In urma deciziei adoptate in unanimitate de consiliul de administratie, Intesa Sanpaolo a semnat contractul cu lichidatorii Bancii Popolare di Vicenza si ai Veneto Banca pentru achizitionarea de catre Intesa Sanpaolo a anumitor active si pasive si a anumitor relatii juridice ale celor doua banci, la pretul simbolic de 1 Euro.

Interventia Intesa Sanpaolo face posibila evitarea consecintelor locale severe ce ar fi rezultat din procesul de lichidare administrativa obligatorie pentru cele doua banci. Aceasta interventie va proteja locurile de munca in cadrul bancilor implicate, economiile realizate de aproximativ doua milioane de familii, activitatile unui numar de aproximativ 200.000 companii finantate si, astfel, locurile de munca a trei milioane de oameni din sectoarele care inregistreaza cel mai mare procent de crestere economica din tara.

Intesa Sanpaolo va achizitiona un portofoliu selectionat, excluzand creditele neperformante – NPL (credite irecuperabile, cu probabilitate de neplata si expuneri restante), obligatiuni subordonate emise, precum si actiunile detinute si alte relatii juridice considerate de banca, nefunctionale pentru achizitie. Cu toate acestea, Intesa Sanpaolo va aloca in total 60 de milioane Euro pentru a restitui sumele deponentilor cu economii de mica valoare care detin obligatiuni subordonate emise de cele doua banci, ceea ce include o suma care reprezinta o contributie proprie a Intesa sanpaolo, in plus fata de contributia pro-rata asteptata prin intermediul fondurilor puse la dispozitie de sistemul bancar.

Portofoliul achizitionat include, pe langa activele si pasivele selectionate apartinand Bancii Popolare di Vicenza si Veneto Banca, actiunile acestora detinute in cadrul Banca Apulia S.p.A. si Banca Nuova S.p.A., SEC Servizi S.c.p.a., Servizi Bancari S.c.p.a. si, cu conditia obtinerii autorizatiilor necesare, in bancile care functioneaza in Moldova, Croatia si Albania.

Mai exact, portofoliul include:
- performante, altele decat creditele cu nivel ridicat de risc, in valoare de aproximativa de 26,1 miliarde Euro;
- active financiare in valoare de aproximativ 8,9 miliarde Euro;
- active fiscale in valoare de aproximativ 1,9 miliarde Euro;
- depozite ale clientelei de aproximativ 25,8 miliarde Euro;
- obligatiuni senior de aproximativ 11,8 miliarde Euro;
- depozite indirecte de aproximativ 23 miliarde Euro, din care active administrate de aproximativ 10,4 miliarde;
- aproximativ 900 de sucursale in Italia si 60 in afara acesteia, inclusiv reteaua sucursalei din Romania;
- aproximativ 9.960 de angajati in Italia si 880 in afara acesteia.

Obiectul achizitiei include performante cu nivel ridicat de risc in valoare de aproximativ 4 miliarde Euro. cu toate acestea, Intesa Sanpaolo va avea dreptul de a le returna bancilor aflate in proces de lichidare administrativa obligatorie daca, in perioada pana la aprobarea situatiilor financiare la 31 decembrie 2020, apar conditii care obliga la clasificarea acestor in categoriile de neperformante sau cu probabilitate de neplata.

Termenii si conditiile contractuale, conform cadrului stabilit prin decretul legislativ si decretele ministeriale emise cu privire la tranzactie, asigura ca achizitia realizata de Intesa Sanpaolo este complet neutra in ceea ce priveste politica Grupului Intesa Sanpaolo privind indicatorul CET 1 (fonduri proprii de nivel 1 de baza) si politica de dividende. Mai exact, acestea prevad:

- o contributie publica in numerar pentru a acoperi impactul asupra indicatorilor de . Dimensiunea acesteia duce in timp la o valoare a indicatorului CET 1 de 12,5% fata de activele ponderate la risc (RWA) achizitionate. Aceasta contributie va fi inregistrata drept venit in contul de profit si pierdere, conform principiului contabil IAS 20, fiind egala unei sume de 3,5 miliarde Euro, neimpozabila;
- o contributie publica in numerar, suplimentara, pentru a acoperi integrarea si rationalizarea costurilor asociate achizitiei. Aceste costuri le includ printre altele si pe cele legate de inchiderea unui numar de aproximativ 600 de unitati, precum si utilizarea unui mecanism de solidaritate privind acordarea de alocatii pentru incetarea voluntara a contractelor de munca pentru un numar de 3,900 de persoane din cadrul Grupului rezultat in urma achizitiei. Aceste costuri au legatura si cu alte actiuni adoptate pentru protejarea locurilor de munca, precum relocarea si recalificarea angajatilor. Si aceasta contributie va fi inregistrata drept venit in contul de profit si pierdere, conform principiului contabil IAS 20, fiind echivalenta unei sume de 1,285 miliarde Euro, neimpozabila. Aceasta suma va fi transferata intr-un fond special, avand in vedere efectele impozitarii aferente utilizarii sale, fiind astfel neutra in ceea ce priveste profitul net al anului;
- garantii publice in valoare de 1,5 miliarde Euro pentru izolarea riscurilor, a obligatiilor si a pretentiilor impotriva Intesa Sanpaolo datorate unor evenimente ce au avut loc inaintea actiunii de vanzare sau care au legatura cu activele/pasivele sau relatiile ce nu au fost incluse in cele transferate. In orice caz, bancile aflate in proces de lichidare administrativa obligatorie vor raspunde pentru daunele ce pot fi cauzate de dispute mai vechi, din litigii privind clauzele care reglementeaza achizitia actiunilor proprii si / sau a serviciilor de . Sunt incluse aici disputele intre partile ce au participat / nu au participat sau au fost excluse din asa numitele "Ofertele de decontare" si din "Stimulente sociale".
- eligibilitatea completa a Intesa Sanpaolo de a utiliza activele fiscale amanate ale bancilor achizitionate;
- dreptul Intesa Sanpaolo de a modifica scopul tranzactiei dupa data semnarii, daca este necesar, pentru a obtine aprobarile neconditionate ale autoritatilor privind concurenta.

Contractul include o clauza de reziliere care prevede nulitatea acestuia, iar activele/pasivele/participarile legale achizitionate pot fi inapoiate bancilor aflate in proces de lichidare administrativa obligatorie. Aceasta se refera in mod specific la situatia in care decretul legislativ nu devine lege sau este transformat cu modificari/completari care fac tranzactia mai costisitoare pentru Intesa Sanpaolo si nu ar intra in vigoare in totalitate conform termenilor prevazuti de lege.

Sursa: Intesa Sanpaolo