Romanii din Diaspora sunt din ce in ce mai interesati sa deruleze o activitate antreprenoriala in tara, cautand activ noi modalitati de a-si pune ideile de business in practica. Astfel, in cursa pentru obtinerea finantarii din cadrul proiectului “Diaspora ReSTART” au intrat 149 de persoane care, dupa efectuarea unor cursuri de formare antreprenoriala, au intocmit si depus planurile de afaceri, 60 dintre ele beneficiind de acces la o finantare nerambursabila de maximum 40.000 Euro.

Astfel, analiza celor 60 de planuri de afaceri castigatoare releva urmatoarele:
1. Cei mai multi aplicanti sunt din Marea Britanie (33.3%) si Spania (28.3%), urmati de Italia (11.67%), Franta (6.67%), Olanda (5%), Germania dar si Australia sau SUA (1.67%).

2. Cele mai multe afaceri vor fi infiintate in urmatoarele domenii:
  • 6312 – Activitati ale portalurilor web (10%)• 4520 – Intretinerea si repararea autovehiculelor (8.33%)
  • 5610 – Restaurante (8.33%)
  • 7112 – Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea (8.33%)
  • 6201 - Activitati de realizare a software-ului la comanda (5%)
3. In ceea ce priveste repartitia pe gen, 68.33% din firme vor fi conduse de barbati si 31.67% de femei.

4. Segmentarea pe regiuni releva faptul ca, din cele 60 de noi firme, 26.67%, se vor infiinta in Regiunea Nord-Est si Regiunea Centru (21.67%) si alte 15% in Regiunea Nord-Vest.

"Diaspora ReSTART este cel mai greu si cel mai frumos proiect implementat de mine pana in prezent. Am avut privilegiul de a interactiona direct cu peste 400 de romani plecati in afara tarii, de a le cunoaste povestile de viata si de a le oferi oportunitatea de a se intoarce si a crea valoare adaugata pe meleagurile natale. Pentru ca vorbim despre un concurs, din pacate doar 60 dintre acestia vor primi finantarea nerambursabila de 40.000 de euro, insa vreau sa reiterez angajamentul ferm al CNIPMMR de a oferi sprijin tuturor persoanelor care vor sa porneasa pe drumul plin de provocari dar si de satisfactii al antreprenoriatului. Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc tuturor persoanelor implicate direct in implementarea proiectului pentru efortul lor sustinut orientat exclusiv catre atingerea obiectivului global al acestui proiect si anume facilitarea intoarcerii acasa a romanilor.", Oana Bara, Manager de proiect CNIPMMR.

In continuare, cele 60 de noi firme vor participa la o sesiune de 3 luni de mentorat unde isi vor consolida afacerea prin furnizarea de informatii cu privire la realizarea unei strategii de marketing, identificarea unei retele de clienti, stabilizarea relatei cu furnizorii si cu clientii, mentinerea relatiilor cu institutiile statului in vederea raportarii activitatii conform legislatiei, sau stabilirea si urmarea unei strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung.

Testimonialele benficiarilor:

"O experienta neasteptata! Un program de formare solid, flexibil si pe intelesul tuturor, construit pentru cei ce doresc sa isi puna ideile in aplicare dar nu detin aptitudinile antreprenoriale de a o face! Am sansa de a transforma pasiunea in afacere iar acest program este piesa din puzzle care lipsea. Multumesc coordonatorilor pentru suport!", Adina P., viitor antreprenor in domeniul fabricarii prajiturilor, Sibiu.

"Programul DiasporaRestart a insemnat tot ce poate sa-si doreasca o persoana aflata in afara granitelor, o foarte buna oportunitate de a se reconecta cu Romania. M-am bucurat ca am gasit acest program nerambursabil - foarte rar intalnit in tarile EU, oferind oportunitatea tuturor de a contribui la economia romaneasca. Sprijinul oferit de coordonatorii programului a fost remarcabil, raspunzand practic la toate intrebarile adresate, mentinand etica profesionala pentru toate raspunsurile oferite in functie de situatia solicitata. Va multumesc foarte mult pentru tot sprijinul, felicitari tuturor participantilor si astept cu nerabdare inceperea afacerii pentru a contribui la mediul de afaceri din Romania.", Raul J., viitor antreprenor in domeniul prestarii de servicii in activitati de inginerie si consultanta tehnica, Arad.

"Echipa Diaspora ReStart a dat dovada de rabdare si profesionalism pe tot parcursul concursului si stiu ca a fost o munca titanica si pentru voi, nu doar pentru noi. Va multumesc pentru o vara ca pe vremea studentiei si pentru rolul instrumental pe care l-ati avut in elaborarea planului de afaceri. Tutorele meu a fost saritor chiar si la miezul noptii, adaptandu-se la diferentele de fus orar si la numeroasele intrebari incarcate de panica livrarii unui plan coerent in timpul alocat. Rezultatul concursului pentru mine a fost cireasa de pe tort, dar cursul si sprijinul primite in ultimele luni m-au invatat niste lectii esentiale de antreprenoriat si mi-au dat increderea necesara sa deschid afacerea din Marea Britanie si in Romania.", Alice V., viitor antreprenor in domeniul publicitatii, Brasov.

Sursa: CNIPMMR