IFC, membru al Grupului Bancii Mondiale, si Garanti Bank Romania au lansat astazi un raport comun care subliniaza importanta si impactul accesului sporit la finantare pentru femeile-antreprenor din Romania.

Raportul intitulat "Taking Women Entrepreneurs to the Bank in Romania" evidentiaza impactul Programului de Servicii Bancare al Garanti Bank pentru Femeile-antreprenor care reprezinta IMM-uri din Romania. Intre 2011 si 2017, Banca a acordat in valoare de peste 145 milioane euro companiilor detinute de femei. Aceste companii au raportat ulterior au declarat o crestere medie reala a vanzarilor de peste 5% pe an, mai mare decat media nationala pentru firmele din Romania.

IFC a colaborat cu Garanti Group Romania pentru a contribui la reducerea decalajelor financiare pentru femeile-antreprenor, semnand din 2011 si pana in prezent un numar de sapte in suma totala de 157 milioane euro, patru dintre ele vand o componenta de gen mai puternica. Recent, IFC a semnat un acord de cu Garanti Bank Romania pentru suma de 25 milioane euro in decembrie 2017 si cu Garanti Leasing Romania pentru 7 milioane euro in februarie 2018, pentru a sustine incluziunea financiara, in special pentru femeile-antreprenor.

"Suntem un sustinator activ si vocal al antreprenoriatul in general si antreprenoriatul in randul femeilor in particular. Ca urmare a parteneraitului nostru de peste 7 ani cu IFC, am acumulat o experienta semnificativa si o vasta cunoastere cu privire la finantarea IMM-urilor detinute si/sau conduse de femei si la importanta antreprenoriatului in randul femeilor," a declarant dl. Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Bank Romania. "Acest nou raport subliniaza modul in care femeile pot contribui in mod semnificativ in toate domeniile economice, precum si faptul ca femeile pot prospera daca beneficiaza de sprijin adecvat. Ne bucuram si suntem mandri sa dam publicitatii constatarile ace stui nou raport si subliniem angajamentul nostru pe termen lung fata de comunitatea de afaceri din Romania."

Aproximativ doua treimi din clientii Garanti Bank au declarat ca serviciile financiare de care au beneficiat de la Garanti Bank au contribuit la cresterea vanzarilor, a profitului net, precum si a capitalului operational. Este foarte posibil ca 84% din clientii Garantii Bank care sunt femei si au raspuns intrebarilor in cadrul sondajului de opinie sa recomande produsele pe care le-au primit de la Garanti Bank, comparativ cu clientii altor banci.

"Ca investitor responsabil pe pietele emergente, IFC vizeaza cresterea participarii femeilor in economie prin facilitatea accesului lor la finantare", a declarat dna Wiebke Schloemer, Director regional al IFC pentru Europa si Asia Centrala. "Afacerile de dimensiuni mai mici aflate in proprietatea femeilor devin deja o forta care trebuie avuta in vedere in Romania, iar femeile isi pot valorifica mai bine potentialul economic printr-un acces imbunatatit la finantare, dupa cum se evidentiaza in studiu".

Sursa: Banca Mondiala