Microintreprinderile romanesti au la dispozitie din iulie o linie de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 prin care vor putea accesa pana la 200.000 de euro pentru construirea sau modernizarea spatiilor de productie, achizitia de utilaje, instalatii, birotica, dar si pentru a investi in programe informatice sau licente, inclusiv in instrumente necesare crearii unui magazin online.

• Valoarea ajutorului este intre 25.000 euro si 200.000 euro, iar contributia programului la finantarea unei este de maximum 90% din valoarea eligibila a investitiei.
• Perioada de depunere a proiectelor, doar prin intermediul MySMIS, este 8 iulie – 8 noiembrie 2019.

Apelul de proiecte POR/604/2/1 (POR 2.1.A) se adreseaza doar microintreprinderilor, adica firmelor sau societatilor cooperative care au cel mult 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro echivalent in lei.

Pentru a fi eligibile in vederea finantarii cu pana la 200.000 de euro, microintreprinderile trebuie sa aiba o vechime de cel putin un an fiscal integral si profit din exploatare in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare, avand locul de implementare al proiectului in mediul urban.

Prin aceasta linie de finantare, antreprenorii isi vor putea finanta atat achizitia de active corporale (lucrari de construire/ extindere/ modernizare a spatiilor de productie, echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica), dar si active necorporale (brevete, licente, marci comerciale, programe informatice sau in realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor microintreprinderii).

Solicitantul va putea folosi finantarea si pentru crearea unui magazin virtual (e-shop) in care sunt implementate diferite functionalitati specifice comertului electronic: publicarea cataloagelor de articole, preturi si stocuri, preluarea comenzilor sau instrumente de plata electronica.

Pentru a creste sansele unui proiect de succes, specialistii TPA Romania recomanda ca ideea proiectului sa se incadreze in planul de dezvoltare al afacerii, sa respecte toate conditiile de eligibilitate, sa dimensioneze realist bugetul, dar si sa aiba disponibilitate pentru a desfasura activitati suplimentare prevazute in etapa de implementare.

"Acest program poate ajuta fara doar si poate microintreprinderile sa creasca mai repede, dar este important ca antreprenorii sa nu ezite prea mult. Cu cat mai repede poate un consultant sa depuna proiectul, cu atat mai mari sunt sansele ca acesta sa fie aprobat", a declarat Johannes Becker, partener al TPA Romania.

Apelul POR 2.1. A se adreseaza microintreprinderilor din urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord Est, Sud Est, Sud Vest Oltenia, Vest, Centru, fiind astfel excluse firmele din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Nord-Vest si Bucuresti-Ilfov.

Cererile de finantare vor putea fi depuse prin aplicatia Mysmis, incepand cu 8 iulie, ora 12:00 si pana in 8 noiembrie 2019, ora 12:00.

Antreprenorii pot consulta ghidul solicitantului pe site-ul oficial al Programului Operational Regional: http://www.inforegio.ro/ro/axa-prioritara-2/apeluri-lansate/731-ghid-specific-2-1-a-microintreprinderi-apel-2019

Sursa: TPA