelasi timp, mentionam ca autoritatea de concurenta are in derulare doua investigatii declansate din oficiu, pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si a creditului de consum din Romania. In cadrul investigatiilor s-au desfasurat inspectii inopinate la sediile a 25 de banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale, aceasta actiune fiind cea mai ampla investigatie a institutiei. Rezultatele investigatiilor vor fi facute publice, imediat dupa finalizarea acestora si luarea unei decizii.

Reamintim ca autoritatea de concurenta a facut recomandari pentru eficientizarea/cresterea concurentei in sectorul financiar si, implicit, pentru scaderea comisioanelor, in contextul finalizarii anchetei sectoriale pe piata serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandari se refera la intensificarea concurentei odata cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plata (Revised Payment Service Directive), care deschide piata catre noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost inca preluata in legislatia nationala, desi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltarii companiilor din domeniul fintech il reprezinta intensificarea concurentei in sectorul financiar si scaderea comisioanelor.

Concluziile Raportului privind piata serviciilor bancare de retail poate fi consultat pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro.

Reamintim opiniei publice ca domnul senator Daniel Zamfir a lansat in spatiul public, la sfarsitul saptamanii trecute, un fake news conform caruia Consiliul Concurentei ar fi fost sesizat de Banca Nationala a Romaniei privind existenta unei intelegeri intre banci pentru a limita creditarea catre companii si ca ar fi redactat un raport de control in acest sens, pe care autoritatea de concurenta l-ar fi musamalizat. Reiteram opiniei publice ca nu exista o astfel de sesizare si nici un raport de control in baza ei.

Sursa: Consiliul Concurentei