Acordul vizeaza sprijinul IMM-urilor si a investitiilor in eficienta energetica din Romania

Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice banci de pe piata locala, incheie un acord de de 55 milioane euro, cu International Finance Corporation (IFC), institutie membra a Grupului Banca Mondiala, vizand finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a proiectelor sustenabile de eficienta energetica, cu scopul de a genera crestere si rezistenta la schimbarile climatice. Prin semnarea acestui acord, Garanti Bank devine prima din Romania care primeste un de la IFC, destinat investitiilor din domeniul eficientei energetice si a energiei regenerabile.

Acesta este al saptelea acord pe care Grupul Garanti Romania il incheie cu IFC, in ultimii sapte ani. Impreuna cu aceasta noua linie de , incepand din 2012, IFC a acordat Grupului Garanti 157 de milioane de euro, cu scopul sprijinirii IMM-urilor locale.

Cresterea intermedierii financiare este vitala pentru sustinerea fluxului de catre segmentul IMM-urilor, unul dintre pilonii principali ai economiei Romaniei.

"Suntem mandri sa avem parteneri vizionari, precum IFC, alaturi de care putem dezvolta si implementa strategii solide de sustinere a proiectelor ce aduc valoare adaugata comunitatii, nu doar economiei. In calitate de inovatori in industria financiara, consideram ca este important sa deschidem orizonturi noi, sa sustinem IMM-urile si companiile care dezvolta proiecte eficiente din punct de vedere energetic, precum si pe cele care adopta tehnologii bazate pe energie regenerabila. Suntem, asadar, onorati sa semnam acest acord cu IFC si sa ne reiteram angajamentul pe termen lung fata de Romania. De-a lungul anilor, Garanti Bank a dezvoltat un parteneriat solid cu IFC si ne bucuram ca avem o viziune comuna in ceea ce priveste sustinerea, atat a sustenabilitatii, cat si a dezvoltarii afacerilor", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.

"Consolidarea rezistentei Romaniei la schimbarile climatice, prin sustinerea proiectelor din sectorul privat si sporirea eficientei energetice, este esentiala pentru cresterea continua a economiei", a declarat Vittorio Di Bello, Director Regional IFC pentru Institutii Financiare. "Parteneriatul nostru cu Grupul Garanti Romania asigura, de asemenea, ca micile afaceri si antreprenorii vor continua sa aiba acces la fondurile de care au nevoie pentru a creste si a crea locuri de munca".

Romania este foarte expusa inundatiilor si cutremurelor, evenimentele trecute provocand daune de miliarde de euro. Reformele institutionale si investitiile recente au imbunatatit capacitatea de raspuns in caz de de urgenta, insa impactul potential al dezastrelor asupra infrastructurii si persoanelor vulnerabile ramane extrem de mare. Pe masura ce clima se incalzeste, se accentueaza si gravitatea, intensitatea si frecventa furtunilor, inundatiilor, secetelor, incendiilor si temperaturilor extreme. Prin urmare, este o nevoie urgenta de consolidare a rezistentei impotriva impactului evenimentelor climatice din ce in ce mai severe.

IFC este unul dintre principalii investitori internationali din economia romaneasca si un sustinator important al dezvoltarii sectorului privat, la nivel global.