The Financial Conference, eveniment organizat de Biz Agency, a adus in discutie trendurile industriei financiar-bancare, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante banci si institutii financiare prezente pe piata romaneasca.

Suprareglementarea impiedica dezvoltarea sistemului bancar romanesc la adevaratul sau potential si franeaza adoptarea de inovatii care sa pot aduca economiei romanesti un plus de competitivitate decisiv in lumea globalizata actuala, au aratat participantii la prima editie The Financial Conference, eveniment Biz organizat cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB Romania).

"Sigur ca foarte multe dezbateri din Romania pleaca de la ideea ca bancile sunt lacome. As indrazni sa spun, este punctul meu de vedere, nu al Bancii Nationale, chiar daca foarte multi colegi de la Banca Nationala imi imparasesc ideea: o poate sa fie lacoma atat cat o lasa legea sa fie. Nu poate fi mai mult de atat", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acesta a adaugat ca discutiile despre costul creditului trebuie sa tina cont de faptul ca Romania are cea mai mica vanzare de din UE. "Dintre cele 28 de tari din UE, noi avem deverul cel mai mic. Orice magazin de bani din lumea aceasta ar vrea sa vanda prin dever, deoarece asta inseamna clienti mai multi, bani mai multi veniti din vanzari, castiguri si profituri mari. Dumneavoastra, bancile, nu puteti sa va lansati in vanzari din dever. Sunteti nevoiti de situatia din tara sa va lansati in castiguri din marje, pe diferente de pret", a subliniat Adrian Vasilescu.

"Am crescut anul trecut pe creditare cu 19%. Nu vad ce stimulente ar mai putea oferi statul ca sa ne determine sa crestem si mai mult, piata este cea care misca lucrurile in zona bancara si este loc de crestere", a declarat Steven Van Groningen, Presedinte si CEO Raiffeisen Bank.

In acelasi timp, digitalizarea accelerata din zona financiara pune presiune pe banci sa se schimbe intr-un ritm accelerat, in conditiile in care companiile din zona fintech creeaza deja noi comportamente financiare in randul utilizatorilor prin tehnologii disruptive. "Banii costa. Daca nu putem sa ii facem sa coste mai putin, inseamna ca nu ne-am asigurat viitorul peste 25 de ani", a declarat Dana Demetrian, Executive Vice-president Retail & Private Banking, Member of the Management Board, BCR.

Dar, desi inovatia este sustinuta la nivel declarativ, realitatea este diferita. "Ne dorim o industrie fintech, dar nu o incurajam, nu sustinem antreprenoriatul fintech. Ar trebui sustinute companiile mici din zona fintech, care sa inoveze «pe bucati» in sistemul financiar-bancar", a spus Antonio Eram, CEO al Netopia.

Audienta a reunit peste 200 de participanti, reprezentanti ai autoritatilor, bancilor, companiilor de asigurari, de pensii, investitori, experti financiari sau consultanti.

Pana la o urmatoare editie, te invitam sa urmaresi evenimentele Biz aici: https://www.revistabiz.ro/evenimente-in-curs/

Sursa: Revista Biz