Apetit pronuntat de economisire in 2018: Depozitele persoanelor fizice au crescut cu aproape 60%

Grupul Garanti Romania, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piata locala, care reuneste Garanti Bank, Garanti Leasing si Garanti Credite de Consum, a inregistrat, in 2018, un profit net consolidat de 140,3 milioane lei si un volum total de active de 11,79 miliarde lei.

La nivel individual, Garanti Bank a inregistrat, anul trecut, un profit net de 113,3 milioane lei. Strategia bancii de a dezvolta un portofoliu sanatos a determinat un volum total de de 7,13 miliarde lei, la finalul anului trecut, precum si o crestere de aproximativ 4% a volumului depozitelor, la 7,97 miliarde lei. Evolutia depozitelor s-a datorat cu preponderenta segmentelor Retail si IMM, cu un avans semnificativ de 60% al depozitelor persoanelor fizice si de 40% la cele ale IMM-urilor, indicand un apetit sporit al clientilor pe zona de economisire.

Indicatorii de risc ai Garanti Bank sunt la un nivel confortabil. Banca este in continuare bine capitalizata, avand o lichiditate adecvata si un cost scazut al riscului, ceea ce reflecta modelul de business sanatos si solid al Garanti Bank.

"2018 a fost un an profitabil pentru toate institutiile Garanti din Romania, un an in care ne-am consolidat pozitia pe piata, in mod sanatos si echilibrat. Misiunea noastra pentru 2019 vizeaza mentinerea ritmului de crestere si a profitabilitatii. Dorim sa ne calibram strategia in functie de nevoile clientilor nostri, pentru a fi in continuare un partener financiar solid, responsabil si de incredere pentru ei. Avem si vom continua sa avem un angajament pe termen lung pe piata din Romania, sa contribuim la evolutia industriei financiare, dar si a economiei locale per ansamblu", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Group Romania.

Grupul Garanti Romania este detinut de catre Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare banca privata din Turcia. In 2018, TGB a inregistrat un venit net consolidat de 6,7 miliarde lire turcesti (1,11 miliarde euro) si active de 399,15 miliarde lire turcesti (66,28 miliarde euro), in timp ce contributia la economie s-a reflectat printr-un portofoliu de (cash si non-cash) in valoare de 311,17 miliarde lire turcesti (51,67 miliarde euro). TGB deserveste 16 milioane de clienti in zonele corporate, comercial, intreprinderi mici si mijlocii, precum si retail, carora le ofera servicii financiare integrate.

Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este actionarul majoritar al TGB. In 2018, BBVA a inregistrat un profit net atribuibil de 5,32 miliarde euro.
  
Sursa: Garanti Bank