Depozitarul Central a fost autorizat de catre Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) ca Unitate de Operare Locala (Local Operating Unit – LOU) pentru emiterea si administrarea codurilor LEI. Depozitarul Central devine astfel singura institutie din Romania autorizata sa emita coduri LEI pentru entitatile legale din Romania.

"Autorizarea Depozitarului Central ca Unitate de Operare Locala pentru emiterea si administrarea codurilor LEI este un alt pas pe care institutia il parcurge in demersul declarat si sustinut de a oferi clientilor sai servicii actuale, competitive si la standarde inalte. Aceasta certificare a necesitat dezvoltarea unei platforme pentru acordarea, mentinerea si reinnoirea codurilor LEI, aplicatie a carei utilitate va fi resimtita de toti cei implicati in tranzactii financiare. Multumim echipei GLEIF pentru sustinerea acordata pe parcursul perioadei de acreditare.

Intr-o piata dinamica, in permanenta redefinire si dezvoltare, Depozitarul Central ramane institutia solida si echilibrata, pe care se pot baza toti partenerii sai."
a declarat Silvia Buicanescu, Director General al Depozitarului Central.

Stephan Wolf, CEO GLEIF, a declarat: "Acreditarea este procesul prin care GLEIF evalueaza nivelul de pregatire al organizatiei care va opera in cadrul Sistemului Global LEI, atat ca emitent de coduri LEI, cat si ca entitate care gestioneaza datele de referinta asociate LEI. GLEIF asteapta cu interes colaborarea cu Depozitarul Central, in noul sau rol de emitent acreditat de coduri LEI."

Serviciile directe de emitere si/sau mentinere anuala a codurilor LEI sunt oferite de catre Depozitarul Central prin intermediul aplicatiei "LEIonline" (www.depozitarulcentral.ro sau https://lei.roclear.ro) tuturor entitatilor din Romania, inclusiv in situatia in care acestea au obtinut anterior codul LEI de la o alta Unitate de Operare Locala.

Codurile LEI sunt utilizate pentru identificarea entitatilor implicate in tranzactii realizate in pietele financiare: firme de , institutii de credit, investitori avand personalitate juridica, emitenti ai instrumentelor financiare si ai activelor suport ale produselor derivate, contraparti financiare si nefinanciare, detinatori si operatori ai locurilor de tranzactionare etc.

Sursa: Depozitarul Central